Gólyafészek-alap készítése Salgótarjánban 2024.02.26. 10:12

Sikeresen zárult február 24-én a Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpontban a gólyafészek-alap készítésére meghirdetett program. Szerencsénkre a többnapos esőzést egy napsütötte nap váltotta fel, ami nagyban segítette a munkánkat. A 32 önkéntest a Magyar Madártani Egyesület Nógrád Megyei Helyi Csoportjának tagjai és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság kollégái koordinálták, hogy a legtökéletesebb alapokat készítsük el.

Nagyon ügyes, gyorsan barátkozó és roppant lelkes csapat jött össze. A résztvevők között voltak visszatérő segítők, jöttek újonnan érkező gólyabarátok, de véletlenül betérő látogatók is beálltak a különböző munkafolyamatokba. A korosztályt tekintve is több generációt elért a felhívásunk, ami még színesebbé tette a napunkat.

A szép időben a gyerekek pihenésképpen kipróbálták a látogatóközpontban található, felújított játszóteret, illetve a madármentő állomáson élő 2 fehér gólya etetésébe is besegítettek. A regisztrációt és a technikai útmutatást követően 10 órakor kezdtünk neki a munkának. Az előre összegyűjtött iszalag, fűzfavessző és vadszőlő hajtásokat összeállítottuk, majd feltekertük, így 25 fészekalap készült el délutánra. Az elkészült alapokat a gyerekek még kis gallyacskákkal megerősítették, befoltozták a keletkező réseket, hogy a madarak semmi kivetnivalót ne találjanak új otthonukban.

Mivel idén a megszokottnál kicsit korábbi gólya érkezés is volt Nógrád vármegyében, ezért a Nógrádi Tájegységnél a természetvédelmi őrök már készítettek és kiraktak az MVM-ÉMÁSZ szakemberei segítségével 7 db fészekalapot. Így mindösszesen 32 alappal várjuk idén megyénkbe az elfáradt, visszatérő fehér gólyákat. A program végén betettük a kész alapokat esővédő helyre, hogy ott várakozzanak pár napot addig, amíg kikerülnek a megfelelő helyre.

A február 24-én elkészített fészekalapok is egy tartóállványra fognak kerülni, így lesz teljes a gólyafészek-magasító állvány, azaz a gólyakosár, ami elősegíti a gólyák biztonságos fészkelését az elektromos hálózat oszlopain, hiszen azokat kiemelve, a megfelelő távolságra helyezik el a feszültség alatt lévő vezetékektől.

Nagyon köszönjük minden résztvevőnek a segítségét. Következzen nekik a jól megérdemelt pihenés!

Fotók: Csáki Imre Hunor, Csákiné Dobos Laura

Kapcsolódó