Töltsék nálunk a téli szünetet! 2023.12.19. 16:17

A karácsonyi ünnepnapok (december 24-26.) és az új év első napja kivételével a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látogatóhelyei is várják a kikapcsolódásra vágyókat. Tervezzenek velünk a téli szünetben is!

  • Legújabb látogatóközpontunk Miskolcon, a Szeleta Park minden nap várja a kíváncsi látogatókat, akik szeretnék látni a „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállításunkat vagy megnézni egy filmet 2- vagy akár 3 dimenzióban. December 24., 25., 26., 31. és január 1-je kivételével a kiállítás minden nyitvatartási nap 10-től 18 óráig van nyitva, a gyermekekkel érkezők pedig egészen este 8 óráig is igénybe vehetik beltéri játszóházunkat, a Kőkori Karszt Kalandot. Szilveszter napján (december 31.) a kiállítás, a játszóház és a bisztró 16 órakor zárja kapuit.

  • Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság és a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark geoturisztikai központja téli üzemmódban működik korlátozott 9-15 óra közötti nyitvatartással. December 23-ig csak a téli szünetet nyitó december 22-én, valamint szombatokon és vasárnapokon látogatható a terület, december 24. és 26. között zárva lesznek. December 27. és 31. között folyamatos nyitvatartással és egy rendkívüli szilveszteri tematikus túrával búcsúznak az óévtől. Az új évet január 2-7. közötti nyitvatartással kezdik majd.
  • Aki különleges téli, bükki panorámában szeretne gyönyörködni, annak mindenképpen javasoljuk, hogy szilvásváradi, Szalajka-völgyi programjába illessze be a Millennium Kilátó meglátogatását is. Azonban ezt most csak gyalogosan tudják megtenni, szombati és vasárnapi napokon 11-től 14 óráig. Továbbá, ha a karácsonyi ünnepnapok után Szilvásváradon járnak, ne hagyják ki a Szalajka-völgyi Információs Ház és Ajándékboltot sem, ami december 27. és 31. között 11-től 15 óráig várja a betérő látogatókat.

  • A lillafüredi Szent István-barlang és az Anna-barlang is várja Önöket december 24., 25., 26. és január 1. kivételével minden nap a téli menetrend szerint. A Szent István-barlangban 9 órától indulnak szakvezetett túrák, az utolsó csoport 14 órakor még nekivághat a mélynek. Az Anna-barlangba naponta egy túra indul, minden nap pontban délben lehet körbejárni a különleges mésztufa barlangot.
  • A mátrafüredi Harkály Ház decemberben 22-én és 23-án, majd 28-án, 29-én és 30-án 10-től 16 óráig várja a látogatókat. Az új évben január 4. (csütörtök), 5. (péntek), 6. (szombat) napokon tart nyitva. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság mátrafüredi ökoturisztikai és környezeti nevelési központja sok szempontból foglalkozik a Mátrával: mesél annak kialakulásáról, tájtörténetéről, élővilágáról, de képet kaphatunk a hegység természetvédelmi helyzetéről, illetve az ott dolgozó természetvédelmi őrök munkájáról. Mindezeket izgalmasan, élményszerűen tálalva. TIPP: Ha a Google Play Áruházból letöltik a „BNPI Guide@Hand” alkalmazást, a kiállítás területén fellelhető QR-kódokat okostelefonjukkal leolvasva még több információk kaphatnak a Harkály Ház tárlatáról. A "Digitális vándor" alkalmazást letöltve pedig a Harkály Ház kapujában található indítótáblánál állva, kiválasztható a "Sástói Cincér Tanösvény". Ezen elindulva, a "Fedezd fel!" gombra kattintva lista nézetben láthatóak az egyes állomások, melyekhez odaérve, az adott állomás nevére kattintva plusz információkat, érdekességeket olvashatnak a túrázók, helyenként pedig kvízkérdések segítségével ellenőrizhetik tudásukat. A listanézetből a térképre kattintva az előttük álló útvonalat és az egyes állomások elhelyezkedését is láthatják.

Kapcsolódó