Dél-Borsodban is megszámoltattak az év madarai 2020.01.31. 08:28

Az emberek általában kíváncsisággal vegyes csodálattal tekintenek a baglyokra, és ennek megfelelően örülnek annak, ha megpillanthatnak akár csak egy példányt is.

A legtöbben a településeken is költő kuvikkal (Athene noctua) találkoznak, míg a szintén kultúrakövető gyöngybagoly (Tyto alba) megtalálása már sokkal nehezebb.

Deres nyírfán nappalozó erdei fülesbaglyok (Fotó: Somoskői Péter)

Szerencsére telente sokkal könnyebb dolguk van a madárbarátoknak, hisz ilyenkor hazánk leggyakoribb baglyai, az 2020-as év madarának választott erdei fülesbaglyok (Asio otus) is behúzódnak a falvak, városok nyugodtabb részein található fákra, facsoportokra. Ebben az időszakban a baglyok akár több tucatnyian is nappalozhatnak egy-egy arra alkalmas fenyőn, tuján, ritkábban nyír- vagy fűzfán, majd alkonyatkor innen repülnek ki a közeli mezőgazdasági területekre, ahol leggyakrabban pockokra, egerekre vadásznak. Hajnalban térnek vissza a megszokott pihenőhelyeikre és itt sokszor nem is látszanak ki a sűrűből, csak a fák alatt lévő köpeteik és ürülékük árulja el jelenlétüket.

A köpetek gyűjtése, majd a benne található csontok meghatározása nagy segítséget nyújt a terület rágcsáló-faunájának megismerésében (Fotó: Somoskői Péter)

Nem véletlen, hogy a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Bükki Helyi Csoportja is ezt a fajt választotta év eleji rendezvényének címerállatául. A február 1-én immár hetedik alkalommal megrendezésre kerülő Miskolci Bagolylesen – az elmúlt évekhez hasonlóan – az idén is részt vesznek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei, akik az év emlősével, a vidrával (Lutra lutra) fogják jobban megismertetni az érdeklődőket.

Baglyokkal díszített karácsony… vagyis nyírfa (Fotó: Somoskői Péter)

A telelő erdei fülesbaglyok számba vétele viszont már a múlt hétvégén megtörtént. Ennek a fajnak a felmérését először a Nimfea Természetvédelmi Egyesület szervezte 2009-ben, az idei évtől viszont már az MME Ragadozó-védelmi Szakosztálya koordinálja. Természetesen a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Dél-borsodi Tájegységének természetvédelmi őrei és az MME Bükki Helyi Csoportjának önkéntesei is csatlakoztak ehhez a programhoz. A január 24-27. közötti időszakban a felmért 28 dél-borsodi településből 18-an találtuk az erdei fülesbaglyok nyomait, és összesen 556 példányt tudtunk megszámolni ezeken a nappalozó helyeken. Legnagyobb számban Szentistván (98 pld.), Tiszadorogma (85 pld.), Mezőcsát (70 pld.), Mezőkeresztes (70 pld.), Borsodivánka (60 pld.) és Tiszakeszi (50 pld.) településeken találtuk őket. Ez a tavaly 9 településen talált 181 egyedhez képest jelentős növekedés, ám ezt az is okozza, hogy 2019-ben jóval kevesebb helyen tudtuk keresni ezt a madárfajt.

A fotóst alaposan szemügyre vevő példány (Fotó: Pásztor Zoltán)

Reméljük, hogy jövő télen legalább ennyi madarat fogunk találni, és ezúton is szeretnénk megköszönni a felmérésben részt vevő civil és hivatásos természetvédők munkáját!

A fotókért köszönet Pásztor Zoltánnak és Somoskői Péternek!

Kapcsolódó

Egerbakta - Baktató tanösvény

Egerbakta - Baktató tanösvény

2022.09.02. 09:05
Az egerbaktai tőzegmohás lápmedencék élővilágát, kutatástörténetét, a keletkezésükkel kapcsolatos hipotéziseket, valamint a környező natura 2000 terület természetvédelmi értékeit mutatja be a tanösvény.
A tavak egykor természetes közegükben élővizek voltak, ma már az un. eutróf tavak közé tartoznak. (Eutróf tavak: az oligotróf tavak természetes fejlődése ebbe az irányba tart. A tápanyag-ellátottság bőséges, a szervesanyag-termelés nagy. A fenékre kerülő elhalt szervezetek bomlása, valamint a bemosódó humusz jelentős oxigénmennyiséget fogyaszt, így az oxigénellátottság romlik. Feneküket vastagon borítja a tőzegsár. A bemosódó humusztól vizük rendszerint sötétbarna, oxigénkészletük nyáron teljesen elhasználódhat.) Röviden ez a jelenség akkor keletkezik, ha a természetes vízutánpótlás kevesebb, mint az elfolyás, illetve ha mindkettő minimálisra változik.
A három tavat körbe lehet járni. Az első kettő tó felszínét erősen benőtte a növényzet, viszont a harmadik (Felső-tó) megtekinthető. A lápot borító mohaszőnyeget jobbára a tőzegmoha képezi. Ez a faj elsősorban Észak-Európában a tajga övben és a magashegységekben gyakori, a Kárpát-medencére nem igazán jellemző. A Bükk klímája sem igazán kedvez nekik, mert csapadékszegény, de itt fennmaradásukat a hűvös mikroklíma is segítette. Sajnos már a láp a pusztulás tüneteit mutatja.A hazai Tőzegmohás láptavak megőrzése nagyon fontos számunkra. Egyrészt növény -és állatföldrajzi szempontból megőrizték azokat az elemeket, melyek a hűvösebb klímaidőszakok jellegzetes fajai voltak a Kárpát-medencében. Olyan különleges fajokkal rendelkeznek, melyek mára már Európa hűvösebb vidékeire jellemzőek, és a magashegységekbe húzódtak vissza. Másrészt a lápok lehetőséget biztosítanak múltunk megismerésére, így fontosak az egykori őskörnyezeti változások feltárásában is.
Az "egerbaktai tőzegmohás láptavak"-at 1978-ban nyilvánították védetté. A községtől gyalogosan 20 perc alatt megközelíthető terület szabadon látogatható. A gyalogtúrát kedvelők az almári vasútmegállóból sárga jelzésű turistaúton közelíthetik meg. Egerbakta felől a Tóvölgyön át kb. 25 km-re, a baktai Nagy tótól alig 70 méternyire, a Tóhegy oldalán fekszik a kis tőzegmohás láp, a tengerszint felett 280 m magasan. Mohaszintjében tőzegmohák által uralt fátlan láp. Mészben, tápanyagban szegény, savanyú talajú ill. vizű, kis kiterjedésű vizes élőhely, amelyben tőzegképződés zajlik. Az „egerbaktai tőzegmohás láp”, az ún. „Baktai-tavak” valójában három kör alakú tómederből (és öt kisebb, száraz mélyedésből) áll, amelyeket egy 600 méter átmérőjű, gyűrű-szerű gerincvonulat határol. A tavakat rejtő, vulkanikus kőzetekből, illetve kisebb részben átkovásodott homokból és aleuritból felépülő környezet határozott vulkánmorfológiai jegyekkel rendelkezik: nem elképzelhetetlen, hogy a Tó-hegy és közvetlen környezete egy vulkáni struktúra – vulkáni kúp, kráter; esetleg egy kitörési központhoz kapcsolódó utóvulkáni formaegyüttes – erősen lepusztult maradványa, nem lejtőmozgások hozták létre.
Tovább olvasom