Szeleta Park: a legnagyobb a nemzeti parkok látogatóhelyei közül 2023.12.16. 05:46

December 13-án, ünnepélyes keretek között tartotta meg a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a Szeleta Park Látogatóközpont megépítését célzó projekt zárórendezvényét, egyben a bemutatóhely átadását.

A rendezvény kezdetén az andornaktályai Kurul Dobosok által dobolt ritmusok alapozták meg hangulatot.

A Miskolcon megépült Szeleta Park Látogatóközpont „A bükki barlangok évezredes titkai – Az ősember természete” című kiállítása bemutatja a Bükk természeti kincseit, különleges földtörténetét, egyedi vízrajzát és barlangrendszerét, a hegység jellemző növény- és állatvilágát, valamint a világhírű Szeleta-kultúrát, a magyar ősemberkutatás bölcsőjének helyszíni eredményeit. Megkerülhetetlen környezeti nevelési központtá válás a cél.

Dr. Rácz András, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta: a Bükki Nemzeti Park alapításától számított több mint négy évtized után, először válik lehetővé a Szeleta-kultúra színvonalas bemutatása a majd’ 3 milliárd forint összegből elkészült Szeleta Park Látogatóközponttal, amely a hazai nemzeti parkok ökoturisztikai bemutatóhelyei közül a legnagyobb.

– Többszörösen elvesztettük a reményt ezzel a látogatóközponttal kapcsolatban, aminek tervezése 2016-ban indult. Akkor úgy gondoltuk, hogy 1,5 milliárd forint elég lesz erre a projektre, amit Gazdaságfejlesztési és Innovatív Operatív Program (GINOP) adott, de ezek után egy nagyon nehéz időszak következett. A beruházás költségeit egyszer a Covid, majd a háború és az infláció következtében kétszer is meg kellett emelni, hogy végül eljussunk addig a 2,9 milliárd forintig, amit ténylegesen bele kellett építsünk ebbe a komplexumba. Ezért köszönet illeti Magyarország kormányát és természetesen Miskolc városát is. Külön szeretném megköszönni a bükki nemzeti parkos kollégák munkáját és hogy sosem adták fel a reményt. Ennek a reménynek a motorja és zászlóvivője a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója, Rónai Kálmánné volt, aki végig hitt ebben a projektben – emelte ki az államtitkár.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy az állami természetvédelem napjainkban már messze túlmutat a védett fajok, élőhelyek megőrzésén, sokkal szélesebb feladatköre van. Fontos célkitűzéssé vált az emberek megszólítása, azaz a bemutatási tevékenység, hiszen a látogatók aktív kikapcsolódásra vágynak, amelyekre a nemzeti parkok programkínálata kiváló lehetőséget nyújt.

Rácz András hozzátette, ezen növekedő társadalmi érdeklődést bizonyítja a közvélemény-kutatások eredménye, miszerint a magyarok több mint 90%-a hallott már a nemzeti parkokról, több mint 70%-a pedig tudatosan tervezi a pihenését annak érdekében, hogy olyan létesítményeket kereshessen fel, mint a Miskolcon átadott Szeleta Park Látogatóközpont. Ezen fokozódó társadalmi igényhez – amelyet az elmúlt 13 év alatt megduplázódott évi látogatószám bizonyít – igazítják a nemzeti parkok az ökoturisztikai hálózatukat is. A Magyarországon nyilvántartott ökoturisztikai létesítmények felét, 350-et a nemzeti parkok, ebből 90-et pedig a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tart fenn.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy tavaly ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, amely 1977-ben hazánkban a harmadik, azonban az első hegyvidéki, erdős nemzeti parkként alakult meg. A magyar nemzeti parkok közül itt található a legtöbb barlang, az országban nyilvántartott 4000 közül 1100. Az elmúlt programozási időszakban az Igazgatóság 23 projektet 9,6 milliárd forint nagyságrendben valósított meg, olyan beruházásokkal, mint a Bükki Csillagda, illetve a Mátra világát bemutató Harkály Ház. A Szeleta Park jelentős szerepet tölthet be a térség fejlesztésében a Bükk-vidék Geopark kiinduló pontjaként. Az UNESCO Globális Geopark Tanácsa idén szeptemberi ülésen ugyanis alkalmasnak találta a geoparkot az UNESCO Globális Geopark cím viselésére, a végső döntés tavasszal várható – emelte ki e fontos momentumot Rácz András.

