Lakossági fórumsorozat a hazánkban előforduló barna medvékről 2018.09.19. 12:25

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) szeptember 18-án tájékoztató lakossági fórumot tartott Pétervásárán, melynek témája az elmúlt években a környéken sorozatosan megjelenő barna medvékkel kapcsolatos háttérjelenségek, védekezési lehetőségek.

A fórum résztvevőit - helyi gazdálkodókat és érdeklődőket, a sajtó megjelent képviselőit és az előadókat - Eged István, Pétervására polgármestere köszöntötte. Elmondása szerint Pétervására és környéke jelentős hírnévre tett szert a medvék megjelenése által, így indokoltnak tartja, hogy itt kapjon helyet a lakossági fórum, azon túl, hogy az önkormányzat és az igazgatóság már korábban is együttműködött abban, hogy megfelelő módon reagáljanak a kialakult helyzetre.

Rónai Kálmánné, a BNPI igazgatója felvezetőjében elmondta, hogy a szolvákiai és erdélyi tapasztalatok segítségével szeretnék minél inkább konfliktusmentessé tenni a medvék jelenlétét, esetleg a lakossággal történő találkozását. Elmondta, hogy környezetünk megváltozásával olyan változásokra is fel kell készülnünk, amelyek eddig nem voltak jellemzők a mindennapjainkban, ám történelmi múltunkban megszokottak voltak. Kiemelte, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság feladata, hogy működési területén a természetvédelem és az itt élő emberek együttélését a lehető leggördülékenyebben biztosítsa.

Ezt követően Gombkötő Péter, a BNPI zoológiai szakreferense tájékoztatott a barna medvékkel kapcsolatos tudnivalókról. Előadásában kitért a környező országokban, elsősorban Szlovákiában történő állomány átalakulásra, ami hazánk területén is egyre inkább érzékelhető. Sok egyéb fajhoz hasonlóan a medvék is természetes élőhelyük töredékére szorultak vissza, a konfliktushelyzetek alapvetően erre vezethetőek vissza, de fontos tényező a faj nagyfokú alkalmazkodóképessége, a vadgazdálkodásban, az erdő- és mezőgazdálkodásban alkalmazott módszerek, vagy akár a természeti katasztrófahelyzetek. Részletezte, milyen konfliktushelyzetek merülhetnek föl, hogyan oldhatók meg az aktuális problémák, milyen segítséget tud ebben nyújtani a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság. Hangsúlyozta a megelőzés fontosságát, aminek a mindennapi gazdálkodásban, a hulladékkezelésben és egy lehetséges támogatási rendszerben is meg kell jelennie.

Nagy Júlia, a BNPI kommunikációs és ökoturisztikai osztályvezetőjének előadása a medvével való találkozás esetéről, a javasolt óvintézkedésekről szólt. Elemezte az elmúlt nyár folyamán történt, medvével kapcsolatos események sajtóvisszhangját, a közösségi média szereplését.

Szép Ábrahám, a Kuvasz-Őr nagyragadozó védelmi program vezetője bemutatta az állattartók számára ingyenesen igénybe vehető pásztorkutya-kihelyezési programját és az eddigi tapasztalatait, ami hatékony segítséget jelent a nagyragadozók elleni védekezésben.

A pétervásárai rendezvény, melyen a jelen lévők egyéni kérdéseikre is választ kaptak, egy tájékoztató programsorozat első állomása volt. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság a közeljövőben hasonló fórumokat tart Salgótarjánban, Ózdon és Miskolcon, ahol szintén a helyi és a környékbeli hallgatóság megjelenésre számít.

Kapcsolódó