Cápafogas homokkő

A Paratethys – az egykori trópusi sekélytenger partszegélyi övezetében, 23 millió éve halmozódott fel az a homokkő, mely a geológiai tanösvény elején fogadja a látogatókat. Jellegzetes zöld színét a glaukonit ásvány 5%-ot meghaladó feldúsulása okozza, áthalmozott, régebbi korok kőzeteiből sodorták össze az alsó miocén áramlatok. De más is összesodródott itt a partszegélyi környezetben, a cápafogaktól hemzsegő, és ráják, delfinek, tengeri tehenek, krokodilok összemosott csontjait tartalmazó „cápafogas réteg”.

A népi fantázia leleményes, az előkerült cápafogakat a helybéliek megkövesült madárnyelveknek nevezték el és ekként árusították is a területre vetődőknek, egészen a múlt század közepéig. Szerencsére a védelem időben közbeszólt, a lelőhely megmaradt, feltárása pedig száz év után folytatódott. Legújabb feldolgozása 19 cápa nemzetség jelenlétét mutatta ki az összemosott, áthalmozódott maradványokból.
  • Kocsis László (2016): Újabb eredmények az ipolytarnóci cápafogas rétegről (Ipolytarnóc földtani megismerése I.kötet)
  • Tengeri élőlények táplálkozásnyomai láthatók a geológiai tanösvényen található, vulkáni ártufa által vonszolt homokkő-konglomerátum tömb felszínén, bizonyítva a tengerpart egykori jelenlétét. Album a bioeróziós nyomokról.

    Kapcsolódó