Víz Világnapja: a tegzes lárváját is megfigyelhették 2022.03.28. 14:19

A március 22-i Víz világnapja alkalmából március 22-26. között a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság környezeti nevelői minden nap tartottak foglalkozásokat óvodás és iskolás csoportoknak egyaránt.

A Nyugati Kapu Látogatóközpont egész hetes programjának a helyszíne ezúttal nem a felsőtárkányi Szikla-forrás volt, mivel a csapadékszegény tél, és a rendkívül száraz első három hónap miatt a forrásmeder teljesen száraz. Az éghajlatváltozás következményeiként fellépő szárazság, fenyegető vízhiány, a természetes élőhelyek veszélyeztetettsége olyan témák, melyekről fontos beszélgetnünk e jeles nap alkalmával is.

A gyerekek az Oldal-völgyi pataknál szervezett mintavétel során számtalan makrogerinctelen élőlényre bukkanhattak. Megfigyelhették többek között a bolharákot, az erezett kérészt, a füles planáriát, és a tegzes lakócsövet építő lárváját is. A patakparton a kora tavaszi geofiton növények közül is megcsodálhattak néhányat: még virágzó hóvirágokat, és éppen virágait bontogató bogláros szellőrózsákat.

A Nógrádi Tájegységben is voltak a világnaphoz köthető programok, amelyek során több iskolában is megismerkedhettek a diákok a kevésbé ismert vízi élőlényekkel. Munkatársaink oktató anyagokkal, megfigyelésekkel és elmélyítő játékokkal hívták fel a diákok figyelmét a vizes élőhelyek és a benne élő fajok természetvédelmi értékeire.

Kapcsolódó