S-F Manufaktúra - kézműves termékek Pásztóról 2020.03.18. 12:27

Az S-F Manufaktúra története a Mátra nyugati lábánál, Pásztón kezdődött.

Két fiatal, lelkes, a hagyományokat tisztelő fiatal belevágott és megalapította a saját kézműves vállalkozását. Susán-Fekete Vanda és Susán Ádám mottója kifejezi szemléletüket:

„Minőséget és nem mennyiséget!”

„Lekvárjainkat hagyományos módon üstben készítjük, a leggondosabb eljárással. Nagyszülőktől tanultuk a hagyományos módon, üstben főzött lekvár készítését. A legelső lekvárjaink egyike a csipkelekvár volt. Ennek elkészítése rendkívül hosszú folyamat, a szedés, passzírozás nagyon sok időt vesz igénybe, így ma már az a tapasztalat, hogy elég kevesen vágnak bele.

Mára már más gyümölcsből is készítünk lekvárt, szilvából, szederből, málnából, és ami a legfontosabb-emelik ki- 100 g kész termékben legalább 130 g gyümölcstartalom van, kizárólag abból a fajta gyümölcsből, ami az adott lekvár nevét is adja, nem dúsítjuk fel például almával, hogy nagyobb mennyiséget érjünk el.”

Kínálatukban a hagyományos lekvárokon túl megtalálhatóak a teljesen natúr, hozzáadott cukor mentes lekvárok is, ezek 100%-ban csak gyümölcsből készülnek.

Kiváló minőségű csipkebogyó, eper, szeder, szilva, baracklekvárjaik 2019-ben megkapták a Nemzeti Parki Termék Védjegyet.

A fiatal pár másik nagy szerelme a méhészet. Változatosabbnál változatosabb mézekkel készülnek minden évben. De fontosnak tartják, hogy a legkisebbek is megismerkedjenek a méhek fontosságával, csodálatos világával, ezért az óvodásoknak rendszeresen tartanak méz kóstolót és mesélnek a méhek életéről, hasznosságáról. Különleges mézekkel készülnek ilyenkor, epres, narancsos, kakaós és vaníliás finomsággal is kedveskednek a kicsiknek.

S, hogy miért vágtak bele? „Motivál minket, hogy az embereknek egészséges termékeket tudjunk készíteni, olyat, amit mi is szívesen fogyasztunk.”

Az S-F Manufaktúra csapatát ezen a linken lehet elérni.

Kapcsolódó

2022/1. - 3. Fieldwork in the national park

2022/1. - 3. Fieldwork in the national park

2022.08.23. 15:27
Bastardindigo Sträucher und eine Tonne Fledermauskot[21.03.2022-26.03.2022]Es gab bereits und wird noch viele Tage geben, an denen wir im Büro sitzen und Recherche Arbeit zu unterschiedlichen Themen leisten, Zusammenfassungen und Übersichten erstellen oder auch mal Buchausschnitte einscannen. Jedoch wollen wir unsere Blogeinträge besonders den Aktivitäten draußen widmen. Somit waren wir in der letzten Woche unter anderem in der Nähe von Tiszabábolna. Hier mussten Bastardindigo Sträucher (Amorpha fruticosa) in einem sumpfigen Gebiet abgesägt, zum Rand des Sumpfgebietes und von dort über eine Grasfläche zu einer Häckselmaschine transportiert werden. Bei diesen Sträuchern handelt es sich auch dieses Mal um eine invasive Art. Diese kommt aus China und verbreitet sich aggressiv und sehr schnell. Somit verschlechtert sich die Qualität des Ökosystems und einheimische Pflanzen werden verdrängt.An einem anderen Tag waren wir in der reformierten Kirche von Bánhorváti um diese von Fledermauskot zu befreien. Im Gebälk der Kirche leben circa dreihundert Fledermäuse, unter anderem kleine Hufeisennasen und große Mausohren. Da der Nationalpark sich dafür einsetzt, dass diese Tiere weiterhin den Lebensraum in der Kirche nutzen können, sind sie auch für die Beseitigung des Kots zuständig. Es sind verschiedene Gebäude, wo dies gemacht werden muss und findet so ungefähr in einem drei Jahres Abstand statt. In dieser Zeit hat sich ca. eine Tonne an Kot gesammelt, die wir in Säcke schippten und die steilen Treppen vom Dachboden heruntertragen mussten. Nach mehreren Stunden harter Arbeit und ca. 80 Säcken mit Kot waren wir endlich fertig und ziemlich erschöpft. Am Samstag war ein normaler Arbeitstag, da dieser freie Tag auf den 14. März verlegt wurde, um ein verlängertes Wochenende zu ermöglichen. Diesen verbrachten wir erneut mit dem Sammeln von Müll.
Tovább olvasom