Kattanj rá! 2018.07.31. 11:58

„Kattanj Rá!- na de mire is? Hát arra, hogy lásd meg a szépet, a jót magad körül, legyél optimista és merj tenni az élhető jelenért. Hiszen mindenki tudja, hogy a csodára nem várni kell, a csodát tenni kell!"

Ezeket a gondolatokat a salgótarjáni diákokból szerveződött Speak Smart csoport tagjai fogalmazták meg. Városi fiatalok, akik azon dolgoznak már több mint fél éve, hogy Tarjánért tegyenek valamit, amitől jobb lesz a benne lakóknak. Persze a világot (még) nem válthatják meg, de ami a kezük ügyébe esik, azt megteszik.

A következő projektjük a Novohrad-Nógrád Geoparkkal együttműködve a „Kattanj rá!” Ifjúsági Fotó Maraton lesz a Föld Napja alkalmából.
A program április 23-án reggel 9,00 órakor kezdődik a Novohad-Nógrád Geopark Eresztvényi Oktató, Kutató és Irányító Központjában, és este 22.30-ig tart. A program keretében profi fotósok fogják segíteni a résztvevőket, hogy megismerjék a fényképezés alapjait, emellett az érdeklődők fotózhatnak madárlesekből is. Délután természetfotózással egybekötött sétát a Salgói várba.
Mit mondanak a fiatalok a programról?
„Ez egy szuper program lesz azoknak, akik szeretnek fotózni, de az elsődleges célunk nem csak a fotózni tanulás/tanítás, hanem a példamutatás, a figyelemfelkeltés, a fiatalok felrázása, egy mozgalom elindítása. Hiszen MI itt vagyunk EBBEN a városban, tehát itt kell jól éreznünk magunkat, itt kell alkotni valamit, amit később büszkén elmesélhetünk a gyerekeinknek. Az, hogy itt „nincs semmi” nem akadály, hanem lehetőség. Ezt szeretnénk megmutatni, hogy igen, lehet, hogy lapos, szürke a város, de ezen „te meg én”, ha akarunk, változtathatunk. Nem kell senkire várni. Még a sokszor fáradt, az élet gondjaival küszködő felnőttekre sem kell. Őket fel kell vidítani. Amúgy is tele van a város olyanokkal, akik akarnak változtatni, akik olyanok mint a „lelkes a fiatalok”. Ez tehát azért is kihagyhatatlan lehetőség, mert most bekapcsoljuk a fiatalokat a városi civil életbe.”
A Salgótarjánban élők különösen büszkék a csodás természeti környezetre. A salgói vár, a Karancs és a Medves-fennsík az itt élők kötődésének is az egyik legfontosabb eleme, éppen ezért nagyon fontos támogatni minden olyan kezdeményezést, amely segít abban, hogy a fiatalok megismerjék, felfedezzék és megszeressék ezt a tájat.
A Novohrad-Nógrád Geopark 64 magyarországi és 28 szlovákiai települést fog össze a világ első, országhatárokon átívelő geoparkjaként. Célja, hogy a földtudományi értékek bemutatására építve, bemutatva a régészeti, néprajzi, kulturális és történelmi értékek kínálatát, a térség gazdasági felemelkedését szolgáló, környezetbarát turizmusra nyújtson lehetőséget.
A szlovák-magyar geopark tagja az Európai és a Globális Geoparkok Hálózatának is.


Kapcsolódó