Beindult a gyepégetési szezon a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzetben 2020.03.30. 15:49

Az elmúlt időszak csapadékhiányos és szeles időjárása feltüzelte a gyújtogatók gyepégetési kedvét, ami a természet és az emberek védelmében feladatokat ad a természetvédelmi őreinknek is.

Sámsonháza községhatárában például a napokban mintegy 12 ha-os terület vált a lángok martalékává a több helyen történt szándékos gyújtogatás eredményeként.

A leégett területek. Fotó: Joó Miklós

A már tomboló tüzet a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálatának tagja jelentette a 112-es segélyhívó számon. A helyszínre rövid időn belül kiértek a Pásztói Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltói, akik a jelenlévő természetvédelmi őr kérésére az akkor még viszonylag kis kiterjedésű tüzet kezdték el oltani az országos védettséget is élvező Csűd-hegyi területen. A váltakozó irányú erős szél ellenére sikerült megfékezni a lángokat. Ezért külön köszönet a parancsnokság munkatársainak, valamint a később kiérkező Bátonyterenyei Katasztrófavédelmi Örs szakembereinek, akik részt vettek a szomszédos nagy kiterjedésű gyeptűz eloltásában, megakadályozva ezzel, hogy újabb védett területekre terjedjen át a tűz.

A leégett terület. Fotó: Joó Miklós

Hasonló gyeptüzek éves rendszerességgel fordulnak elő ezen a környéken. A helyi gazdák védettséget nem élvező gyepterületeiken sok esetben a legeltethető illetve lekaszálható lágyszárú növények minőségi és mennyiségi javulását várják az égetéstől, habár a mezőgazdasági támogatást igénylők a nem engedélyezett gyepégetés miatt szankciókra számíthatnak.

A fent említett, egyelőre tűzmentesített védett területen a helyzet már nem ilyen egyszerű. A csűd-hegyi élőhelyen számos védett növény- és állatfaj él. Az ilyen kontrolálatlan gyeptüzek által kiváltott hatások élőlénycsoportonként eltérőek lehetnek. Pozitív hatása lehet az inváziós növényfajok visszaszorulásában és mozaikosabbá is teheti az adott élőhelyet, ami természetvédelmi szempontból kedvező. Azonban közvetlen veszélyt jelenthet az ízeltlábúakra és a földön fészkelő madárfajokra, valamint azok fészekaljaira.

A pannon gyíkot is veszélyeztetik az iylen tüzek. Fotó: Harmos Krisztián

Az ilyen kora tavaszi gyeptüzek az itt említett gyepen károsan befolyásolhatják a jelenleg is virágzó Leánykökörcsin (Pulsatilla grandis), Fekete kökörcsin (Pulsatilla nigricans) és Tavaszi hérics (Adonis Vernalis) állományait. Emellett a már előbújt fokozottan védett pannon gyík (Ablepharus kitaibelii) egyedeinek pusztulását is okozhatja.

Ilyenkor nyílik a fekete kökörcsin is, amely szintén a tűz martalékává válhat. Fotó: Kerényi Viktóra

Mindezek mellett az ilyen nagy kiterjedésű tüzek az emberi egészségre is ártalmasak lehetnek, valamint ha pl. a fent említett tűzesetet nem észlelték volna időben, akkor a sámsonházi lakosok egy részének személyes és vagyoni biztonsága is veszélybe kerülhetett volna, hiszen a lángok már elég közel jártak néhány belterületi ingatlanhoz.

Mindebből kifolyólag mindenképp meg kell akadályoznunk ezeknek a tüzeknek a kialakulását, valamint bekövetkezésük esetén azok terjedését.

Kapcsolódó