Borbás Vince 175 éve született Litkén 2019.07.23. 22:16

Borbás Vince nagy magyar botanikus 175 évvel ezelőtt, 1844 július 29-én, Ipoly-Litkén látta meg a napvilágot. Eme különleges évforduló alkalmából, 2019. július 30-án 11 órai kezdettel, a litkei Plébániánál - amelynek kertjében egy Borbás Vince által ültetett szép nagy páfrányfenyő (Ginkgo biloba) éldegél - ünnepélyes megemlékezést tartanak.

Borbás Vince Magyarország 19. századi legnagyobb botanikusa Palócföldön született. Munkássága más vidékre vezette. Mintegy 2000 új növényalakot írt le és nevezett meg, ezek jelentékeny része ma is érvényes. Például ő írta le a ritka magyar tulipánt és a pilisi lent, nem csoda, hogy a legmagyarabb botanikusként is emlegetik.

A pilisi lent (Linum dolomiticum) a Természettudományi Társulat 1897. január 13-án tartott ülésén mutatta be. Borbás kivételes felkészültségét mutatja, hogy azt is felismerte, az újonnan talált növényfaj legközelebbi rokona egy görögországi lenfaj, a Linum elegans. Borbás Vince emlékét az Európa Diplomás Szénások ma is őrzi, a terület egyik legértékesebb dolomithegyét Borbás-gerincnek nevezik.

A litkei Önkormányzat mellett a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Magyar Természettudományi Társulat is megemlékezik Borbás Vincéről, mely rendezvényre szeretettel várják az érdeklődőket.

Kapcsolódó