A természetvédelmi őrszolgálat ifjú kócsagőröket keres! 2022.03.22. 10:26

Az Ifjú Kócsagőr Programban – az Agrárminisztérium, a tíz Nemzeti Park Igazgatóság, a Fürge Diák Iskolaszövetkezet, a 30y zenekar, a Kiskunsági Nemzeti Park Alapítvány, valamint a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. együttműködésének köszönhetően – mintegy 80 szerencsés jelentkező ismerkedhet meg a természetvédelem gyakorlati feladataival.

Jelentkezz a már 10 éves programunkra, vegyél részt a megmérettetésben!

Legyél Te a legjobb 2022-ben, és kiemelkedő munkádat szakmai díjjal és egy különleges utazással jutalmazzuk az Erdélyi-középhegység Natúrparkba!

Jelentkezz,

 • ha 18 és 24 év közötti vagy,
 • ha elhivatott vagy a természetvédelem iránt, és
 • ha szívesen elmélyítenéd tudásodat gyakornokként egy természetvédelmi őr mellett!

A programban való részvétel jövedelemszerzési lehetőséggel nem jár, célja, hogy bepillantást engedjen a terepi természetvédelem mindennapjaiba, megismertesse az adott nemzeti park táji és természeti értékeit.

MIT VÁRUNK EL A PROGRAM RÉSZTVEVŐITŐL?

 • szakmai elhivatottság, önállóság, kreativitás, jó kommunikációs készség szóban és írásban egyaránt
 • átlagon felüli kitartás
 • megfelelő állóképesség

Előny, de nem feltétel

 • szaktanári ajánlás
 • dokumentált szakmai múlt, elismerések, verseny eredmények
 • természetvédelmi egyesületek munkájában való aktív és igazolható részvétel

FONTOS TUDNIVALÓK A JELENTKEZÉSRŐL

Jelentkezési határidő: 2022. április 22.

A programban való részvétel önkéntes. A jelentkezés során három helyszínt (nemzeti park igazgatóságot) is megjelölhetsz, ezzel is növelve az esélyét, hogy a program résztvevői közé kerülhess! Vedd figyelembe, hogy a választott igazgatóság nem biztos, hogy tud szállást biztosítani számodra, és nem minden esetben tudnak segíteni a területre való eljutásban.

Az ajánlásokat és az igazolásokat küldd el nekünk az ifjukocsagor@furgediak.hu e-mail címre, de tartsd szem előtt, hogy a jelentkezési űrlap (a jelentkezéseket a www.ifjukocsagor.furgediak.hu weboldalon keresztül várják a nemzeti parkok) kitöltése ez esetben is kötelező!

A jelentkezés nem jelent automatikus felvételt az Ifjú kócsagőr Programba, a gyakornokok kiválasztása a jelentkezők számától függően több körben történhet. A programban maximum 80 gyakornok elhelyezését tudjuk vállalni a magyar természetvédelmi őrök mellé.

A jelentkezések feldolgozása után, 2022. május 18-ig e-mailben értesíti a jelentkezőket a Fürge Diák Iskolaszövetkezet. Visszajelzést azok is kapnak, akik esetleg nem jutnak be az első fordulóba.

Május végén történik meg az ifjú kócsagőr és természetvédelmi őr párosok kialakítása az egyes nemzeti park igazgatóságoknál.

A TEREPGYAKORLAT

Az Ifjú Kócsagőr Program nyáron egy intenzív természetvédelmi őri terepgyakorlattal folytatódik a kiválasztott nemzeti parkban 10 munkanapon keresztül.

Ennek során aktívan részt vehetsz a természetvédelmi őri feladatokban – vagyis betekinthetsz a természetvédelmi kezelés mindennapjaiba.. Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Éjszakai denevérgyűrűzés, gólyafióka-mentés, fokozottan védett orchideák felmérése, ürgék befogása és áttelepítése, vadkamera-kihelyezése, gémtelep-megfigyelése csónakból és levegőből, rétisasfészkelés ellenőrzése, hogy csak néhány érdekességet említsünk az elmúlt évek nyári élményei közül.

