Téli hírek az ősi trópusokról 2023.01.05. 11:15

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok a téli szünetben és a téli hétvégéken is látogatható. Különleges tematikus túrái iránt is nagy az érdeklődés.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szervezésében tartott, Óévet búcsúztató szilveszteri túrán is sokan vettek részt. Az Ősfenyő Belépő látogatóközpont kiállításait, a bükkábrányi fákat, a miocén erdő rejtelmeit és a geológiai tanösvény nyáron átadásra kerülő megújult védőcsarnokának környezetét, az Ősvilági Pompeji feltárásait és kőzetparkját is megtekintették.

A területen tapintható közelségből ismerhető meg az egykori, 17 millió évvel ezelőtti szupervulkán kitörése által eltemetett ősvilág. Nem csoda, hogy a terület 1995 óta hivatalosan is az összeurópai természeti örökség részét képezi. Ha már így van, akkor a látogatók oda is álltak az Európa Diplomát hirdető táblákhoz, részesekké váltak.

A legközelebbi tematikus túra 2023. január 21-én indul, az országhatáron túlra vezet. A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark egy másik földtani látványosságához, a szlovák oldali fatörzsbarlanghoz látogatnak el a határátlépők, érdemes előre jelentkezni rá.

Kedvcsinálóként a múlt évi beszámoló itt érhető el.

Kapcsolódó