Turizmus a geoparkokban - hogy csinálják mások? 2020.02.23. 08:35

A turizmusfejlesztés a gazdasági fejlődés és a munkahelyteremtés mozgatórugója, azonban jelen és jövőbeli kihívásokat jelent a természetvédelmi feladatokat ellátó nemzeti parkok és geoparkok számára is. Jó gyakorlatok nyomába indultunk.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2017-ben kezdte el a Bükk-vidék Geopark koncepció kidolgozását, a területén található azonban a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark magyarországi része is, így számos szállal kapcsolódik az Igazgatóság munkája a geoparkok helyi identitást erősítő stratégiai programjainak megvalósításához.

A Bükk kora tavasszal

Miért fontos a turizmus a geoparkok számára?

A geoturizmus előmozdításával a geoparkok szerte a világban segítik a területi fejlődést és a különleges érdeklődésre számot tartó közönség kialakulását a geológiai örökség fenntartható megőrzésével, valamint azáltal, hogy érdeklődést, tudatosságot és különös figyelmet fordítanak környezetünk egyediségére. A geoparkok egy olyan hálózat tagjai, amely aktívan támogatja a turizmust, mint a gazdasági fejlődés és a munkahelyteremtés mozgatórugóját. Mivel a geopark egy olyan terület, amely magában foglal egy meghatározott geológiai örökséget és egy fenntartható területi fejlesztési stratégiát, a geoturizmus és a geokonzerválás a fejlesztési stratégiák fő alkotóelemei minden geoparkban. Számos geoparkot hoztak létre a meglévő természetvédelmi parkokban (pl. Parco Del Beigua Geopark, Olaszország), a nemzeti parkokban (pl. Fforest Fawr UNESCO Globális Geopark, Wales) vagy a kiemelkedő természeti szépségű területeken (pl. Az északi Pennines AONB, Anglia), amelyekre kiterjedtek a természeti és kulturális örökségük védelmét szolgáló intézkedések.

Geológiai tanösvény túrára indulók az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál, a Novohrad-Nógrád Geoparkban

A geoparkok munkatársai felfedezték, hogy a Föld többmillió éves változása, ezen változások bemutatása és az egyéni természeti élmények megteremtése megnyitja az ajtót az izgalmas új turisztikai termékek, például időséták vagy terepi kirándulások számára, amelyekhez jól kapcsolódik a helyben termelt termékek kóstolása vagy a tradicionális művészet bemutatása is. Az elmúlt időszakban az európai és Európán kívüli geoparkok is számos tapasztalatot szereztek ezen komplex turisztikai csomagok kidolgozásában, amelyhez különféle oktatási, szemléletformáló programokat is kapcsoltak.

Munkahelyteremtés, közösségfejlesztés

A geoturizmus fejlesztése a turisztikai tevékenységek egyéb formáin kívül új munkahelyeket teremthet, a helyi idegenforgalmi szolgáltatók, például az információs központok, szállodák és vendéglők foglalkoztatást nyújtanak a helyi emberek számára. A geoparkok emellett geotúra-vezetőket kínálnak a vendégeknek és munkahelyeket teremtenek a helyi kézművesség, ételek és termékek népszerűsítése révén. A helyi közösségek bevonása fontos tényező a fenntarthatóság biztosításában is, amire jó példa lehet a Messel Pit, a németországi Bergstrasse Odenwald Geopark világörökségi helyszíne, ahol hulladéklerakót akartak létesíteni, azonban a helyi közösség segítségével népszerű nemzetközi jelentőségű geoturisztikai célponttá alakították.

A közösségfejlesztés és szemléletformálás részét képezi a Bükk-vidék Geopark területén a szemétszedési akciók megszervezése is - itt például a Szeleta-barlanghoz vezető tanösvényen

Ahol a művészet összefonódik a tájjal

Az elmúlt hetekben történt egyeztetések során a Bükk-vidék Geoparkban is felmerült a művészeti csoportokkal történő együttműködés kérdése (pl. versmondó egyesület). Kiváló példát látunk a művészet és geopark kapcsolatára a Heute Provence Geoparkban, ahol a geopark menedzsment a CAIRN Művészeti Központtal és a Gassendi Múzeummal közös programot valósított meg annak érdekében, hogy bemutassa, a kortárs művészet hogyan fonódik össze a tájjal.

