Nagy munka a kisvizekért 2021.12.15. 15:12

A vizes élőhelyek állapotának javítását, új élőhelyek létrehozását tűzte ki célul a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI). A „kisvízi élőhelyek” pályázat a Mátrában, a Keleti-Cserhát és az Ipoly-völgy területein javítja az európai közösségi jelentőségű, védett és fokozottan védett kétéltű- és szitakötőfajok életfeltételeit.

A "Kisvízi élőhelyek – források, forráslápok és a kapcsolódó élőhelyek védelme a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén" című projekt záró rendezvényét december 16-án tartották a mátrafüredi Harkály Házban.

Gryllus Vilmos "Erdei pocsolya" című dalához videó is készült erre az alkalomra:


A klímaváltozás, illetve a táj hidrológiai viszonyainak megváltozása miatt egyes vizes élőhelyek korán kiszáradnak, sőt el is tűnnek. Jelentős problémát okoz az erdőgazdálkodási célú közlekedés, korábban a régióban ismeretlen kórokozók megjelenése, és az is, hogy a patakokra épített műtárgyak befolyásolják a víz természetes folyását. A fejlesztések számos helyen orvosolták ezeket a problémákat, így javítva különböző európai közösségi jelentőségű hal-, kétéltű- és hüllőfajok, továbbá fokozottan védett kétéltű- és szitakötőfajok védelmét.


A ritka és fokozottan védett alpesi gőte a Mátra kisvizeiben is szaporodik


Igazgatóságunk munkatársainak irányításával a Mátrában a munka során 189 kisvizes élőhelyet hoztak létre, vagy állítottak helyre kedvező élő- és szaporodóhelyeket teremtve. A Cserhátban és az Ipoly-völgy területén 15 helyszínen hoztak létre új vagy állítottak helyre régebbi vizes élőhelyeket. Tíznél több helyen kerítést létesítettek, hogy az értékes forráslápok, gyapjúsásos láprét vagy éppen tőzegmohás fűzláp területétől távol tartsák a károsodásukat okozó nagyvadakat és a járműveket.


Kisvizes élőhely létrehozása a Mátrában


A projekt keretein belül megszüntették a Szent Anna-tó gátszivárgását, helyreállították a Pisztrángos-tavak vízelvezetését, víztartását – ahol csütörtökön terepi programot is tartottak –, elbontották a Garábi-patak fenéklépcsőjét, a helyére surrantót építettek, a Zsunyi- és a Cserkúti-patakon pedig többek között visszaállították a meder eredeti állapotát. A kozárdi Pogányváron a korábbi geológiai bemutatóhely Natura 2000 bemutatóhellyé való fejlesztésére került sor.

A projektzáró rendezvényen jelen volt dr. Rácz András környezetügyért felelős államtitkár is, aki elmondta: Magyarország szerencsés helyzetben van, hiszen területének legalább egyharmada természetközeli állapotban van. Azonban épp' ezek a kisvizes területek, amelyekről a pályázat is szólt, nem olyan látványosak és igen sérülékenyek is, ezért szükséges, hogy fennmaradásukhoz szakavatott segítséget vegyünk igénybe.

Elhangzott: jelenleg 90 KEHOP-os (Környezeti- és Energiahatékonysági Operatív Program) projekt fut 38 milliárd forint értékben hazánkban.

Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója megköszönte a projekt részvevőinek aktív segítségét és munkáját, s hozzátette: az e projekthez is kapcsolódó monitoring feladatok során már újabb célokat tűzött ki maga elé a BNPI, amelyek megvalósítása a következő Európai Uniós pályázati ciklusban várható. Elárulta azt is, hogy a BNPI a Mátrában különleges feladat előtt áll: klíma- és környezetvédelmi tevékenységek várhatóak az Igazgatóság részéről a Mátrai Erőmű jelenléte miatt.

A öt évet felölelő projektet Császár Zsuzsanna pályázatkezelési referens ismertette. A pályázat 328.442.297 forintból az Európai Unió 100 százalékos támogatásával valósult meg. A fent felsoroltakon kívül e pályázat keretében elkészült a BNPI első, terepi foglalkozásokat biztosító oktatóbusza, a Vidra Verda, egy Natura 2000 területeket, értékeket népszerűsítő mobil kiállítás és a kétéltűeket, illetve a projektet bemutató ismeretterjesztő természetfilm is, amelynek premierjét a Harkály Házban tartották. Császár Zsuzsanna kiemelte: a projekttel érintett területen 1 darab esőházat és további 30 darab ismeretterjesztő táblát helyeztek ki, segítve munkájuk megismerését és a környezeti nevelést. A természettel, természeti értékek megőrzésével kapcsolatos szemlélet alakítása érdekében többféle kiadvány is készült, melyekben a Magas-Mátra, illetve a Mátra és a Cserhát hegylábi régiói célfajait, ezek védelmi lehetőségeit, a projekt során elvégzett tevékenységeket mutatják be.
Kapcsolódó

2022/1. - 3. Fieldwork in the national park

2022/1. - 3. Fieldwork in the national park

2022.08.23. 15:27

Bastardindigo Sträucher und eine Tonne Fledermauskot

[21.03.2022-26.03.2022]

Es gab bereits und wird noch viele Tage geben, an denen wir im Büro sitzen und Recherche Arbeit zu unterschiedlichen Themen leisten, Zusammenfassungen und Übersichten erstellen oder auch mal Buchausschnitte einscannen. Jedoch wollen wir unsere Blogeinträge besonders den Aktivitäten draußen widmen.

Somit waren wir in der letzten Woche unter anderem in der Nähe von Tiszabábolna. Hier mussten Bastardindigo Sträucher (Amorpha fruticosa) in einem sumpfigen Gebiet abgesägt, zum Rand des Sumpfgebietes und von dort über eine Grasfläche zu einer Häckselmaschine transportiert werden. Bei diesen Sträuchern handelt es sich auch dieses Mal um eine invasive Art. Diese kommt aus China und verbreitet sich aggressiv und sehr schnell. Somit verschlechtert sich die Qualität des Ökosystems und einheimische Pflanzen werden verdrängt.

An einem anderen Tag waren wir in der reformierten Kirche von Bánhorváti um diese von Fledermauskot zu befreien. Im Gebälk der Kirche leben circa dreihundert Fledermäuse, unter anderem kleine Hufeisennasen und große Mausohren. Da der Nationalpark sich dafür einsetzt, dass diese Tiere weiterhin den Lebensraum in der Kirche nutzen können, sind sie auch für die Beseitigung des Kots zuständig. Es sind verschiedene Gebäude, wo dies gemacht werden muss und findet so ungefähr in einem drei Jahres Abstand statt. In dieser Zeit hat sich ca. eine Tonne an Kot gesammelt, die wir in Säcke schippten und die steilen Treppen vom Dachboden heruntertragen mussten. Nach mehreren Stunden harter Arbeit und ca. 80 Säcken mit Kot waren wir endlich fertig und ziemlich erschöpft.

Am Samstag war ein normaler Arbeitstag, da dieser freie Tag auf den 14. März verlegt wurde, um ein verlängertes Wochenende zu ermöglichen. Diesen verbrachten wir erneut mit dem Sammeln von Müll.

Tovább olvasom