Medvekutya nyomában az Ősmaradványoknál 2021.08.11. 14:00

A Miocén Park Tasnádi Kubacska védőcsarnokának ásatási területén egy vérengző medvekutya járt! Ennek különleges bizonyítékát a helyszínen, geológiai tanösvényi túravezetés során lehet megtekinteni.

Az ősvilági szörnyeteg lábnyomát dr. Kordos László írta le még 2015-ben, a szenzációs felfedezésről a National Geographic is beszámolt. A nyomfosszíliás felszín háromdimenziós szkennelésésének meglepő eredménye hívta fel a figyelmet a sekély nyomokra és a lábnyomok újravizsgálatának szükségességére.
Maga a szóban forgó lábnyom a nagy kövesedett fatörzs lombkoronába eső részének közelében van, a járófelület alatt felfedezett vadcsapás peremi része. A jobboldali korláton óvatosan áthajolva tekinthető meg. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai speciális megvilágítást alkalmaztak, melynek köszönhetően láthatóvá vált a páratlan relikvia.

A lábnyomok további kutatása napjainkban újabb lendületet vett, a látogatók a miskolci Herman Ottó Múzeum szakértőivel is összefuthatnak az Ősvilági Pompeji területén, akik az Interreg V-A RiWild program keretében végzik vizsgálataikat.

A medvekutya hírére talán sokan elindulnak a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujához, az Ipolytarnóci Ősmaradványok megtekintésére. De ha már erre járnak a kirándulni, felfedezésre vágyók, ne hagyják ki a geopark egyéb nevezetességeit se, a palóc vidék páratlan kincsestára várja a látogatókat!

Kapcsolódó