Rövid túra a Kéken Szanda várához Szandaváraljáról

4
Szandavár romjai
Szandavár romjai
Szandavár romjai
Szandavár romjai

Szandaváralján a település határában lévő buszfordulónál tudod hagyni az autót, ha autóval érkezel, majd a Kék Túra útvonalát kell követned. Pecsételő pont egyébként a település utolsó házánál a Vásár-fia büfénél található, ahol a pecsét mellett fantasztikus tócsnit is kaphatsz.

A kék túrajelzés a várhegy aljánál leágazik, innentől kezdve a kék L jelzésen juthatsz fel a várromig.

A program kisebb gyerekek számára is ajánlott, azonban van benne néhány meredekebb szakasz, ezt érdemes figyelembe venni.

Szanda váráról itt olvashattok: https://www.nogradgeopark.eu/hu/latnivalo/szanda-v...

A várhegy, mint geotóp: https://www.nogradgeopark.eu/hu/latnivalo/szandai-...

Hossz: 2,52 km
Burkolat minősége: Más: 100% (2,52 km)
Összes emelkedő: 5 m
Összes lejtő: 261 m

Kapcsolódó

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

​Szilvásvárad - Millenniumi természetismereti és erdészeti bemutató sétaút

2022.09.01. 13:45
A Szalajka-völgy bejáratától a Börtönmúzeum (Panoptikum, Szilvásvárad, Park u. 12.) mellett elhaladva, az információs táblákat követve, érkezünk a tanösvény kezdetéhez. Az ösvényen közel 2 km hosszan végig emelkedve érkezhetünk a Millenniumi Kilátóba, miközben az elhelyezett táblákból sok hasznos ismeretre tehetünk szert. A Millenniumi Kilátóból gyönyörű kilátás nyílik Szilvásváradra, a hegyek koszorújára és a közéjük vágódó völgyekre. Tiszta időben innen is láthatjuk a Magas-Tátrát. A kilátó parkolójából lefelé a műúton a Tótfalusi-völgy felé, vagy észak felé fordulva, a Bérci úton (S+ turistajelzésen) jutunk vissza Szilvásváradra.A tanösvény húsz ismertető tábláján igen sok információ olvasható, a táblákat a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság helyezte ki. Tíz tábla a Bükk természeti értékeit és a természetvédelmi tevékenységet mutatja be. A tanösvény elején tizenhárom különböző típusú kőzetminta segítségével megismerkedhetünk a hegység földtanával, a bükki karszttal, majd a hegység növényvilágával, rovarvilágával, ragadozó emlőseivel, madárvilágával, a nemzeti parkban folyó madárvédelemmel. Az útvonalon több fedett pihenőhely, a végállomáson szép kilátást nyújtó kilátó található.Gyerekekkel is ajánlott.
Útvonal: Szilvásvárad, Börtönmúzeum - Kalapati parkoló - Millenniumi Kilátó
Visszafelé két úton is lehet jönni:
1. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Tótfalusi-völgy (műúton végig) - Szilvásvárad (5,4 km, 1 óra 45 perc, aszfaltos út)
2. Millenniumi Kilátó - Kalapati parkoló - Rákmára - Bérczi út - Cseres-tető - Szilvásvárad, Park u. 25/A (3,3 km, 1 óra, erdészeti út)

Tovább olvasom