12. Transzbükki Átkelés - 8. Erőss Zsolt Emléktúra

2022.01.22. 08:30 - 19:00

1
12. Transzbükki Átkelés - 8. Erőss Zsolt Emléktúra

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2022. január 22-én tizenkettedik alkalommal rendezi meg a „Transzbükki átkelés” elnevezésű, 28 km-es terepi tanulmányútját, Nagyvisnyó és Felsőtárkány között átszelve a Bükk-fennsíkot. Hagyományos, egész napos szakvezetéses túránkon több szabadon nem látogatható, fokozottan védett területet is útba ejtünk, ahol a természetvédelem munkatársai mutatják be a Bükki Nemzeti Park természeti és kulturális értékeit, a természetvédelmi kezelés érdekes tevékenységeit.

A túra során a nehezen járható Leány-völgyben, egy látogatóktól elzárt, fokozottan védett erdőrezervátumon keresztül kapaszkodunk fel a Bükk-fennsíkra, ahol frissítőpont vár ránk forró teával, kávéval, lilahagymás zsíros kenyérrel. A Körös-barlangnál érjük el a túra legmagasabb pontját, majd a Zsidó-réten át a Kövek vonulatát vesszük célba. A Három-kő panorámája után a Kő-hát-lápa meredek "kuloárjában" ereszkedünk le a Déli-Bükkbe.18.00 órára érkezünk meg a BNPI Nyugati Kapu Látogatóközpontjába, ahol az Erőss Zsolt tiszteletére állított kopjafánál megemlékezést tartunk a neves hegymászóról, aki társával, Kiss Péterrel a Himalájában a Kancsendzönga megmászása közben életét vesztette. Erőss Zsolt 2013-ban a transzbükki átkelés tiszteletbeli túravezetője volt.

A megemlékezést követően az „átkelőket” meleg vacsorával fogadjuk a látogatóközpontban..

KImondottan nehéz túra havas terepen, a 28 kilométeres táv megtétele közben 1100 méternyi szintemelkedéssel. Az átkelés során nem csak jelzett turistaúton, hanem nehéz, extrém terepen (meredek sziklás, kőgörgeteges hegyoldalakon) is közlekedünk, ezért túratapasztalat, jó erőnlét és megfelelő túraöltözet szükséges! A részvétel saját felelősségre történik, amelyről a résztvevők indulás előtt nyilatkoznak.

Találkozó: 2022. január 22-én (szombaton) Nagyvisnyón, 8:30-kor a "Nagyvisnyó, Fő út 26." nevű autóbusz megállónál (az Ifjúság utca kereszteződésében - https://goo.gl/maps/RKMBcEVRh1xpJxis8). Az egri buszpályaudvarról 7:30-kor indul helyközi járat Nagyvisnyóra

Részvételi díj: 6500 Ft/fő

Jelentkezés: A részvételi díj befizetésével, kizárólag az alább megjelenő online regisztrációs felület segítségével, egyénileg. A létszámkorlát 50 fő, a betöltése a befizetés sorrendjében történik.

Az időjárási körülményekhez igazodva az útvonal módosítására lehet szükség. Indulás előtt a regisztráltakat e-mailben tájékoztatjuk a további részletekről.

2022.01.22. 08:30 - 19:00

Vásárolja meg jegyét online!

2022.01.22. 08:30 - 19:00 12. Transzbükki Átkelés - 8. Erőss Zsolt Emléktúra
Transzbükki Átkelés túrajegy
6 500 Ft/fő
Betelt

Kapcsolódó

Szalakóta tanösvény

Szalakóta tanösvény

2020.01.24. 13:31
A tanösvény „A szalakóta védelme a Kárpát-medencében” című Európai Uniós pályázat keretén belül jöhetett létre, melynek köszönhetően a Borsodi-síkra látogatók tájékoztató táblák- és egy mobil alkalmazáshoz kötődő hangos szakvezetés segítségével ismerkedhetnek meg a szalakóta (Coracias garrulus) védelmével és a Borsodi-Mezőség Tájvédelmi Körzettel.A túra útvonala egy legelőerdő árnyas tölgyfái között is áthalad, melynek során megismerkedhetünk a szikes tölgyesek élővilágával, a legelőerdők és élővilágának védelmével, illetve a pályázatban megvalósult fás legelő rekonstrukcióval.
A tíz információs tábla végig vezet minket a Bíbickestől a Csincsezugig és eközben a kellemes környezetben sétálva olvashatjuk vagy hallgathatjuk az információkat.A tanösvény kiinduló pontja Tiszabábolna Fő útjának folytatásával, a településről a puszta felé északra haladva érhető el, ahol egy nádtetős nyitott foglalkoztató várja a vendégeket, melynek koordinátái EOV 782408; 264408. Itt található az első információs tábla is, mely a szalakóta védelmét mutatja be.A tíz információs tábla végigvezet a Bíbickestől a Csincsezugig és eközben a kellemes környezetben sétálva olvashatjuk vagy hallgathatjuk az információkat.A részletes információs táblák mesélnek többek közt a Natura 2000 hálózatról, ezen belül a Borsodi-sík Különleges Madárvédelmi Területről és az itt zajló madárvédelmi tevékenységekről és természetesen a Szalakóta Life pályázat során elvégzett tevékenységekről.Minden egyes táblán található egy QR kód, melynek beolvasása átirányít minket az MTA SZTAKI honlapjára, ahol a felkínált „alkalmazás letöltés” lehetőségre kattintva hozzájutunk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság alkalmazásához. Az alkalmazás mobilkészülékünk alkalmazásletöltő programján keresztül egyszerűbben is elérhető, és az ezen belül található QR kód olvasóval is beolvashatjuk a kódokat a megfelelő nyelv kiválasztását követően. Az alkalmazás egy felnőtteknek és egy gyerekeknek szóló bővebb információtartalmú szöveges és hangos szakvezető anyagot is tartalmaz, a gyerekek pedig az egyes tartalmakhoz kötődő feleletválasztó-, párválasztó-, memória-, sorba rendező-, képkirakó- és szókereső játékokon tesztelhetik tudásukat.
Tovább olvasom