Állatok Világnapja a Bábakalács Erdei Iskolában 2018.10.11. 12:51

Az idén is szép számban (120 fő) érkeztek érdeklődő iskolások az Állatok Világnapja rendezvényünkre, Felsőtárkányba.

A világnapot kezdetben a vadon élő állatok védelmében hozták létre, később a haszon- és hobbiállatok is a figyelem középpontjába kerültek. Ez a nap Assisi Szent Ferenc – az állatok védőszentjének – halálának napja is, aki nem csak „beszélgetett” az állatokkal, de a tiszteletükre és szeretetükre hívta fel az emberek figyelmét.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság főleg a vadon élő állatok védelmével foglalkozik, és ezeket mutatja be, de van egy, a nagyközönség által kevésbé ismert feladatunk is, az őshonos háziállatok génmegőrzése, mely állami feladat. Ezek tartásával nem csak a génállományt tudjuk megőrizni, de a legeltetésük révén még az élőhelyek kezelésében és fenntartásban is szerepet tudnak vállalni. Ezért több tájvédelmi körzetünkben is tartunk szürkemarhát, Furioso-North Star lovat, rackajuhot. Természetesen vannak őshonos, tipikusan terelő és védő kutyafajtáink is: puli, mudi, komondor.



Az őshonos magyar kutyafajták közül a mudi és a puli került bemutatásra ezen a napon, ahol – a gyerekek nagy örömére – testközelről is megismerkedhettek velük. A program színesítése végett még sólyom és bagolyreptetésen is részt vehettek a diákok, melyen a gyerekek megfigyelhették hogyan viselkednek a ragadozómadarak.


BNPI - Természetismereti és Oktatási Osztály

Kapcsolódó