Húsvéti Békák a Miocén Ősvilágban 2021.04.01. 10:30

A koronavírus miatti zárt kapuk ellenére békák jelentek meg az Ősmaradványoknál. Talán híre kelt legújabb felfedezéseinknek és ősvilági kétéltűink lábnyomai vonzzák őket? Akárhogy is, fogadásuk külön kihívás.

A tavasz beköszönte a kétéltűek számára hívó szót jelent. A felmelegedés hatására téli nyugalmukból lassan felpezsdülnek a békák, és tömegesen indulnak el szaporodóhelyeik (állóvizek, lassabb vízfolyások, pocsolyák) felé, hogy a természet hívószavának eleget tegyenek. (Van olyan szerencsés hím, aki szó szerint is úszik a boldogságtól, miként a fenti képen nőstényét átölelő. Aranylábú békánk rúgótechnikája különleges, a feléjük úszó konkurenciát állcsúcson találta. Hátulról ne közelítsen az, ki jót akar.)

A szerelmi háromszög mindig bonyolult, szenvedéssel teli, még a békáéknál is. De nincs mit tenni, ilyenkor felülír mindent az érzelem, a csapda működik. A kétéltűeknél a befogó a nőstény, átfogók, pontosabban átkarolók a hímek, nem erkölcstelen, de fojtogató lehet az ilyen kapcsolat.

Varangyéknál lovagok a felajzott hímek, igaz, a szó jelentését sajnos félreértik, eléggé el nem ítélhető módon a nőstényen egyszerre akár többen is lovagolva, de ez már más lapra tartozik.
Ipolytarnócon éppen a parkolón keresztül hívja ösztönük a békákat, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei ilyenkor tapintatos mentőakcióba fognak; a parkolót terelő-, védőhálókkal lekerítik, a vonuláskor útjukat nem találó kétéltűeket összegyűjtik és találkahelyükre, a tóhoz viszik. (A terület vonuló tömegfaja a barna varangy, jelentős egyedszámban fordul elő az erdei béka és a levelibéka, de egy kis szerencsével pettyes gőtével is lehet találkozni.)
A békanász szőttese közszemlére van kitéve, az erdei béka nem cicomázza, csak úgy odateszi, csomókban lebeg a vízen békapete tutaja. Nem úgy a szép szemű barna varangy, ad a látszatra is, ikráit látványos gyöngyfüzérben rakja le. Melyikből lesz csinosabb ebihal?

A Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark szabadon látogatható helyszínein járóknak sem árt tudni, hogy a kétéltűek szaporodó helyeit sok esetben közút választja el a telelőhelyektől. Ezen útszakaszok átkelésekor a békák jelentős hányadát elgázolják. Figyeljünk rájuk (is). Hazánkban minden kétéltű- és hüllőfaj természetvédelmi oltalom alatt áll, ráadásul hasznosak!

Figyelmeztetnek is az esendőségre: az élet országútjain sok olyan óvatlan embert gázolnak el, akiket a tavasszal elementáris erővel feltörő ösztön vezérel. Ráadásul most világjárvány van, vigyázzák léptüket. Csak körültekintően, óvatosan hát!

Kapcsolódó