Sajtóközlemény - A gyepek titkai IV. fotópályázat 2023.05.17. 14:00

A Grassland-HU LIFE integrált projekttel kapcsolatban a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. és projektpartnerei negyedik alkalommal hirdetik meg a gyepes élőhelyek értékeinek, jellemző növény- és állatfajainak bemutatását, népszerűsítését célzó fotópályázatukat. A pályázat kiemelt célja, hogy felhívja a figyelmet a gyepek és élőviláguk védelmére, megőrzésük fontosságára.

A gyepek titkai fotópályázat első három kiírására (2020–2022) közel 2500 pályamű érkezett. A nagy érdeklődésre tekintettel a társaság idén is meghirdeti projektpartnereivel a fotópályázatot.

2023-ben a gyepes élőhelyeken előforduló őshonos fajok megörökítése a pályázók feladata. A fajok listáját a pályázati kiírásban olvashatják.

A Kárpát-medence mai arculatának kialakulásában jelentős szerep jutott a legelő állatoknak, azon belül is őshonos háziállatainknak. Azonban nem csak az állatok formálták a tájat, hanem maga a táj is alakította ezeket a fajtákat, így jöttek létre a magyar tájra jellemző fajták, amelyek nemzeti örökségünk részét is képezik. Fotópályázatunk negyedik fordulójának célja bemutatni a legelő őshonos háziállatfajtáinkat, a marha-, juh és lóféléket valamint az őket kísérő kutyafajtákat, természetes közegükben a magyar tájban.

JELENTKEZÉS

Két korcsoportban lehet pályaműveket nevezni, 10-től 18 éves korig (a pályázat beadásakor 18. életévét be nem töltött pályázó), valamint 18 év felett. Ezzel szeretnénk az ifjú fotós tehetségeknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítani.

A pályázaton a részvétel ingyenes. A pályázati kiírás ide kattintva érhető el. A pályázat időtartama: 2023. május 17. 14 órától 2023. szeptember 8. 24 óráig.

EREDMÉNYHIRDETÉS ÉS VÁNDORKIÁLLÍTÁS

Az első három helyezettről a zsűri, míg a közönségdíjról szeptember–október folyamán, a Grassland-HU Facebook oldalán indított szavazás dönt majd.

Az ünnepélyes eredményhirdetés előre láthatólag októberben lesz.

A zsűri által legjobbnak ítélt 30 alkotás vándorkiállítás formájában megtekinthető lesz a Grassland-HU LIFE IP partnereinek bemutatóhelyein, látogatóközpontjaiban. Ezáltal a képek országszerte elérhetővé válnak minden érdeklődő számára.

A MAGYARORSZÁGI GYEPEKRŐL

Az Európai Unión belül hazánkban a legnagyobb a gyepek változatossága, amely a homokpusztai és szikes gyepektől, az erdős sztyeppen és az ártéri kaszálókon át a dombvidéki legelőkig és a hegyi kaszálórétekig terjed. E füvek uralta, változatos és jellegzetes fajösszetételű növénytársulások szorosan kapcsolódnak a régióhoz, nem véletlenül kapták a pannon gyepek összefoglaló nevet.

A mérsékelt övi gyepek fajgazdagsága, biológiai sokfélesége a trópusi esőerdőkével vetekszik, mégis ezek a leginkább veszélyeztetett, de egyben a legkevésbé védett élőhelytípusok a világon.

AZ INTEGRÁLT PROJEKTRŐL

A fotópályázat Magyarország első természetvédelmi témájú LIFE integrált projektje. A Grassland-HU névre keresztelt, 8 éves projekt célja a gyepes élőhelyek és az ezekhez kötődő fajok természetvédelmi helyzetének javítása és hosszútávú megőrzése. Ezt többek között az Országos Gyepstratégiai Terv összeállításával; a mintaterületek alapállapot felmérésével és a természetvédelmi beavatkozások és kezelések hatásainak monitorozásával; a gyepekhez kötődő zászlóshajó fajok hazai és nemzetközi akcióterveinek elkészítésével, illetve a meglévők felülvizsgálatával; egy az inváziós fajokra vonatkozó országos adatbázis létrehozásával; öt – természetbarát módszereket alkalmazó – modellgazdaság kiválasztásával; valamint a projekt részeként létrehozott Gyepvédelmi Tanácsadó Szolgálattal kívánja elérni.

A projekt sikerének elengedhetetlen feltétele az ismeretterjesztés és a szemléletformálás – ezt a célt szolgálja a fotópályázat meghirdetése is.

Bővebb információ: grasslandfoto@hoi.hu;

Sajtókapcsolat: Bősze Balázs, kommunikációs osztályvezető
(+36 30 612 9844, bosze.balazs@hoi.hu)

Web: www.grasslandlifeip.hu

Facebook: www.facebook.com/grasslandlifeip/

Instagram: www.instagram.com/grasslandlifeip/

Kapcsolódó