Mórahalomról érkezett az 50 ezredik látogató 2023.01.12. 15:42

Még egy éve sincs, hogy megnyitotta kapuit a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság csillagászati látogatóközpontja, a Bükki Csillagda, 2023. január 11-én már az 50 ezredik látogatót fogadhatta a Répáshuta melletti létesítmény.

Kovács-Tanács Istvánné Erika Mórahalomról családtagjaival és barátaival érkezett hozzánk. Elmondása szerint már tavaly kinézték maguknak a Bükki Csillagdát, hogy ide mindenképpen szeretnének ellátogatni. Most egy téli pihenés során illesztették programjaik közé a BNPI csillagászati látogatóközpontját, s nagyon örült annak a kellemes meglepetésnek, hogy ő lett a 50 ezredik látogató. E különleges alkalomból számukra Szádeczky Kornélia, a BNPI Ökoturisztikai és Környezeti Nevelési Osztályának osztályvezetője nyújtott át egy ajándékcsomagot. A kellemes, napos időnek köszönhetően rajtuk kívül még többen is betértek január 11-én a Bükki Csillagdába - ezen a napon a belépőjegyek mellé mindenki kapott egy-egy hűtőmágnest is ajándékba.

Tavaly március 8-án nyitotta meg kapuit a Bükki Csillagda. Az előzetesen tervezett látogatószámot már őszre sikerült elérni. A mérhető adatok alapján kiderült, hogy a vendégek nagy többsége tudatosan készül a látogatásra, 60 százalékuk előre megveszi a jegyeket az interneten. De mindig vannak olyanok, akik kirándulás, utazás közben térnek be a látogatóközpontba, ahogyan azt ötvenezredik látogató is tette. Legnépszerűbb programelem a planetárium, azt követi a kiállítás, a kupola, majd a VR-élmények.

Az elmúlt időszakban a leglátogatottabb hónap a július volt, ezen kívül a hosszú hétvégéken, és a hétvégéken vannak a legtöbben. Március óta több mint 400 csoportot fogadott a látogatóközpont, ez több mint hétezer embert jelent. Rendkívül közkedvelt az esti csillagászati program (ezt minden szombaton megrendezzük), amin eddig mintegy 1500-an vettek részt. Novemberben elkészült a Bükki Csillagda ajándékutalvány, ami népszerű karácsonyi ajándék volt, és innentől számítva akár kedves szülinapi ajándék is lehet. Ugyanebben a hónapban, nyitva a csillagász szakma felé is, a Bükki Csillagdában rendezték meg XI. Planetáriumok és Bemutató Csillagvizsgálók Szerepe az Oktatásban Workshop második napját.

A Bükki Csillagda kérdőívének eredményeiből kiderül, hogy a vendégek 70 százaléka soha nem volt azelőtt olyan programon, amit a Bükki Csillagda nyújtott számukra, s a nagy többség elégedett valamennyi attrakcióval, szolgáltatással, és 98 százalékuk továbbajánlaná ismerőseinek. A kérdőív kitöltését ajánljuk további látogatóink figyelmébe is, hiszen az Igazgatóság többi látogatóközpontjába havonta kerülnek kisorsolásra belépők.

Jelenleg 13 ezren követik a Bükki Csillagda közösségi oldalát, ahol mindig friss információkat osztunk meg, az aktuális égi jelenségekről is lehet ott tájékozódni.

Köszönjük a kitüntető figyelmet, és érdeklődést! Örülnénk, ha a százezredik vendéget még idén üdvözölhetnénk!

Sajtó:


Kapcsolódó

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022.08.23. 15:40
Ipolytarnoc; Unser Aufenthalt im Nirgendwo[26.5.2022- 5.6.2022.; 28.6.2022.-7.7.2022]Während unseres Freiwilligendienstes wohnten wir insgesamt einen Monat in Ipolytarnóc, einmal Anfang Juni und einmal Anfang Juli. Das Visitorcenter gehört nicht direkt zum Bükk Nationalpark wird aber vom Direktorat mitverwaltet. Wir wohnten in einem der Gästehäuser am Waldrand und hatten immer mal wieder pelzigen Besuch durch den dort lebenden Kater. Unsere Arbeit war etwas anders als im Direktorat, wir saßen nicht im Büro sondern waren meist draußen unterwegs. Bevor wir nach Ipolytarnóc fuhren gab uns Balázs Excel Tabellen über verschiedene Wanderpfade rund um Ipolytarnóc. Unsere Aufgabe war die Pfade abzulaufen, die Infotafeln mit einem GPS-Gerät zu markieren und alles mit Fotos festzuhalten. Anschließend trugen wir alle Auffälligkeiten in den Tabellen zusammen. Eine weitere unserer Aufgaben war etwas sehr besonderes, Ipolytarnóc ist für seine Fülle und Qualität an Fossilien bekannt und noch ist längst nicht alles freigelegt. Wir durften die Ausgrabungen weiterführen und uns selbst als Archäologen versuchen. Die Arbeit machte viel Spaß aber natürlich war auch die Umgebung traumhaft schön. Unsere Unterkunft befand sich mitten im Wald, was wir durch kleine Ausflüge und Spaziergänge nutzen Während unseres zweiten Aufenthaltes fand die Reevaluation statt, mehr dazu können sie im Blogeintrag „Hoher Besuch in Ungarn“ lesen.
Tovább olvasom