Ritmus, Dáma és Emlék is dobogón végzett Hódmezővásárhelyen 2023.05.09. 11:49

Hódmezővásárhelyen immáron 30. alkalommal rendezték meg a magyar mezőgazdaság egyik legnagyobb szakmai kiállítását, az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokat. A rendezvényre kilátogatók betekintést nyerhettek az állattenyésztés és növénytermesztés ágazatainak életébe és munkásságába.

A nemzetközi viszonylatban is nagy megbecsülésnek örvendő kiállítás ebben az évben is kiváló lehetőséget biztosított a tenyészállatok bemutatására. Külön öröm a számunkra, hogy a rendezvény szervezői minden évben nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a Magyarországon őshonos, mezőhegyesi lófajták, azaz a gidránok, a nóniuszok és a furioso-north star tenyészegyedei is bemutatásra kerüljenek.

Idén a rendezvény keretei között a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság hetedik alkalommal tudta bemutatni a Batúz-tanya furioso-north star ménesének hat tenyészállatát – egy fedező mént és öt tenyészkancát.

6622 Furioso-124 „Felleg” sötét pej mén, felvezeti Némedi György Fotó: Horkay Ágnes

Furioso-46 „Héra” pej kanca, felvezeti Ökrös Krisztina Fotó: Horkay Ágnes

A rendezvény első napján került sor a ló tenyészállat bírálatra, melyen:

  • Furioso-north star kancák I. csoportjában az Igazgatóság által tenyésztett North Star XIII-89 „Ritmus” az első helyezést,
  • Furioso-north star kancák II. csoportjában az Igazgatóság által tenyésztett North Star-77„Emlék” a harmadik helyezést,
  • Furioso-north star kancák III. csoportjában az Igazgatóság tulajdonában lévő Furioso-XLIV-64 „Dáma” az első helyezést érte el.

Furioso-north star kancák I. csoport díjátadó, „Ritmus” felvezetője Gyöngy Zsombor Fotó: Haga Zsuzsanna

Furioso-north star kancák II. csoport díjátadó, „Emlék” felvezetője Kiss Lajos Fotó: Haga Zsuzsanna

Furioso-north star kancák III. csoport díjátadó, „Dáma” felvezetője Dávid Ádám Fotó: Haga Zsuzsanna

A rendezvény második és harmadik napján számos program között választhattak a helyszínre kilátogatók. Nagy érdeklődés övezte a fogatok bemutatóját, melyen az Igazgatóság egy Cziráky típusú hintóba fogott négyes fogatot tudott bemutatni. A fogatot Némedi György Kollégánk hajtotta és Felleg nevű fedező ménünk, Emlék, Dáma és Ritmus nevű tenyészkancáink kerültek befogásra.

A Batúz-tanya négyes fogata Hajtó: Némedi György, Segédhajtók: Horkay Ágnes és Laczkó Gabriella Fotó: Mikola Zoltán

A program szervezői, külön programpontban lehetőséget biztosítottak, a furioso-north star lovak bemutatására is. Így a négyes fogatunk mellett, a díjugratásban versenyző Furioso-60 „Lutri” nevű kancákat is be tudtuk mutatni, Ökrös Krisztina lovaglásában.

Furioso-60 „Lutri” nyergében Ökrös Krisztina Fotó: Haga Zsuzsanna

Horkay Ágnes
Horkay Ágnes
területkezelési osztályvezető

Kapcsolódó