Ismét lelőttek egy bükki farkast 2018.11.21. 09:19

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre 2018. október 8-án egy kifejlett európai szürke farkas (Canis lupus) fiatal hím példányának tetemére bukkant Nagyvisnyó külterületén.

Az állaton egyértelműen azonosítható lőtt seb volt. Az egyed, amelynek mozgáskörzetét kollégáink már korábbról ismerték, valószínűleg pár évvel ezelőtt a Bükkben született. A farkas fokozottan védett faj, elpusztítása bűncselekmény. Igazgatóságunk természetkárosítás és állatkínzás megalapozott gyanúja miatt feljelentést tett a nyomozhatóságnál.


A helyszínelést megelőző szemle októberben, a kilőtt farkas teteménél, Nagyvisnyó közelében

Az elmúlt napokban sokakhoz eljutott a Bükki Nemzeti Park területén készült fotó híre, amelyen egy öttagú farkascsalád látható, a fotós véletlen szerencséjének köszönhetően. Munkatársaink évek óta folyamatosan nyomon követik jelenlétüket, melynek során hullaték- és szőrmintákat gyűjtöttünk be, genetikai vizsgálatokat végeztettünk és kameracsapdás felvételek sokaságát készítettük el. A család életéről, táplálkozási szokásairól, létszámának változásairól mindezek segítségével hasznos kutatási anyag gyűlt össze, amely segíthet a további védelmük megszervezésében és a tévhitek eloszlatásában is. A kép készítőjének, aki információkat is szolgáltatott a farkasokkal való találkozásról, ezúton is szeretnénk megköszönni az együttműködő hozzáállást és azt, hogy titokban tartja a konkrét helyszínt.

Kameracsapda által júniusban rögzített videó az idei farkaskölykökről


A farkascsaládról novemberben készült felvételek


A farkasok, mint csúcsragadozók jelenléte pozitív hatással bír védett területeinkre, mivel természetes szelekciója révén segíti a vadgazdálkodást, hozzájárul az élőhelyek természetes állapotának visszaállításához. Mindezek ellenére a farkasok jelenlétét és a természeti értékek védelmére tett intézkedéseinket nem mindenki nézi jó szemmel. A megfigyeléseket és a felvételek közzétételét némileg nehezíti, hogy kihelyezett kameráinkat az idei őszi vadászati szezon folyamán többször megrongálták vagy eltulajdonították.

A természeti területeken gyűjtött adatok elemzése is igazolja, hogy az emberi jelenlét sokkal nagyobb zavarást okoz a vadászható fajok számára, mint az itt előforduló farkasok. Ugyanez a zavarás károsan hat azon természeti értékekre is, amelyek védelme egy nemzeti parkon belül elsődleges fontosságú minden egyéb tevékenységgel szemben.


Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Kapcsolódó