Dr. Alakszai Zoltán, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei főispán szerint ez az esemény egy közös öröm kifejezése.

– Sokáig ugyanis kétséges volt ennek a területnek a sorsa, de a mai napon mindannyian örülhetünk, hogy európai színvonalon és kiemelkedően teljesített a beruházó Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, és köszönjük a magyar kormánynak, hogy ezt a projektet kiemelten támogatta. A természetvédelem egy komplex feladat. Nekünk kormányhivatalnak is van ebben bőven teendőnk, hiszen hatóságként szorosan együttműködünk valamennyi nemzeti parkkal, mivel közös felelősségünk teremtett világunk megóvása a jövő nemzedékei számára. E látogatóközpont a város, a vármegye és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság érdekeit egyaránt szolgálja – zárta szavait a főispán.

Bernáthné Szabó Gabriella pályázatkezelési osztályvezető úgy fogalmazott: a Szeleta Parkkal egy régi álom valósult meg azzal, hogy Miskolcon, a Bükk Keleti Kapujában fekvő, korábban Herman Ottó Emlékparknak helyet adó területen egy olyan létesítményt valósulhatott meg, ahol interaktívan lehet bemutatni a Bükk hegység földtörténetét, természeti és kulturális, élő és élettelen természeti értékeit, az ember múlt- és jelenbeli tevékenységét.

A kiállításon megelevenedik Szentiványi Jenő, A kőbaltás ember című regényében is szereplő Szeleta-barlang és környezete, az itt élt ősemberek világa. A Szeleta Park beltéri és kültéri attrakcióival kisebbeknek és nagyobbaknak is négy évszakos kikapcsolódást jelent, egyben tájékozódási pontot is biztosít. A látogatóközpont szervesen illeszkedik a BNPI látogatóhelyeinek sorába.

– Célunk, hogy a Szeleta Park a Bükki Csillagdával és a bükki szállásokkal együtt jelentősen erősítse azt a bükki tengelyt, amely a térségben még jelenleg aspiráns státuszban lévő Bükk-vidék Geopark szerepvállalását, hitvallását is mutatja, vagyishogy geológiai örökségünk összefonódik a térségfejlesztéssel. Reményeink szerint az itt megvalósult attrakció-együttes, szakmai és környezeti nevelési programjaink hozzá tudnak majd járulni az UNESCO Globális Geopark cím eléréséhez, a Bükk-vidék Geopark térségi szerepvállalásának erősítéséhez. Szeretnénk, ha a Szeleta Park a tudás és tanulás, az élményszerzés és öröm helye lenne nemcsak Miskolc és környéke, de a tágabb térség számára is – fogalmazott.

Bíró Tibor, a Szeleta Park látogatóközpont vezetője ugyancsak szólt a vendégekhez. Elmondta: habár látogatóközpont a nevünk, és ökoturisztikai szolgáltató vagyunk, de nem szeretnénk, ha csak ebben merülne ki tevékenységünk. Küldetésünk van. Elhivatottak vagyunk abban, hogy Miskolcon és térségében megkerülhetetlen környezeti nevelési tényezővé váljunk.

– Természetesen tudom, hogy ez nem következik be magától, meg kell dolgoznunk érte. Kiállításunk, tematikus játszótereink, játszóházunk, foglalkoztató termünk, környezeti nevelési eszközeink és kollégáink tudása jó alapot szolgáltat arra, hogy ez a cél megvalósuljon. Már elindult az a folyamat, amely során akkreditált természetiskolai oktatóhellyé válhatunk. A kiállítási tematikára, tanösvényeinkre felépített modulok alkalmasak lesznek arra, hogy természetiskolai táborokat szervezzünk, iskolai csoportokat fogadjunk kihelyezett tanórák vagy iskolai kirándulások keretein belül, de természetesen alternatívát tudunk nyújtani kikapcsolódásként családok számára is. Még az út elején járunk, de hiszem, hogy elérjük kitűzött céljainkat – összegezte Bíró Tibor.

A rendezvény a projektbemutatókkal folytatódott: Magyar Ádám pályázati referens a több éves megvalósítási munka folyamatait részletezte, Vasáros Zsolt, a Narmer Építészeti Stúdió ügyvezetője pedig a tervezés kreatív fázisait prezentálta a jelenlévőknek.


