Hollókő 35: a világörökség és a megújulás 2022.11.12. 16:38

Hollókő és környezete világörökséggé nyilvánításának 35. évfordulója alkalmából konferenciát rendeztek a falu és a templom védőszentjének, Szent Mártonnak napján.

A Hollókői Ófalu XVII–XVIII. században kialakított egyszerű formájú, fésűs beépítésben rendeződő, fehérre meszelt házai eredeti állapotukban őrződtek meg napjainkig, az Ófalut körülölelő dombok visszatükrözik az itt élő emberek életmódját, gazdálkodási szokásait, természetismeretét és -szeretetét.

A Hollókői Tájvédelmi Körzetet 1977-ben hozták létre Nógrád megyében, a Központi-Cserhát vulkanikus tömbjének északi részén. A kiemelt természetvédelmi oltalom célja a palóc kisközség táji környezetének, a terület életközösségeinek és fajainak, földtani és felszínalaktani értékeinek megőrzése a tájvédelmi körzet 141,2 hektárán.

A tájvédelmi körzet kizárólag Hollókő település közigazgatási területét érinti. 1987-ben az Ófalu és környezete az UNESCO kulturális világörökség részévé vált, így az értékek megőrzése kiemelt szerepet kapott, hiszen területe lényegében megegyezik a tájvédelmi körzetével.

A 2022. november 11-én rendezett jubileumi konferencián részt vettek a település, a térség társadalmi szereplői, világörökségi szakemberek és partnerek.

Szabó Csaba polgármester visszatekintésében emlékezett a régmúlt időkre, a cím elnyerése utáni tevékenységekre, valamint kitért a jövő feladataira. Örömmel számolt be a falu hagyományos értékeket tisztelő megújulásáról, és felhívta a figyelmet a szintén világörökségi értékű zártkerti parcellák elvadulására.

Becsó Zsolt országgyűlési képviselő értékelte Hollókő térségi szerepét, méltatta a falu fejlődését, és vázolta a további fejlesztési lehetőségeket. Kiemelte, hogy már most is előkészített projektek vannak, fontos az előretekintés, tervezés.

Kelecsényi Péter ügyvezető bemutatta Hollókő turisztikai fejlődését.

Az Öregszőlők dűlőben a művelés felhagyása után cserjésedő-erdősülő gyepek alakultak ki

Dr. Vukoszávlyev Zorán, az Építésügyi és Beruházási Minisztérium építészetért és műemlékvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte a kulturális és természeti örökség jelentőségét Hollókő mint élő falu életében. Ezt követően a résztvevők Hollókőn sétát is tettek, s a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI) igazgatója, Rónai Kálmánné bemutatta a Hollókői tájházat, s a benne lévő kiállítást. Szó esett a BNPI vagyonkezelésében lévő hagyásfás legelők jó állapotáról, valamint arról, hogy a tájház megtartásával nem csak a kulturális értékek megőrzését biztosítják, de a telket bázisul kívánják kialakítani a tájfajta gyümölcsösök megőrzése érdekében, továbbá a zártkerti parcellák erőteljesen romló biodiverzitásának visszaállítására. Szó esett kiemelt felelősségünkről, a térség természeti környezetének fenntarthatóságáról.

A konferencia a nemrégiben felújított Hollókői vár megtekintésével zárult.

Kapcsolódó