Elismerést vehetett át kollégánk az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából 2024.04.10. 10:52

Az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából miniszteri kitüntetéseket vehettek át azok a magyar szakemberek, akik szakmai munkája szorosan kapcsolódik a világnap „Erdők és innováció – új megoldások egy jobb világért” gondolatköréhez.

Az Erdők Világnapja, március 21-e alkalmából Dr. Nagy István agrárminiszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Zagyva Gergő, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság erdészeti munkatársa részére, az igazgatóság saját vagyonkezelésében lévő erdőterületeinek természetvédelmi kezeléséért, a LIFE4OakForest pályázat terepi munkálatainak szakszerű irányításáért és végzéséért.

Zagyva Gergő, a BNPI erdészeti munkatársa miniszteri elismerő oklevelet vehetett át Zambó Pétertől, az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkárától az Erdők Nemzetközi Napja alkalmából rendezett konferencián


Zagyva Gergő a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság erdészeti munkatársaként több mint 8 éve kiemelkedő tevékenységet folytat az erdő, mint komplex életközösségek megőrzése terén. Ennek keretében erdésztechnikusként a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság saját vagyonkezelésben lévő erdőterületein végzett természetvédelmi erdőkezelési munkák tervezésében, irányításában, ellenőrzésében vesz elsősorban részt. Munkájával jelentősen hozzájárul az őshonos erdőtársulások rekonstrukciójához és fenntartásához; hatékonyságát magas színvonalú erdészeti és ökológiai ismeretei, valamint az erdei munkákban szerzett sok éves jártassága biztosítják.

Az erdő, mint életközösség megóvása érdekében végzett munkájához szorosan hozzátartozik az Igazgatóság erdeinek állapotfelmérése, az erdőkárok figyelemmel kísérése és az ellenük való védekezési munkák végrehajtása, valamint az újabb és újabb természetvédelmi erdőkezelési módszerek kidolgozásában, kipróbálásában, bevezetésében és értékelésében való részvétel, a szükséges erdészeti munkák tervezése, irányítása, ellenőrzése. Erdőkezelési munkája mellett – folyamatosan együttműködve a természetvédelmi őrszolgálattal – az egyéb természetmegőrzési tevékenységekben, biotikai megfigyelésekben, területkezelési munkákban is jelentős részt vállal.

2016-tól a LIFE4OAK FOREST (LIFE16NAT/IT/000245) nemzetközi projekt nagyszabású természetvédelmi erdőkezelési munkáinak egyik fő motorja a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnál. A jelölésektől a vállalkozók irányításán, ellenőrzésén, eszközök és anyagok szállításán, a laikus és szakmai érdeklődőknek tartott terepi bemutatókon át a saját kezűleg végzett fizikai munkákig óriási energiát fektet a projektben végzett tevékenységbe.

Szakmai életútja:

2007-ben érettségizett, 2009-ben fakitermelői vizsgát tett, majd 2010-ben megszerezte a vadgazdálkodási technikus, 2012-ben pedig az erdésztechnikus képesítést. Nemzeti Parki alkalmazása előtt magánvállalkozásoknál dolgozott az erdő- és vadgazdálkodás területén. Kapott feladatait maradéktalanul, magas szakmai színvonalon látja el. Alapfeladatain túl egyéb feladatok ellátásában is aktívan vesz részt. Szakmai elhivatottsága, munkabírása kiemelkedő, kollegialitása, emberi példamutatása mintaértékű, tevékenységével magas szinten szolgálja a hazai természetvédelem ügyét.

Kapcsolódó