Bikk Betyár tábor - beszámoló 2021.07.12. 16:06

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Környezeti Nevelési Csoportja június 28. – július 2. között második alkalommal tartotta meg „Bikk Betyár” bentlakásos táborát.

A programok a Bükk természeti értékeire, valamint az aktív természetvédelem helyi problémáira épültek. A természetismereti foglalkozások témái voltak többek között a hulladékcsökkentés lehetőségei és a komposztálás jelentősége, az állati nyomok határozása, denevérek és éjszakai lepkék megfigyelése, csillagászat. Nagyító alatt közelebbről is szemügyre vettük a tavak makrogerinctelen képviselőit, de a komposztlakókkal is megismerkedtünk.

A keddi nagytúrán Felsőtárkányból gyalogoltunk el egészen a Baktai-tavakig. Félúton az Eger-patak halfajaival ismertetett meg bennünket Csipkés Roland halbiológus, miközben beleláthattunk hogyan zajlik egy patak halfaunisztikai felmérése. Szerdán a közeli Vár-hegyen keltünk át, különböző fás társulások jellemzőit tanulmányoztuk: egy molyhos-tölgyes bokorerdő, egy gyertyános-tölgyes és egy bükkös élővilágát hasonlíthattuk össze Korompai Tamás zoológus segítségével. Csütörtökön túráztunk a legmagasabbra, a Három-kő 904 méteres csúcsát hódítottuk meg, majd a Nagymező érintésével jutottunk vissza kiinduló pontunkhoz. A túrán Schmotzer András botanikus kísért minket, akitől rengeteg érdekességet tudtunk meg a növények védekezési stratégiáiról, valamint a Bükk-fennsík változatos növényvilágáról.

A négy nap élményeiről, tapasztalatairól pénteken egy vetélkedő formájában adhattak számot a táborlakók. A tavalyi résztvevőkhöz idén még további „betyárok” csatlakoztak, így újabb barátságok alakultak a tábor során.


Kapcsolódó