Az Erdők Nemzetközi Napja 2020.03.21. 15:00

2013 óta március 21-e az Erdők Nemzetközi Napja. A dátum több szempontból is érdekes, hisz ez a csillagászati tavasz kezdete és a tavaszi napéjegyenlőség napja is.

Magyarország szerencsés helyzetben van, erdeinek sokszínűsége európai mércével mérve is megállja a helyét. Fontos azonban kiemelni: erdeink folyamatos védelemre, kíméletes erdőgazdálkodásra szorulnak. Az erdőre nem szabad csak fák összességeként gondolnunk, erdeink önmagukat megújítani képes környezeti rendszerek, melyek hatással annak az emberekre is. Elég, ha a fa oxigéntermelésben, illetve szén-dioxid megkötésben betöltött szerepére gondolunk.

Látkép a Bükkre

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság látja el az előírt természetvédelmi feladatokat Nógrád-, Heves- és Borsod-Abaúj-Zemplén megye (Sajó-folyótól nyugatra eső része) védett és fokozottan védett természetvédelmi területein. 9 tájvédelmi körzet és 14 országos jelentőségű természetvédelmi terület tartozik a felügyelete alá - a Bükki Nemzeti Parkon túl többek között a Hollókői Tájvédelmi Körzet, mely egyben Világörökség helyszín is, vagy az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület, mely megkapta az Európa Diplomát és a világ első, országhatárokon átnyúló nemzetközi geoparkjának, a Novohrad-Nógrád Geoparknak a beléptetőkapuja.

Ipolytarnóci Ősmaradványok bemutatóhely

A Bükki Nemzeti Park területének 95 %-a erdőterület. Az itt folyó erdőgazdálkodásnak a természetvédelmi szempontú befolyásolása a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság feladatkörének fontos része.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság szorgalmazza a tudatos erdőkezelés fontosságát, a biológiai és szerkezeti sokféleséget, a vegyeskorúságot, a változatos fafajösszetételt.

Természetvédelmi őr munka közben

Az Igazgatóság kiemelt feladatának tekinti a szemléletformálást, erdei iskolai programokon, bemutatóhelyeken, a tanösvényeket járva szakavatott kollégák mutatják be az érdeklődőknek a hegység erdeinek kincseit, az erdő lakóinak sokszínűségét, erdeink védelmének fontosságát.

Szakvezetett túra az erdőben

Számtalan, az Igazgatóság által kiadott kiadvány és szakkönyv foglalkozik a biodiverzitás megőrzésével, a hegység kulturális, biológiai, természeti értékeivel. Készült egy ismeretterjesztő fimsorozat is, mely szórakoztatóan, de kellő alapossággal mutatja be az erdő szerepét.

A filmsorozat további elemei IDE KATTINTVA nézhetők meg.

Az Igazgatóság projektpartnerként részt vesz az erdők védelmét szolgáló Life pályázatokban, pl. a Life4Oak Forest nemzetközi pályázatban is.

Fontos kiemelni, hogy az egyén szintjén is sokat tehetünk erdeink védelmének érdekében.

Tartsuk be az erdőjárás szabályait, ne szemeteljünk, a kijelölt turistaútról ne térjünk le - s soha ne feledjük, hogy az erdőben vendégek vagyunk!

Kapcsolódó