Egy napra megnyílt a látogatók előtt a Gortva-völgy 2022.05.31. 11:32

A Nógrádi Tájegység által meghirdetett Gortva-völgyi túra során az elmúlt hétvégén – a Magyar Nemzeti Parkok hete programsorozat keretein belül – egy napra megnyílt a látogatók előtt a kiemelt jelentőségű, különleges, természetmegőrzési terület.

A valamivel több mint 10 km-es körtúrát Papp Ferenc természetvédelmi területfelügyelő vezette. A 19 résztvevő közül többen Budapestről, de volt, aki Debrecenből érkezett, hogy szakvezetés mellett látogathasson el a fokozottan védett területre. Az időjárás kedvezett a túrázóknak és a vadon élő állatok sem hagyták cserben a csapatot. Rövid bemutatkozás és iránymutatás után alig tettek meg pár száz métert, amikor egy vörös mókusra lett figyelmes a társaság. A Medves-fennsíkra kiérve, ami Magyarország és Európa legnagyobb területű bazaltplatója, már egy citromsármány megjelenése vonzotta a tekinteteket. Az örömöt egy vadászó barna rétihéja fokozta a lágyszárúakban gazdag területen. A tájvédelmi körzetben a résztvevők számos olyan növénnyel találkozhattak, amelyek az Északi-középhegységeben igen ritkán, csak kivételesen fordulnak elő együtt.

A tiszta időnek köszönhetően, a fennsíkon sétálva szép kilátás nyílt a Mátra és a Cserhát hegyvonulataira. Leérve a Gortva-tó szegélyéhez, egy kis pihenő következett, ahol a megtelepedett hínárnövényzet állapota természetközelinek minősíthető. Az ott élő kecskebékák koncertjéről volt, aki még hangfelvételt is rögzített.

A kirándulók útja innen már az itt-ott narancsszínben úszó Gortva-völgybe vezetett. A víz vasas kiválásával ez a színezet igazi különlegességnek számít. A völgyben a már alapvetően szubmontán karakterű bükkösök mellett a völgyalji-patakmenti területek montán elemeivel is megismerkedhettek a túrázóink. Mindenkit lenyűgözött a vastagon álló holtfák és facsonkok, illetve a fekvő holtfák és a különböző méretű újulatfoltok együttese, hogy az jelenlegi állapotában mennyire közelít a természetes szerkezetű erdőkhöz. Még azt is megfigyelték a rutinos természetjárók, hogy a bükkösökben idegenhonos elegyfa alig akad a területen.

A nagy szárazság ellenére a kisebb mederlépcsőn lebukó Gortva-vízesés is megcsodálható volt. Az itt előforduló közösségi jelentőségű állatfajokkal utunk során sajnos nem találkoztunk, de vigasztalásul a gazdag madárvilág hallatta, illetve meg is mutatta magát. Láttunk éhségét csillapító hegyi billegetőt és egy kék galamb is szemünk láttára hagyta el odúját, továbbá a színes rovarvilág és az erdei békák megjelenésekor is jogosan csillantak fel a szemek. A túravezetőnek hála a természetvédelmi, geológiai, történelmi és néprajzi szempontból is sok érdekes információt tartalmazó túra végére mindenki kellemesen elfáradt. Reméljük, résztvevőink is megelégedéssel zárták a nálunk töltött időt.

Kapcsolódó

2022/1. - 3. Fieldwork in the national park

2022/1. - 3. Fieldwork in the national park

2022.08.23. 15:27
Bastardindigo Sträucher und eine Tonne Fledermauskot[21.03.2022-26.03.2022]Es gab bereits und wird noch viele Tage geben, an denen wir im Büro sitzen und Recherche Arbeit zu unterschiedlichen Themen leisten, Zusammenfassungen und Übersichten erstellen oder auch mal Buchausschnitte einscannen. Jedoch wollen wir unsere Blogeinträge besonders den Aktivitäten draußen widmen. Somit waren wir in der letzten Woche unter anderem in der Nähe von Tiszabábolna. Hier mussten Bastardindigo Sträucher (Amorpha fruticosa) in einem sumpfigen Gebiet abgesägt, zum Rand des Sumpfgebietes und von dort über eine Grasfläche zu einer Häckselmaschine transportiert werden. Bei diesen Sträuchern handelt es sich auch dieses Mal um eine invasive Art. Diese kommt aus China und verbreitet sich aggressiv und sehr schnell. Somit verschlechtert sich die Qualität des Ökosystems und einheimische Pflanzen werden verdrängt.An einem anderen Tag waren wir in der reformierten Kirche von Bánhorváti um diese von Fledermauskot zu befreien. Im Gebälk der Kirche leben circa dreihundert Fledermäuse, unter anderem kleine Hufeisennasen und große Mausohren. Da der Nationalpark sich dafür einsetzt, dass diese Tiere weiterhin den Lebensraum in der Kirche nutzen können, sind sie auch für die Beseitigung des Kots zuständig. Es sind verschiedene Gebäude, wo dies gemacht werden muss und findet so ungefähr in einem drei Jahres Abstand statt. In dieser Zeit hat sich ca. eine Tonne an Kot gesammelt, die wir in Säcke schippten und die steilen Treppen vom Dachboden heruntertragen mussten. Nach mehreren Stunden harter Arbeit und ca. 80 Säcken mit Kot waren wir endlich fertig und ziemlich erschöpft. Am Samstag war ein normaler Arbeitstag, da dieser freie Tag auf den 14. März verlegt wurde, um ein verlängertes Wochenende zu ermöglichen. Diesen verbrachten wir erneut mit dem Sammeln von Müll.
Tovább olvasom