Bizonyos események ismétlődnek! 2023.10.27. 13:40

Még nyáron, 2023. július 29-én, alkonyatkor történt, hogy a Kelet-Bükki Tájegység területén, Tardon, az ott élő természetvédelmi őr családi házának külső világítása egy nőstény szarvas álganéjtúrót vonzott a tornácra. A Bükköt és peremterületeit tekintve ez a faj első dokumentált előfordulása!

A szarvas álganéjtúró (Bobelasmus unicornis, természetvédelmi értéke 50.000 Ft) közösségi jelentőségű, védett fajunk, melynek életmódjáról korlátozott ismeretekkel rendelkezünk. Lárvái föld alatt élő gombák termőtesteiben fejlődnek, a faj kedvező természetvédelmi állapotú, cserjésekkel tarkított gyepekhez és a mozaikos, nyílt részekkel tagolt erdőterületekhez kötődik. Nehezen vizsgálható faj, részben a lárvák fent említett életmódja, részben pedig az imágók rajzásának jellemzői miatt. Alkonyattájt, nagyon rövid ideig repül, amely jelentősen bonyolítja potenciális élőhelyein kimutatását, illetve arra alkalmas estéken egyszerre több terület ellenőrzését. A Kiskunságból, a Gödöllői-dombságból és a Dunazug-hegység területéről több lokalitás ismert, de az Északi-Középhegyég területén nagyon ritka. Annak ellenére, hogy az elmúlt években mind specialista kutatók, mind a Kelet-bükki Tájegység természetvédelmi őrei intenzívebben keresték a fajt az alkalmasnak tűnő élőhelyeken, most először sikerült előfordulását bizonyítani a Bükkalján.

Mint fentebb írjuk, bizonyos események néha ismétlődnek! Három évvel ezelőtt (majdnem napra pontosan) szintén a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján megjelent írást idézünk az alábbiakban:

„Igazgatóságunk nagy figyelmet fordít a védett és a Natura 2000-es területek élővilágának feltárására. Ennek érdekében számos kutató kap megbízást felmérésekre a közösségű jelentőségű állatfajok előfordulásának kimutatására. Az utóbbi évtizedekben a specialisták által végzett, célzott kutatások sok érdekes adatot szolgáltattak a természetvédelmi kezelés szakmai megalapozottságához, de nemegyszer a véletlennek köszönhetően gyarapodnak ismereteink. Így történt ez a közelmúltban a Nógrádi Tájegységben is.

2020. július 28-án a kora esti órákban, a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzettel határos Harmos Krisztián tájegységvezető Kozárdon lévő lakóháza külső világítása egy nőstény szarvas álganéjtúrót (Bolbelasmus unicornis) vonzott be.”

A Bükkalján álló tardi családi ház külső világításának egyébiránt nem ez az első jelentős „fogása”. 2014 óta szinte minden évben, július végén, augusztus elején megjelennek itt a szintén közösségi jelentőségű, hazánkban fokozottan védett (természetvédelmi értéke 250.000 Ft) sztyepplepke (Paracossulus thrips) egyedei. A löszgyepeken élő, gyökérrágó molyok közé tartozó éjjeli lepkénk hernyóinak tápnövénye a szintén védett gumós macskahere (Phlomis tuberosa). Tardon 2013-ban sikerült a fajt kimutatni célzott kereséssel (ultraibolya fénycsővel kombinált vödörcsapdával), addig a Bükkalja ezen részéről nem volt ismert előfordulása. 2014-ben a külső világításra érkező sztepplepkék újabb élőhelyét sikerült kimutatni (azóta 5 előfordulását ismerjük Tard határában), a keresést váratlan megjelenésük motiválta. Eldugott, cserjésedő és akácosodó löszgyep-fragmentumban akadtunk rá tápnövényének állományára.

Fotók: Kleszó András


Kleszó  András
Kleszó András
természetvédelmi őr

Kapcsolódó