Európai Geoparkok Hete a Miocén Parkban 2021.05.25. 10:45

Az Európai Geoparkok hagyományteremtő eseménysorozatában a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapuja is aktív szerepet vállal. 2021. május 24 és június 6 között az Ipolytarnóci Ősmaradványok különleges rendezvényekkel emlékezik meg öreg kontinensünk régióbeli földtani örökségéről. Habár az enyhülő Covid-19 óvintézkedések miatt beltéri programjainkat egyelőre még csak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők látogathatják, kültéri tematikus túráinkra szabadon várunk minden látogatót.

A Miocén Parkban az egykori tengerek és vulkáni katasztrófák nyomaival, a dinamikusan változó Föld éghajlat változásaival, a geológiai feltárások mentén pedig a legújabb őslénytani felfedezésekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Vulkáni képződmények ősorrszarvú lábnyomok fölött a geológiai tanösvényenVulkáni képződmények ősorrszarvú lábnyomok fölött a geológiai tanösvényen

Június 1-én az európai geoparkok Vulkánnapot tartanak, melynek tradíciója van az Ősmaradványoknál. (Egy előző évi beszámoló linkje)
A pandémia második évének korlátozásai miatt sajnos csak a szabadtérben rendezett programok lesznek elérhetők mindenki számára, a zárt térben tradicionálisan megtartott vulkánshow most még elmarad. (A Magyar Tudományos Akadémia és az ELTE Vulkanológiai Kutatócsoportjának segítségével, Harangi Szabolcs professzor vezérletével egy miniatűr vulkán is kitört volna. A Vulkánshow interaktív programjának múlt évre tervezett plakátja)


Kapcsolódó