Sekélytengeri üledékek hulladékmentesítése Egyházasgergén 2023.04.05. 00:34

Föld napi előzetesként a 16 millió évvel ezelőtt lerakódott sekélytengeri homokkő egyházasgergei földtani alapszelvényénél a TETT Alapítvány önkéntesei szorgoskodtak április első hétfőjén. A program az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal közös szervezésben a Tavaszi Nagytakarítás kampány keretén belül valósult meg.

No nem a Kárpáti-tenger hullámai által összemosott, hanem a helyi lakosság által összehordott kommunális hulladék összegyűjtését kezdték el, egy 10m3-es konténert jócskán teleraktak. A felhagyott homokbánya lábánál sűrűn benőtt bozótosból nem volt könnyű kiszedni az évtizedes lomokat, a fogyasztói társadalom falusi látlelete lassan bontakozott ki a fiatal akácosban.

A Támasz az Embernek - Támasz a Természetnek Alapítvány 2003 óta segíti a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság tevékenységét, de a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark földtani bemutatóhelyeinek fenntartásába is besegít.

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi területen is dolgozó lelkes önkéntesek a szemétszedés után a homokbánya rétegeit és interpretációs tábláját is megtekintették. Habár most csak a képernyőn, de nézzük meg mi is, mi van a táblára írva.

Az Egyházasgergei Homokkő Formáció típusos lelőhelye a Kárpáti-tenger 16 millió évvel ezelőtti partszegélyi bázisképződményét, földtani alapszelvényét tárja fel. Parti ívesen keresztrétegzett aprókavicsos, glaukonitos homok- és homokkő padjai kőzetlisztes, agyagzsinóros rétegekkel váltakoznak, felső részükön sötétbarna mangánsávos betelepülésekkel. Puhatestű maradványai alapján chlamysos homokkőnek is nevezik, a Geopark területén több helyen felszínre bukkan. A salgótarjáni barnakőszéntelepes összletre eróziós diszkordanciával települ, a Cserhát K-i részén annak felső részét áthalmozva kimosta. Kazárnál cápafogas, alsó része csökkentsósvízi (cardiumos-oncophorás) faunát tartalmaz, egykori folyótorkolati környezetet jelezve. Fölfelé nyíltabb vízi, agyagos tengeri üledékekkel fogazódik, a Garábi Slírbe megy át.

Ha már átmegy, érdemes nekünk is felkerekedni, a tavasz beköszöntével a határon átnyúló palóc geopark bemutatóhelyeit meglátogatni. Többek között az Egyházasgerge közelében található Ipolytarnóci Ősmaradványokat is. De bárhová is megyünk, a természetben járva szemetet ne, csak lábnyomainkat hagyjuk hátra.

Kapcsolódó