S-F Manufaktúra - kézműves termékek Pásztóról 2020.03.18. 12:27

Az S-F Manufaktúra története a Mátra nyugati lábánál, Pásztón kezdődött.

Két fiatal, lelkes, a hagyományokat tisztelő fiatal belevágott és megalapította a saját kézműves vállalkozását. Susán-Fekete Vanda és Susán Ádám mottója kifejezi szemléletüket:

„Minőséget és nem mennyiséget!”

„Lekvárjainkat hagyományos módon üstben készítjük, a leggondosabb eljárással. Nagyszülőktől tanultuk a hagyományos módon, üstben főzött lekvár készítését. A legelső lekvárjaink egyike a csipkelekvár volt. Ennek elkészítése rendkívül hosszú folyamat, a szedés, passzírozás nagyon sok időt vesz igénybe, így ma már az a tapasztalat, hogy elég kevesen vágnak bele.

Mára már más gyümölcsből is készítünk lekvárt, szilvából, szederből, málnából, és ami a legfontosabb-emelik ki- 100 g kész termékben legalább 130 g gyümölcstartalom van, kizárólag abból a fajta gyümölcsből, ami az adott lekvár nevét is adja, nem dúsítjuk fel például almával, hogy nagyobb mennyiséget érjünk el.”

Kínálatukban a hagyományos lekvárokon túl megtalálhatóak a teljesen natúr, hozzáadott cukor mentes lekvárok is, ezek 100%-ban csak gyümölcsből készülnek.

Kiváló minőségű csipkebogyó, eper, szeder, szilva, baracklekvárjaik 2019-ben megkapták a Nemzeti Parki Termék Védjegyet.

A fiatal pár másik nagy szerelme a méhészet. Változatosabbnál változatosabb mézekkel készülnek minden évben. De fontosnak tartják, hogy a legkisebbek is megismerkedjenek a méhek fontosságával, csodálatos világával, ezért az óvodásoknak rendszeresen tartanak méz kóstolót és mesélnek a méhek életéről, hasznosságáról. Különleges mézekkel készülnek ilyenkor, epres, narancsos, kakaós és vaníliás finomsággal is kedveskednek a kicsiknek.

S, hogy miért vágtak bele? „Motivál minket, hogy az embereknek egészséges termékeket tudjunk készíteni, olyat, amit mi is szívesen fogyasztunk.”

Az S-F Manufaktúra csapatát ezen a linken lehet elérni.

Kapcsolódó

2023/1 5. Butterfly studies

2023/1 5. Butterfly studies

2023.07.10. 15:54
Am heutigen Tage durfte ich zwei Ranger und einen aus Deutschland angereisten Forscher (juhuu) in ein Waldstück nahe Kerecsend begleiten. Der Forscher wollte die gefährdete Schmetterlingsart Maivogel (Euphydryas maturna) (Wikipedia-Link für die Interessierten: https://de.wikipedia.org/wiki/Maivogel ;) ) untersuchen, bzw. besser gesagt deren Raupen und Lebensraum.Der Maivogel kommt natürlicherweise in Ost- und Mitteleuropa vor, jedoch nur sehr lokal und die Populationen liegen weit verstreut. Leider ist er, wie so viele Arten, stark vom Aussterben bedroht (unter anderem aufgrund von Lebensraumverlust durch Forstwirtschaft und dem Einsatz von Insektiziden). In Deutschland gibt es beispielsweise nur noch vier verschiedene Populationen. In Ungarn gibt es noch eine etwas weitere Verbreitung (bei der letzten Zählung wurden etwa zwanzig Individuen festgestellt), unter anderem auf dem Gebiet des Bükk Nationalpark Direktorats in der Nähe der Kleinstadt Kerecsend. Aus diesem Grund ist der Forscher extra aus Deutschland angereist, um sich hier ein Bild der Lebensräume zu machen.Wir machten uns also auf die Suche nach den Raupen des Maivogels, welche für gewöhnlich an Eschen und Ligustern zu finden sind. Leider hat das Wetter mal wieder nicht mitgespielt (warum schneit es im April L ??) und die Raupen haben sich alle verkrochen, sodass nicht einmal der speziell darauf trainierte Artenspürhund die Raupen finden konnte.Alles in allem war es jedoch ein interessanter (wenn auch seeehr kalter) Nachmittag, bei dem ich wieder etwas Neues gelernt habe.Zum Abschluss haben wir uns noch bei einem Kaffee aufgewärmt und dann war es Zeit für den Feierabend!
Tovább olvasom