Várjuk a gólyák érkezését! 2024.02.16. 13:31

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság legkeletibb csücskében, a természetvédelmi őrszolgálat szervezésében, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki Helyi Csoportjának oszlopos tagjaival 25 db műfészek alapot készítettünk a minap a taktaközi és Sajó-Hernád menti fehér gólyák számára.

A műfészkek fonása egyszerűnek tűnő, ám izzasztó feladat. A Tokaj-hegyaljai dűlőkből származó szőlővenyigéket kb. 6 méteres „hurkákba” állítottuk össze, majd azokat feltekertük és drótokkal rögzítettük. Az így kapott fészekalapokat helyezzük ki a villanyoszlopokra rögzített fém gólyafészektartó állványokra, amiket így a gólyák sokkal szívesebben foglalnak el, ugyanis az üres állványok látványa sokszor nem aktiválja bennük a fészekrakási ösztönt. Ezeket a fészekalapokat több esetben is alkalmazzuk, így például új fészektartó állványok kihelyezésekor, túlméretes, ezáltal veszélyes fészkek cseréje esetén, vagy leromlott állapotú gólyafészkek renoválása során.

Hogy miért szükségesek a fészektartó állványok?

Amennyiben a gólyák a tartó nélküli oszlopfőkre építik fészküket, sokkal nagyobb a madarak számára az áramütés veszélye, az elektromos zárlat képzése. Ezáltal a fészkek kigyulladása is előfordulhat, ami a fészekaljak teljes megsemmisülését jelentheti.

Az oszlopfőkre épült fészkek áramszolgáltatói szempontból nézve sem szerencsések, mivel a madarakra gyakorolt potenciális veszélyeken túl a karbantartási tevékenységeket is akadályozzák. Továbbá: a gólyák „meszelése” során a savas ürülék az oszlopfő alkatrészeiben is kárt okozhat, ami a fészkek kiemelésével szintén mérsékelhető.

A fészekalapokat még februárban ki is helyezzük, hogy a márciusban visszaérkező gólyák már új, vagy renovált otthonukba érkezzenek. A kihelyezések az MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. és a természetvédelmi őrszolgálat együttműködésében fognak megvalósulni.

Ezúton is köszönjük a segítséget a szőlővenyigét biztosító szőlészeteknek és kollégánknak, a helyi csoport tagjainak az aktív részvételt, és a tiszalúci önkormányzatnak a helyszín biztosítását.

Mi az idei évre már megvagyunk, de munkatársaink továbbra is számítanak segítségre a fészkek fonásában, így például a Nógrádi Tájegységben, ahova szintén be lehet csatlakozni. Bővebb információk az alábbi linken:

https://www.facebook.com/photo?fbid=803162415187733&set=a.571176411719669


Fotók: Bodnár Katalin, Somoskői Péter, Soós Gábor

Kapcsolódó