Gulyás József nyomdokain 2021.09.20. 12:49

„Kócsagőrökre” a jövőben is szükség lesz: szeptember 14-15. között zajlott a hazai Természetvédelmi Őrök Országos Szakmai Találkozója a Kis-Balatonnál.

1922-ben a Kis-Balaton területén állt munkába Gulyás József, az első magyar kócsagőr, aki bizonyítottan az első hazai fizetett természetvédelmi őr volt. Feladatát képezte a Madártani Intézet részére havi jelentéseket, beszámolókat készíteni a tavaszi-őszi madárvonulásról, a gémtelepek életéről és az ott költő fajok állományának nagyságáról.

Napjainkban országosan 257 természetvédelmi őr fáradozik azon, hogy megóvja a természetes és természetközeli élőhelyeket, növény- és állatfajokat, földtani és kultúrtörténeti értékeket. A szakmailag felkészült és rendkívül elhivatott gárda sokat tesz azért, hogy ismereteit és a természet szeretetét átadja a következő generációknak, hiszen „kócsagőrökre” a jövőben is szükség lesz.

A Bükki Nemzeti Park csapata

A napokban, 2021. szeptember 14-15 között zajlott a hazai Természetvédelmi Őrök Országos Szakmai Találkozója, amelyen igazgatóságunk természetvédelmi őrszolgálata majd' teljes létszámmal vett részt. Az esemény házigazdája a Balaton-felvidék Nemzeti Park Igazgatóság volt, akik a hazai nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálatait a Kis-Balatonnál látták vendégül. A rendezvényt az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkársága támogatta.

Első nap Gulyás József felújított síremlékének avatásán lerótta tiszteletét az Agrárminisztérium, valamint a 10 hazai nemzeti park igazgatóságának képviselete, majd délután lehetőség nyílt megtekinteni a Kis-Balaton Látogatóközpontot és a Diás-szigeten található Fekete István emlékhelyet.

A látogatóközpont hátsó udvarán zajlott Vass Krisztián: Kis-Balatoni Krónika című könyvének bemutatója. A kötet Gulyás Józsefnek állít emléket, az első kócsagőr munkába állását lehetővé tevő magyar-holland ornitológus kapcsolatfelvételnek a századik, valamint a Kis-Balaton védetté nyilvánításának hetvenedik évfordulója alkalmából készült.

Az este kötetlen szakmai beszélgetésekkel telt és a résztvevők megnézhették az “Akcióban a természet őrzői “című sorozat új, egész estés verzióját.

A második napon a résztvevők aktualitásokkal fűszerezett szakmai előadásokat hallgathattak Zamárdiban. A Természetvédelmi Őrök Országos Szakmai Találkozóját korábban változó rendszerességgel rendezték meg. Bízunk benne, hogy a jövőben is találkozhatunk hasonló szakmai programok alkalmával.

Magos Gábor

Tájegységvezető, őrszolgálat-vezető
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Magos Gábor
Magos Gábor
természetvédelmi őrszolgálatvezető, tájegységvezető

Kapcsolódó