S-F Manufaktúra - kézműves termékek Pásztóról 2020.03.18. 12:27

Az S-F Manufaktúra története a Mátra nyugati lábánál, Pásztón kezdődött.

Két fiatal, lelkes, a hagyományokat tisztelő fiatal belevágott és megalapította a saját kézműves vállalkozását. Susán-Fekete Vanda és Susán Ádám mottója kifejezi szemléletüket:

„Minőséget és nem mennyiséget!”

„Lekvárjainkat hagyományos módon üstben készítjük, a leggondosabb eljárással. Nagyszülőktől tanultuk a hagyományos módon, üstben főzött lekvár készítését. A legelső lekvárjaink egyike a csipkelekvár volt. Ennek elkészítése rendkívül hosszú folyamat, a szedés, passzírozás nagyon sok időt vesz igénybe, így ma már az a tapasztalat, hogy elég kevesen vágnak bele.

Mára már más gyümölcsből is készítünk lekvárt, szilvából, szederből, málnából, és ami a legfontosabb-emelik ki- 100 g kész termékben legalább 130 g gyümölcstartalom van, kizárólag abból a fajta gyümölcsből, ami az adott lekvár nevét is adja, nem dúsítjuk fel például almával, hogy nagyobb mennyiséget érjünk el.”

Kínálatukban a hagyományos lekvárokon túl megtalálhatóak a teljesen natúr, hozzáadott cukor mentes lekvárok is, ezek 100%-ban csak gyümölcsből készülnek.

Kiváló minőségű csipkebogyó, eper, szeder, szilva, baracklekvárjaik 2019-ben megkapták a Nemzeti Parki Termék Védjegyet.

A fiatal pár másik nagy szerelme a méhészet. Változatosabbnál változatosabb mézekkel készülnek minden évben. De fontosnak tartják, hogy a legkisebbek is megismerkedjenek a méhek fontosságával, csodálatos világával, ezért az óvodásoknak rendszeresen tartanak méz kóstolót és mesélnek a méhek életéről, hasznosságáról. Különleges mézekkel készülnek ilyenkor, epres, narancsos, kakaós és vaníliás finomsággal is kedveskednek a kicsiknek.

S, hogy miért vágtak bele? „Motivál minket, hogy az embereknek egészséges termékeket tudjunk készíteni, olyat, amit mi is szívesen fogyasztunk.”

Az S-F Manufaktúra csapatát ezen a linken lehet elérni.

Kapcsolódó

2022/1. - 2. Welcome to Eger

2022/1. - 2. Welcome to Eger

2022.08.23. 15:22
Willkommen in Eger [13.03.2022-19.03.2022]Wir sind beide am Sonntag den 13.03 angekommen. Da der 15.03 der ungarische Nationalfeiertag ist, war auch der Montag frei. Glücklicherweise hatten sich Kornelia und Balazs bereits Gedanken um die Gestaltung der beiden Tage gemacht und zeigten uns Eger und die Umgebung. Am Montag waren wir in Cserépfalu wandern und besichtigten die Suba-lyuk höhle, den Felhagyott kőfejtő Aufschluss und den Odor Castleruin Ausblick. Nach der Anstrengung gingen wir gemeinsam in einem Restaurant in einem Nachbarort essen.Dienstag, der 14.03 sind wir in die Innenstadt von Eger gefahren. Angefangen bei der Eszterházy Universität gab uns Kornelia eine Stadtführung und wir liefen unter anderem am Minarett vorbei, hoch zur Burg. Wir sahen uns den Heldensaal an und im gotischen Bischofspalast die Ausstellung über die Besetzung von Eger. Anschließend war es kurz vor vier, eine wichtige Uhrzeit für Eger. Um 15.52Uhr wird jeden Tag ein Schuss aus einer antiken Waffe abgefeuert, um an die Besetzung von 1552 zu erinnern.Am Mittwoch (15.03) war unser erster richtiger Arbeitstag, an dem wir erst allen vorgestellt wurden und uns anschließend begannen genauer mit dem Nationalpark zu beschäftigen. Am nächsten Tag ging es dann auch direkt in die Natur bei Bükkzsérc, um Pinienbäume (Pinus pinea) von einer Grasfläche zu entfernen. Diese beinhaltet eine wichtige und geschützte Flora und Fauna die durch die invasiven Bäume gefährdet wird. Samstags beteiligten wir uns an einer Müllsammelaktion in Andornaktálya.
Tovább olvasom