A Heute Provence UNESCO Globális Geopark - A kép forrása

Napjainkban a Heute Provence Geopark területén több mint száz olyan műalkotás látható, amelyeket a természetes környezetben olyan neves művészek alkottak, mint pl. Andy Goldswerthy vagy Richard Nonas. A CAIRN kezdeményezésein keresztül létrehozott munkáknak köszönhetően az UNESCO Geopark innovatív terület: a művészek alkotásai által irányítják a látogatók figyelmét a táj folyamatos megismerésére és újbóli felfedezésére.

A GeoVR program a Magma Geoparkban

Magyarországon sokan nem támogatják a VR és AR technológia használatát a természeti értékek bemutatásában - azonban számos jó tapasztalat mutatja, hogy ha az eszközhasználat célja nem maga az eszköz használata, hanem az értékek bemutatása, az új technológiák segítségével még vonzóbbá tehetjük a terület felfedezését. Ebben jár élen a Magma Geopark Norvégiában. Az általuk kidolgozott geoVR egy új virtuális valóságkoncepció, amely különböző korú és képességekkel rendelkező közönség számára teszi lehetővé a Föld történetének felfedezését többdimenziós képek, illusztrációk, hangok, animációk és interaktivitás révén. A megoldás egy teljesen új és innovatív módon a mindenki számára elérhető geopark felfedezését szolgálja. A geoVR projektet 2013-ban az Európai Bizottság, Rogaland megye, az UNESCO Norvég Bizottság és az Észak-atlanti Együttműködési Alapok támogatásával indították el a valaha készült virtuális valóság leginnovatívabb tartalomkezelő rendszerének tesztelésével, adaptálásával és elindításával.


Geoturizmus és örökségturizmus - közös termékekkel még vonzóbb a kínálat

Raffaele Scuderi egy 2018-ban publikált esettanulmányában egy olasz, elsősorban hegyi aktív és történelmi értékekkel rendelkező desztinációban lévő turisztikai kártya használata alapján vizsgálta a vendégek preferenciáit. A kutatásba bevont mindenkit, aki megvásárolta és használta a helyi turisztikai kártyát, amely révén ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokat vehettek igénybe a vendégek Trentino régióban - többek között az Adamello Brenta Geoparkban. Azt vizsgálta többek között, hogy a vendégek egy típusú termék iránt érdeklődtek-e (pl. kulturális turizmus, aktív turizmus, gasztronómia, stb.), vagy vegyesen vették igénybe a szolgáltatásokat.

A geoturizmus és örökségturizmus összhangja a Bükk-vidék Geopark területén, Bélapátfalván

A kutatás megállapította, hogy az összes kártyahasználónak mindösszesen 12%-a monotipikus – azaz a használók nagy része többféle típusú kínálatot vesz igénybe, nem pusztán a természeti vagy az örökségturisztikai értékek iránt érdeklődnek. Az is megállapítást nyert, hogy a területre érkező vendégek körében jellemzően az intellektuálisan igényes tevékenységek (pl. múzeum, kiállítás, képzőművészet, várlátogatás), stb. váltakoznak a szabadidős programokkal. Érdekességként állapítja meg a tanulmány, hogy a várturistáknak csak egy része tartozik a kulturális turista kategóriába, más érdeklődésű szegmensek is látogatják azokat. Ami pedig a geoparkok vonatkozásában kiemelendő, hogy a tudomány és természet iránt érdeklődő közönség és a várturista hasonló szolgáltatásokat vett igénybe – tehát hasonló üzenetekkel és termékekkel szólíthatóak meg.


