Az új év első látogatói és a Miocén Park üzenete 2022.01.07. 15:33

Az Ipolytarnóci Ősmaradványok területe a téli hónapok péntek-szombat-vasárnapjain is látogatható. Az új év első bekopogtatói Szigetszentmiklósról érkeztek.

Pionírjaink a geológiai tanösvény bejáratánál

A Borókás-árok világhírű geológiai tanösvényének bejáratánál Borenszki Attila szakvezetőnk fogadta az ifjú párt. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa az alsó miocén földtani alapszelvény különleges feltárásainak bemutatásával egy tovatűnt világba vezette a látogatókat. A kép tanúsága szerint már az indulásnál összehangolódtak.

A Miocén Park új évi első látogatói Szigetszentmiklósról érkeztek

A látogatásnak híre kelt és területünk makrancos cicái (akik bundájuk színe alapján Hamvas Béla és Kun Béla névre hallgatnak) is kíváncsian tekintettek az ifjú pár felé. De ez nem csoda, hiszen ők is párban vannak.

Igaz, Európa Diplomás területünk híres nevű négylábúi csak a kutatóházi térképező fúrásból fakadó forrás vizes élőhelyéig jutottak, de ott alaposan körülnéztek.

S ha már lúd, legyen kövér, a 17 millió éves rétegek lábnyomos homokkövét is megvizsgálták, Hamvas Béla kicsit merengőn, Kun Béla pedig földhöz ragadva.

Kun Béla és Hamvas Béla Ipolytarnóc egerészei

Talán nem kellene túlmagyarázni a képet, de kívánkozik a megjegyzés hozzá: valamiért Kun Béla nem akar szembe nézni a tényekkel, inkább megpróbálja tisztára mosni magát, megbánón leszegve buksiját. Bezzeg Hamvas Béla a háttérbe húzódva, de nyílt tekintettel firtatja a tapinthatón túli világot.
Akárhogy is, úgy tűnik, hogy habár a múltat nem lehet végképp eltörölni (ez nem is lenne szerencsés az Ősmaradványoknál), de Béláék itt együtt, jól megvannak.
Ők már tudják, hogy a határokon átnyúló Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark beléptető kapujánál, azaz nálunk a színre, rasszra, nemre, világnézetre és hovatartozásra különbözők is közös örökségünkre és egymásra találnak. Jöjjenek, nézzék meg bizonyítékunkat!

Békésen megférnek egymás mellett

Mindezt most pénteken lejegyezte a Miocén Ősvilág nótáriusa: - az Ásatag


Kapcsolódó