FÖLDVÁRAK, TÁJKÉPI ÉS KULTURÁLIS ÉRTÉKEINK - FÖLDVÁRAK TERMÉSZET- ÉS TÁJVÉDELMI REHABILITÁCIÓJA A BÜKKI NEMZETI PARK IGAZGATÓSÁG TERÜLETÉN KEHOP -4.1.0-15-2016-00030

KEHOP-4.1.0-15-2016-00030

Projekt tervezett időszaka: 2016.09.01 – 2021.12.31.

A projekt tervezett időigénye: 64 hónap

A projekt becsült összköltsége: 180.000.000,- Ft (nettó)

Érintett megyék: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye


A nagyközönség számára nem olyan izgalmasak a földvárak, mint kőből épült kései utódaik – a kutatók számára azonban nagyon sok érdekeset elmondanak múltunkról. Hogy ez a „fabula” még sokáig folytatódhasson, pályázati forrásból 180 millió forintot fordít több földvár megóvására a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság területe nagyrészt Észak-Magyarország hegyvidéki területein helyezkedik el, de a hegylábat ölelő alföldi területek is tartoznak hozzá, egészen a Tisza vonaláig. A hegység és a síkvidék találkozása gyakran nyújtott menedéket és élőhelyet az embereknek az őskortól kezdve napjainkig. A Bükk hegység északi és déli peremén, illetve a mélyen benyúló völgyekben vagy nagy területre kilátást nyújtó hegyormokon több őskori (bronzkori, vaskori), illetve kora középkori földvár és erődített telep ismert.

A földvárak mezőgazdasági művelés – erdőgazdálkodás, szántóföldi művelés – alatt állnak. Földműveiket a műveléshez kapcsolódó munkagépmozgás, taposás okozta erózió, illetve szántóföldi művelés esetén a felület rendszeres bolygatása veszélyeztetik. Jelentős károkat okozhatnak az illegális detektoros fémkeresés nyomán végzett beásások. A kőből, földből épített sáncokat, árkokat, egyéb földműveket (például halmok) az idő pusztító hatásán kívül az illegális „kutatások”, bolygatások is károsítják. Gyakori a területeken a földműveket eltakaró bozótosodás, inváziv fafajok, főleg akác terjedése.

A projekt keretében 7 helyszínen végeztünk állagmegóvást, helyreállítást Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében.


Beruházás helyszínei

Település

Megye

Kelemen-széke

Bélapátfalva, Szilvásvárad

Heves

Verebce-tető, Dédes-vára

Dédestapolcsány, Nagyvisnyó, Mályinka

Heves,

Borsod-Abaúj-Zemplén

Mész-tető

Cserépfalu

Borsod-Abaúj-Zemplén

Kő-közi vár

Felsőtárkány

Heves

Várhegy, Felsőtárkány

Felsőtárkány

Heves

Hódos-tető

Bükkzsérc

Borsod-Abaúj-Zemplén

Várhegy, Sajónémeti

Sajónémeti

Borsod-Abaúj-Zemplén


A munka egyik fő eleme a földvárak rekonstrukciója a bolygatások, roncsolások, balesetveszélyes állapotok rendezése, megszüntetése volt. Kiépítettünk olyan műszaki létesítményeket is, amelyek kiküszöbölik a veszélyeztető tevékenységeket, illetve ezek káros hatásait. Ugyancsak fontos volt az élőhelyen nem őshonos vagy agresszíven terjeszkedő fajok egyedeinek eltávolítása, illetve más, az eredeti növényzet regenerációját elősegítő beavatkozások elvégzése. A bemutatás elősegítése érdekében a felsőtárkányi Kő-közi-vár területén egy helyen a megbontott sánc részleges rekonstrukciója és az átmetszés helyén a sánc szerkezetét bemutató feltárás kialakítására is sor került.

A projekttel érintett földvárak területén 5 tanösvényt alakítottunk ki, közel 21 km hosszúságban, melyek mentén 6 db esőházat, 25 db ismeretterjesztő táblát és 7 erdei bútort helyeztünk ki.

A természettel, természeti és kultúrtörténeti értékek megőrzésével kapcsolatos szemlélet alakítása érdekében két kiadványunk készült. Egyik a földvár-lelőhelyeket, az ezekkel kapcsolatos terepi bemutatóhelyeket, tanösvényeket bemutató térképes leporelló, míg a másik a BNP területén lévő földvárak atlasza - lelőhelyek katalógusa.


A projekt: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Földvárak, tájképi és kulturális értékeink – Földvárak természet- és tájvédelmi rehabilitációja a BNPI területén

KEHOP-4.1.0-15-2016-00030

A projekt 180 millió forintból az Európai Unió 100 %-os támogatásával valósult meg.

A projekttel kapcsolatos további kérdések az alábbi elérhetőségeken tehetők fel:

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

3304 Eger, Sánc u. 6. Tel: (36) 422-700; Fax: (36) 412-791; e-mail: titkarsag@bnpi.hu

Projekt időszaka: 2016. 09. 01. – 2021.12.31.

A projekt időigénye: 64 hónap

A projekt összköltsége: 180,00 millió Forint

Érintett megyék: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Heves megye


A pályázathoz kapcsolódó adatvédelmi tájékoztató itt érhető el.


Fotók


Felsőtárkány, Kő-köz vára a sáncrekönstrukció táblával


Korlát a Verepce-tetőn


Doronglépcső a Verepce-tetőn


Tanösvény a sajónémeti várhegyen


Cserjeirtás a cserépfalui Mész-tetőn



Kapcsolódó