GeoFood - a geoparkok helyi termék programja

A geoparkok alapvető szerepet játszanak a helyi fenntartható fejlődésben, támogatva a helyi közösségeket vállalkozásaik bővítésében, a tradíciókat és a környezetet tiszteletben tartva. Erre épül a GeoFood program is, amely a norvég Magma Geopark projektjeként indult, mára azonban szerte a világon egyre több geopark csatlakozik kezdeményezéshez, amelynek célja a helyi gazdák és élelmiszer előállítók segítése, figyelemfelhívás a "Zéró KM" ételek fogyasztására, vagyis arra, hogy amennyire csak lehet, a helyben megtermelt élelmiszereket fogyasszuk. A program egyben jó lehetőséget kínál a talaj, a hagyományok, a tájkép és a gasztronómia kapcsolatainak a bemutatására.

A GeoFood logó használatához a termelőnek garantálnia kell, hogy a termékelőállítás során legalább 50%-ban a helyi, a geopark területéhez kapcsolódó erőforrásokat és alapanyagokat használja. A geoparkok olyan területek, ahol a táj és a természet érintetlen, a tiszta levegő, víz és talaj által jellemzett.

Nem véletlen, hogy a programhoz egyre több geopark kapcsolódik, hiszen kiváló eszköz a szemléletformáláshoz is: a jövő generációi tudatosságának fokozása elősegíti a gyerekek és a területük közötti kapcsolat kialakulását, büszke lesz rá, hogy az UNESCO által kijelölt területen élnek.

Kapcsolódó

5 Ipolytarnóc

5 Ipolytarnóc

2023.04.19. 14:21
Ronja:Das Naturschutz Gebiet Ipolytarnóc wird vom Bükk Nationalpark Direktorat verwaltet, hier durften wir vom 21. bis zum 27. November helfen und lernen. Das Naturschutzgebiet ist eine Fundstätte für eine Vielzahl von Fossilien, wie Haifischzähne, Blattabdrücke, versteinerte Bäume und Tier-Fußabdrücke. In unserer Zeit in Ipolytarnóc durften wir viel über die Geschichte des Naturschutzgebietes erfahren, eine Vulkankatersstrophe vor etwa 20 Millionen Jahren bewahrte die Fauna und Flora im Gebiet. Auf verschiedenen Naturlehrpfaden ist es möglich viel über die Relikte der geologischen Vergangenheit des Naturschutzgebietes zu lernen.Die Zeit in welcher wir in Ipolytarnóc waren liegt in der Nebensaison, weshalb weniger Ökotourismus stattfindet, trotzdem konnten wir bei verschieden Aufgaben helfen. So haben wir nicht nur viel gelernt, sondern beim Laub fegen, Zaun reparieren und Häcke schneiden geholfen. Beim Laubfegen in Ipolytarnóc haben wir einige der Arbeiter:Innen kennen lernen dürfen, von welchen wir etwas über die Pflanzen und die Vergangenheit des Naturschutzgebietes lernen konnten. Aber auch das Häcke schneiden und Zaun reparieren war eine spannende Erfahrung, bei der wir einiges lernen konnten. Weiterhin haben wir viele Lehrpfade besichtigt und viele Fossilien anschauen dürfen, Imre welcher in Ipolytarnóc arbeitet hat uns die verschiedenen Teile des Besucherzentrums gezeigt und so konnten wir beispielsweise den versteinerten Baum betrachten, welcher auf dem Foto zu sehen ist. Durch die Kiefer mit einem Durchmesser von acht Metern und einer Länge von fast hundert Metern, wurde das Naturschutz gebiet bekannt. In dem Besucherzentrum gibt es viele interaktive Möglichkeiten für die großen und kleinen Besucher die Geschichte des Naturschutzgebietes kennenzulernen. Es gibt beispielsweise ein 4D Kino über die Tiere, welche früher in der Region gelebt haben und eine spannende Ausstellung mit verschiedenen Fossilien.
Tovább olvasom