Mozgalmas március a Palóc Geopark kapujában 2024.03.21. 11:14

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok tavasznyitó programjai igazi meglepetésekkel szolgálnak a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geoparkba érkezőknek.

Ezt már a a március 15-én megtartott Kubinyi emléknap is bizonyította. A Magyar Természettudományi Társulat és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság közös rendezvényén nem csupán kiemelkedő természettudósunkra emlékeztek meg egy tematikus túrával.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc nyitó eseményét is felidézték, az ünnep tiszteletére a Lombkorona Kávézó, a múltat idézve Pilvax Kávéházzá alakult.

A Húsvét is különleges lesz a Palóc Geopark beléptető kapujában. A határon átnyúló szlovák-magyar geopark más helyszíneinek eseményeit is népszerűsíteni fogja, miként ezt a földtani bemutatóhelyekkel teszi. Ezzel egy nagyszabású nemzetközi ünnepségsorozat nyitányához csatlakozik a geopark őslénytani központja, amely a megalakulásának 20. évfordulóját ünneplő Globális Geoparkok Hálózatának tagja.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványokat Ősvilági Pompejinek is nevezik, ahová már lassan két évszázada Európa földtudósai zarándokolnak. De a geoparkban van egy másféle zarádokhelyszín is, a Szentkúti Kegyhelyünk, ahol az emberi szellemiség a földtani örökségünkbe fészkelődik.

Nem is akárhogyan, a felfedezni vágyókat mobilapplikáció is segíti. Mátraverebély-Szentkúttól nem messze van a Világörökség Ófaluja, melyet szintén érdemes lesz Húsvétkor felkeresni.

A Hollókői Húsvéti Fesztivál gazdag folklórprogramja is utal a Palóc Geopark kulturális örkségének gazdagságára, a palóc gasztronómia, hagyományos, vödrös locsolkodás; valamint családi- és gyermekprogramok nyújtanak egyedülálló élményt a látogatóknak. Felelevenítik a kerepelőzés hagyományát is, egy négynapos táncos-zenés mulatozásba csöppennek a vendégek. Ha valaki a húsvéti forgatag mellett az emberléptékű tájjal is meg szeretne ismerkedni, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében levő, a Hollókői Várat körbejáró tanösvényt is felkeresheti.

Kapcsolódó