Kalandos nyár a Vidra Verdával 2022.08.22. 15:59

Az elmúlt hónapokban számos nyári táborba hívták a Vidra Verdát. Ebben a kánikulában a mocsárjáró foglalkozás volt a legnépszerűbb, de kutakodtunk a rétek élővilága között is.

Hálóztunk folyókban, tavakban, patakokban és víztározók vizében. Legtöbb esetben még a sekély vízállásokban is nagy fajgazdagság mutatkozott a táborozók örömére. Tizenkettő különböző településre, valamivel több, mint 500 gyerekhez jutott el a mobil természetiskola.

Foglalkoztunk a világ legfontosabb nyersanyagával, a vízzel. Nagy hangsúlyt kapott, hogy egyes szervezetek képtelenek nélküle élni, vagy a szaporodásukhoz elengedhetetlen a léte. Felhívtuk a gyerekek figyelmét arra, hogy a természet egy ideig ellenálló, de nem kimeríthetetlen. A foglalkozásokon mindig hatalmas szerepet kap az élőlények felé történő érzékenyítés is. Elmondtuk, hogy minden egyes alkalommal lassan közelítjük meg a vizet, nehogy hirtelen előbukkant tükörképünk elriassza az ott lakó állatokat. Megmutattuk, hogy háló segítségével emeljük ki a meglelt apró makrogerincteleneket és csak műanyag kanál használatával tesszük át őket az egyik edényből a másikba.

A megfigyelési és gyűjtögetési munkát nem utolsósorban a vízirovarok formagazdagsága és életmódjuk óriási változatossága tette lenyűgözővé a kis entomológusok számára.

Érdekesnek találták, hogy a molnárpoloskák a vízfelületen hasonló módon közlekednek, mint szárazföldi rokonaik a földön. Percekig figyelték, hogy a keringőbogarak és a csíkbogarak milyen ügyes evezősök. A jól ismert légi vadászok lárváinak, a szitakötőlárváknak szurkoltak a diákok, hogy a Petri csészében demonstrált vízivilágban használják fogóálarcaikat a nyüzsgő bolharákok ellen. Mélyebb és mélyebb vízzel próbáltuk ki, hogy a víziskorpió, hogyan nyújtja ki légzőcsövét a vízfelszínre, miközben evező lábmozdulatokkal úszik. Meglepődtek a kis nebulók, amikor a hanyattúszó poloska megelégelte a nézőközönségét és elrepült csendesebb vizekre. Azonban a legtöbb figyelmet kivétel nélkül a házukból ki-ki kukucskáló tegzeslárvák vívták ki maguknak. Lényeges befejezése a programjainknak, hogy a foglalkozások után minden élőlényt arra a saját élőhelyére helyezünk vissza, ahonnan elhoztuk.

Említést érdemelnek a táborszervezők is. Ezúton is köszönjük azoknak a pedagógusoknak, iskolai dolgozóknak, szülőknek és önkénteseknek, akik ezeket a táboros programokat megszervezték és saját idejüket, akár anyagi kiadásaikat nem sajnálva törekedtek arra, hogy a gyerekek részesüljenek környezeti nevelésben. Nélkülözhetetlennek tartom az élővilág iránti érzékenyítést. Mindenképpen észre kell vetetnünk a jövő generációjával, hogy elválaszthatatlanok vagyunk a természettől. Óvnunk kell!

Vidra Verda megrendelés itt: https://www.vidraverda.hu/hu/megrendeles-kapcsolat

Kapcsolódó