A Szeleta Park Látogatóközpont 2023. december 14-én a nagyközönség számára is megnyitotta kapuit. A hétfői napok kivételével minden nap 10-től 18 óráig várják a látogatókat, a Kőkori Karszt Kaland beltéri játszóház minden nyitvatartási napon 20 óráig vehető igénybe. A jegyárakról, programokról a látogatóközpont honlapján találnak folyamatosan frissülő információkat: https://www.szeletapark.hu/hu

Várjuk Önöket szeretettel az ünnepi időszakban is: december 24-25-26. és január 1-je kivételével a normál nyitvatartási rend az irányadó. Nyissanak a Bükkre nálunk!

Forrás: https://kormany.hu/hirek/megnyilt-a-szeleta-park-latogatokozpont-miskolcon

Kapcsolódó

8 Unsere Erfahrungen als Freiwillige in Ungarn

8 Unsere Erfahrungen als Freiwillige in Ungarn

2023.04.19. 14:31
Seit fast fünf Monaten sind wir nun schon hier in Ungarn und arbeiten im Direktorat des Bükk-Nationalparks. Schon etwas emotional schauen wir auf den letzten Monat und die Zeit, die uns noch in unserem Freiwilligendienst bleibt. Aber vor allem schauen wir voller Dankbarkeit auf die Zeit, die wir hier schon verbracht haben. Der sechsmonatige Freiwilligendienst hier in Ungarn war für uns beide die erste lange und vor allem alleinige Reise ins Ausland und am Anfang haben wir uns natürlich unsere Gedanken gemacht, ob alles so verlaufen würde, wie wir es uns erhofften. Wenn wir eins gelernt haben, dann ist es, dass man aus schwierigen Situation am besten lernen kann und dass Erfahrungen – egal ob gute oder schlechte – uns als Menschen wachsen lassen. In unserer Zeit hier hatten wir das Glück, vor allem gute Erfahrungen machen zu dürfen: Wir haben die Gastfreundschaft vieler Ungar:innen kennengelernt, Freundschaften fürs Leben geknüpft und sind ein ganzes Stück eigenständiger geworden. In den letzten fünf Monaten sind wir viel gereist, haben unser Bestes im Ungarisch lernen gegeben und viele neue Menschen kennengelernt. Des Weiteren haben wir einen Einblick in die Natur des Bükk-Gebirges und die vielfältigen Aufgaben des National- und Geoparks gewinnen können. Besonders bei der Arbeit mit den Ranger:innen war es spannend, ihren Blick auf Bio- und Geodiversität vermittelt zu bekommen. Aber nicht nur die Vielfalt der Natur haben wir ganz neu betrachten und verstehen gelernt, wir haben auch gelernt zuzuhören. Wenn wir mit Freund:innen und Verwandten von Zuhause telefoniert haben, wurden wir oft gefragt, wie Ungarn und seine Menschen denn so seien. Während der Zeit hier haben wir gelernt, dass es keine einfache Antwort auf diese Fragen gibt; es ist nicht leicht zu sagen, wie ein ganzes Land ist oder alle Menschen in diesem Land sind. Denn jeder Mensch ist ein Individuum mit eigener Geschichte und eigenem Blick auf die Welt. Wir können bloß zuhören und versuchen, zu verstehen, wie die einzelnen Menschen denken, ohne etwas verallgemeinern zu wollen. Und mit je mehr Menschen wir uns unterhalten haben, desto vielschichtiger wurde unsere Sichtweise. Denn wie in jedem Land haben die Menschen auch hier ganz unterschiedliche Sichtweisen und Perspektiven auf unterschiedliche Themen – egal ob im Alltag, bei Persönlichem, der Lebensweise oder Politik. Der Freiwilligendienst hat uns gelehrt, dass ganz viel Schönes geschehen kann, wenn man etwas Neues ausprobiert, offen an Herausforderungen herangeht und einfach mal „ja“ sagt. Beim Einleben hat es sehr geholfen, uns unser Zuhause gemütlich einzurichten und mit Fotos, Pflanzen und Kerzen zu personalisieren sowie die Stadt Eger und ihre Menschen möglichst gut kennenzulernen. Momentan nehmen wir zum Beispiel an einem Jumping-Kurs teil; mit vielen Einheimischen Sport zu machen, ist jedes Mal ein Highlight unserer Woche. Uns hat dieser Auslandsaufenthalt im Rahmen eines Freiwilligendienstes unglaublich stark bereichert und können ihn aus vollem Herzen weiterempfehlen. Wir wünschen dir alles Gute für die nächste Reise! Marei und Ronja
Tovább olvasom