Képalkotás és az Ősmaradványok 2023.07.11. 16:44

Ezzel a címmel tartotta meg Kordos László professzor előadását az Ipolytarnóci Ősmaradványok dolgozóinak a terület látogatóközpontjában.

Az egyfajta konzultációs továbbképzésként is értelmezhető előadásra 2023. július 11-én, az Ősfenyő Belépő fogadóépület információs központjában került sor. Dr. Kordos László a rudabányai és az ipolytarnóci kövületek példáin mutatta be a legújabb technológiai eszköztár és a 3D CT bevezetésével nyerhető eredményeket. A csúcstechnológia segítségével egy roncsolásmentes új fejezet nyitódik meg az őslénytani kutatások terén.

Az előadást a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) és a TETT Alapítvány dolgozói nagy érdeklődéssel hallgatták, majd számos kérdést tettek fel. Az eseményről videófelvétel is készült, melyet a BNPI más területi munkatársai is megtekinthetnek majd.

Kordos professzor az 1970-es évek óta a terület ősállattani kutatásainak vezetője. Az őséletnyomok alapján ez idáig közel 40 ősgerinces taxon jelenlétét mutatta ki az alsó-miocén korú, 17 millió évvel ezelőtt megőrzött ipolytarnóci ősélőhelyen.



Kapcsolódó