Az erdei manók barátja- Török Eszter alias Csutka Eszti 2020.02.06. 21:17

E heti vendégünk Török Eszter, akit a kézműves foglalkozásokon a gyerekek CsutkaEsztiként ismerhetnek. Ő a manók világának a nagy mestere.

Mikor arról kérdezem, hogy mi áll a manócskák készítése mögött, akkor elmeséli, hogy ez egy családi örökség.

„Gyermekként nagy szemekkel és figyelemmel hallgattam mesélő nagymamám szavait esténként, amikor álmaimba belevarázsolta a tündéreket, manókat, mágusokat. Sokszor elképzeltem őket erdők mélyére, csobogó forrásokhoz, fák odvába, ahol együtt éltek barátságban az erdők- mezők- vizek lényeivel. Légies táncuktól a lábuk alatt még a fű sem hajlott meg, éneklésük csilingelő égi zene, amiben benne van a természet összes hangja és szépsége.”

Eszter felnőve, a mesék színes világát és varázsát újra felfedezte az erdő kincseiben. Keze alatt a termések, csuhé, a szalma gyékény élővé válnak.

„Hozzám szólnak, ha sétálok, időzök közöttük. Mindegyik forma más és más, már –már önmagát alakítja egésszé, és egy „avatott” kéz, csak hozzá tesz egy keveset, és azonnal megszületik egy lény.”

Így készültek a Kuncorgó manócsalád tagjai is, akik mind egyedi személyiséggel rendelkeznek. A család ötven főt számlál, és nem is készül belőlük több. Nevüket gyógynövényekről kapták, hisz a Kuncorgó manók azok, akik védik, ápolják a növényeket. A család szeretete mellett, Ők a ”NEVETÉSHORDOZÓK”. Gyengéjük a zoknik, ezért van az, hogy a mosás után fél pár zoknikat találunk szerte a lakásban. Eszter minden egyes darabot nagy gonddal, szeretettel és odafigyeléssel készített. Megszületésüknek időt hagyott, hogy alakítsák magukat.


Eszter nem titkolt szándéka, hogy a játékaival, a manókkal mosolyt csaljon az arcokra és egy kis vidámságot csempésszen a zord falak közé. Szeretné felnyitni az emberek szemét a természet szépségeire, hiszen az ő "termékfejlesztési folyamata" is merőben eltérő más védjegyeseinktől, hiszen sokat sétál az erdőben, elidőzve a természet apró csodái mellett és rengeteg mesét, legendát olvas, így töltekezik fel új ötletekkel.

Végezetül pedig Eszti üzenete mindenkinek, amit jobb, ha megpróbálunk észben tartani, mert hiszem, hogy attól picit szebb fényben láthatjuk a szürke hétköznapokat is.

"Tessék alkotni! MegLÁTNI a természetet!"

Tegyünk úgy! :)

Eszter játékait megtaláljátok a Bükki Nemzeti Park bemutatóhelyein és boltjaiban.

A Csutka Eszti Világa blog pedig ezen a linken megtekinthető.

Kapcsolódó