Geopark Hét a Bükk-vidék Geoparkban 2022.05.26. 14:35

Az Európai Geoparkok Hálózata minden év május végén – június elején az Európai Geoparkok Hetével ünnepli kontinensünk gazdag földtani örökségét, felhívva a figyelmet értékvédelmük fontosságára ismeretterjesztő és geoturisztikai programokkal.

A Bükk-vidék aspiráns Geopark 2022. május 27. és június 7. között az Európai Geoparkok Hetével egyidőben programsorozatot hirdet, melynek fő célja a geopark területén található geotópok bemutatása.

A kövek vonulata, panorámakép

Idén a Bükk-vidék Geopark programkínálatában terepi és online programok széles választéka várja az érdeklődőket. Május 30. és június 7. között ismeretterjesztő kiállítás tekinthető meg a Bükk-vidék Geopark értékeiről Felsőtárkányban a Nyugati Kapu Látogatóközpontban, illetve Lillafüreden, a Szent István-barlangban. A kiállítások a látogatóközpont és a barlang nyitvatartási ideje alatt látogathatóak. Bővebb információkat a Nyugati Kapu Látogatóközpontról itt, a Szent István-barlangról itt találhatnak.

Május 28. és június 3. között a Bükk-vidék Geopark facebook oldalán naponta a geopark legfontosabb geotópjait bemutató ismeretterjesztő rövidfilmeket ajánlunk a nagyközönség figyelmébe!

Május 27-én reggel 9:30-tól induló Bükk-fennsíki E-bike túra résztvevői a Geopark számos fontos geotópját ismerhetik meg a szakvezetett tekerés közben. A túra Szilvásváradról, a Szalajka-völgyi Kerékpárkölcsönzőtől indul, majd érinti a Gerenna-várat, az Olasz-kaput, a Három-kőt és a Zsidó-rétet. A körtúra záró állomása tiszta idő esetén a kölcsönzőbe visszaérkezés előtt a Millenniumi Kilátó, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a környező vidékre.

Május 31. kedden 14:00 órától barlangtúrán vehetnek részt az érdeklődők az Esztáz-kői barlangban. A kicsi, de annál látványosabb cseppkőbarlang tökéletes ízelítő a Bükk-vidék barlangjaira jellemző barlangi kiválások megismerésére. Az Geopark Hét akción belül ez alkalommal mindenki kedvezményes áron vehet részt a túrán. Jelentkezni itt lehet.

Június 3. pénteken reggel 9:30-tól indul E-bike túra Szilvásváradról, a Szalajka-völgyi Kerékpárkölcsönzőből a Bél-kőre. A Bél-kői kör elhalad a Fátyol-vízesés, a Katonasírok, a bélapátfalvai Gyári-tó mellett egészen a Bél-kő egykori mészkőbányájának felső szintjéig. Innen a fennsíkon tekerve következő állomás az Őr-kő csodás panorámát nyújtó kilátópontja, majd a túra az Olasz-kapu felé lejtőn ereszkedik vissza Szilvásváradra. A kiírás IDE kattintva érhető el.

Idén június 4-5. szombat-vasárnap kerül megrendezésre a XIX. Cseresznyefesztivál Szomolyán. A fesztivál fókuszában természetesen a mézédes, szomolyai cseresznye áll! Ezen a hétvégén koncertek, pincelátogatások, változatos, szabadtéri programok és főzőverseny várja a látogatókat, de vezetett túrák is indulnak a Szomolyai Kaptárkövekhez. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai szombaton és vasárnap 13:00 – 18:00 óra között óránként induló szakvezetéseket biztosítanak. Az érdeklődőket faluból szafaribusz szállítja fel a sorompóig. A vezetéseken a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.


A Bükk-vidék Geopark szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a Geopark Hét akció keretén belül meghirdetett programjaira.

Kapcsolódó

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022.08.23. 15:40
Ipolytarnoc; Unser Aufenthalt im Nirgendwo[26.5.2022- 5.6.2022.; 28.6.2022.-7.7.2022]Während unseres Freiwilligendienstes wohnten wir insgesamt einen Monat in Ipolytarnóc, einmal Anfang Juni und einmal Anfang Juli. Das Visitorcenter gehört nicht direkt zum Bükk Nationalpark wird aber vom Direktorat mitverwaltet. Wir wohnten in einem der Gästehäuser am Waldrand und hatten immer mal wieder pelzigen Besuch durch den dort lebenden Kater. Unsere Arbeit war etwas anders als im Direktorat, wir saßen nicht im Büro sondern waren meist draußen unterwegs. Bevor wir nach Ipolytarnóc fuhren gab uns Balázs Excel Tabellen über verschiedene Wanderpfade rund um Ipolytarnóc. Unsere Aufgabe war die Pfade abzulaufen, die Infotafeln mit einem GPS-Gerät zu markieren und alles mit Fotos festzuhalten. Anschließend trugen wir alle Auffälligkeiten in den Tabellen zusammen. Eine weitere unserer Aufgaben war etwas sehr besonderes, Ipolytarnóc ist für seine Fülle und Qualität an Fossilien bekannt und noch ist längst nicht alles freigelegt. Wir durften die Ausgrabungen weiterführen und uns selbst als Archäologen versuchen. Die Arbeit machte viel Spaß aber natürlich war auch die Umgebung traumhaft schön. Unsere Unterkunft befand sich mitten im Wald, was wir durch kleine Ausflüge und Spaziergänge nutzen Während unseres zweiten Aufenthaltes fand die Reevaluation statt, mehr dazu können sie im Blogeintrag „Hoher Besuch in Ungarn“ lesen.
Tovább olvasom