Miért éri meg neked a terepgyakorlat?

 1. Mert szakmai tapasztalatszerzésre tökéletes megoldás.
 2. Mert így biztosíthatod szakmai gyakorlati helyedet.
 3. Mert szuper csapat és kellemes légkör fogad országszerte.
 4. Mert a munkavégzés változatos.
 5. Mert kiváló referenciát jelent szakmai önéletrajzodhoz.

A kéthetes nyári gyakorlatot nemzeti parki területi döntők zárják az augusztus 19. és 31. között. A területi döntőben a nemzeti parkok legjobbjait választjuk ki, és ők lesznek azok, akik az országos döntőben mérik majd össze tudásukat.

A Terepgyakorlatról a résztvevő Ifjú Kócsagőröknek őri naplót kell készíteni, amiben az élményeikről, a tapasztalataikról és a két hét során szerzett tudásukról kell beszámolniuk. A területi döntőbe jutás előfeltétele továbbá, hogy a gyakorlat során legalább két alkalommal írjon képes és/vagy videós beszámolót a nemzeti parkban töltött mindennapjairól, illetve készüljön legalább egy 10 másodperces videó is. A videóban mutasd be, hogy neked mit adott a 10 napos gyakorlat, mit tanultál ezen időszak alatt.

A képes és videós beszámolóhoz lépj az Ifjú Kócsagőr Program Facebook csoportjába: https://www.facebook.com/groups/ifjukocsagor

A DÖNTŐ

Az országos döntő időpontja: 2022. szeptember 21-23.

A döntő helyszíne a Körös-Maros Nemzeti Park.

A védett természeti területeken megrendezésre kerülő eseményen szállást és étkezést minden résztvevőnek biztosítunk.

Az eredményhirdetésre az országos döntő 3. napján kerül sor.

A döntőben a különböző elméleti és gyakorlati feladatok mellett személyesen is találkozhatnak az egyes igazgatóságok Ifjú Kócsagőrei.

Legyél Te a legjobb 2022-ben, és kiemelkedő munkádat szakmai díjjal és egy különleges utazással is jutalmazzuk az Erdélyi-középhegység Natúrparkba!

Kapcsolódó

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022/1. - 5. Ipolytarnóc: our stay in the wilderness

2022.08.23. 15:40
Ipolytarnoc; Unser Aufenthalt im Nirgendwo[26.5.2022- 5.6.2022.; 28.6.2022.-7.7.2022]Während unseres Freiwilligendienstes wohnten wir insgesamt einen Monat in Ipolytarnóc, einmal Anfang Juni und einmal Anfang Juli. Das Visitorcenter gehört nicht direkt zum Bükk Nationalpark wird aber vom Direktorat mitverwaltet. Wir wohnten in einem der Gästehäuser am Waldrand und hatten immer mal wieder pelzigen Besuch durch den dort lebenden Kater. Unsere Arbeit war etwas anders als im Direktorat, wir saßen nicht im Büro sondern waren meist draußen unterwegs. Bevor wir nach Ipolytarnóc fuhren gab uns Balázs Excel Tabellen über verschiedene Wanderpfade rund um Ipolytarnóc. Unsere Aufgabe war die Pfade abzulaufen, die Infotafeln mit einem GPS-Gerät zu markieren und alles mit Fotos festzuhalten. Anschließend trugen wir alle Auffälligkeiten in den Tabellen zusammen. Eine weitere unserer Aufgaben war etwas sehr besonderes, Ipolytarnóc ist für seine Fülle und Qualität an Fossilien bekannt und noch ist längst nicht alles freigelegt. Wir durften die Ausgrabungen weiterführen und uns selbst als Archäologen versuchen. Die Arbeit machte viel Spaß aber natürlich war auch die Umgebung traumhaft schön. Unsere Unterkunft befand sich mitten im Wald, was wir durch kleine Ausflüge und Spaziergänge nutzen Während unseres zweiten Aufenthaltes fand die Reevaluation statt, mehr dazu können sie im Blogeintrag „Hoher Besuch in Ungarn“ lesen.
Tovább olvasom