Bükki élmények a Bikk Betyároknak 2022.07.10. 21:28

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Környezeti Nevelési Csoportja június 27. – július 1. között harmadik alkalommal tartotta meg „Bikk Betyár” bentlakásos táborát a 12-16 éves korosztály részére.

A tábor 18 résztvevővel indult, akik az ország különböző városaiból (Győr, Budapest, Jászárokszállás, Berettyóújfalu) utaztak hozzánk. A legmesszebbről egy Norvégiában élő, visszatérő táborosunk érkezett.

A programok a Bükk természeti értékeire, valamint az aktív természetvédelem helyi problémáira épültek. A természetismereti foglalkozások témái voltak többek között az özönfajok elterjedésének hatása a hazai élővilágra, a szentjánosbogarak és éjszakai lepkék megfigyelése, a bükki barlangok kialakulása, a denevérek életmódja, csillagászat.

A keddi nagy túrán Répáshutáról gyalogoltunk el Kácsig, ahol a Kácsi-patak egyedülálló csigafajaival ismertetett meg bennünket Farkas Roland malakológus. A délután során az aktív természetvédelem kihívásaiba is belekóstolhattunk: az inváziós brazil süllőhínár eltávolításában segítettünk. Szerda délelőtt a Barát-réten a rovarok és pókok képviselővel barátkoztunk, a nappali lepkék világába Korompai Tamás zoológus kalauzolt minket. Délután a Bükki Csillagdába látogattunk: a kiállítás megtekintése és a Bolygótúra tanösvény bejárása után Zoller Gábor csillagászati tárlatvezető mesélt a nyári égbolt csillagképeiről. Csütörtökön a rekkenő hőséggel dacolva – természetesen kellő mennyiségű védőitallal és kalappal felszerelkezve – bandukoltunk a Borsodi-Mezőség pusztáin, miközben Seres Nándor természetvédelmi területfelügyelő szakvezetését hallgattuk a Mezőség madárvilágáról, bronzkori leletekről, letűnt kultúrákról, a helytelen vízgazdálkodás következményeiről. A kihelyezett madárodúk ellenőrzése után szalakótagyűrűzésen vettünk részt.

A négy nap élményeiről, tapasztalatairól pénteken egy vetélkedő formájában adhattak számot a táborlakók.

Kapcsolódó