A természetvédelmi őrszolgálat ifjú kócsagőröket keres! 2021.03.22. 14:09

Az Ifjú Kócsagőr Programban – az Agrárminisztérium, a 10 Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Fürge Diák Iskolaszövetkezet együttműködésének köszönhetően – a jelentkezőkből kiválasztott gyakornokok megismerkedhetnek a természetvédelem gyakorlati feladataival.

Jelentkezz a már 9 éves programunkra, vegyél részt a megmérettetésben!

Legyél Te a legjobb 2021-ben, és kiemelkedő munkádat szakmai díjjal és egy különleges utazással jutalmazzuk a csehországi Podyjí Nemzeti Parkba!

Jelentkezz,

ha 18 és 24 év közötti vagy,

ha elhivatott vagy a természetvédelem iránt, és

ha szívesen elmélyítenéd tudásodat gyakornokként egy természetvédelmi őr mellett!

A programban való részvétel önkéntes munkát jelent, mely a tapasztalatszerzést célozza meg, jövedelemszerzési lehetőséggel nem jár.

MIT VÁRUNK EL A PROGRAM RÉSZTVEVŐITŐL?

szakmai elhivatottság, önállóság, kreativitás, jó kommunikációs készség szóban és írásban egyaránt,

átlagon felüli kitartás,

megfelelő állóképesség.

Előny, de nem feltétel

szaktanári ajánlás,

dokumentált szakmai múlt, elismerések, verseny eredmények,

természetvédelmi egyesületek munkájában való aktív és igazolható részvétel.

FONTOS TUDNIVALÓK A JELENTKEZÉSRŐL

Jelentkezési határidő: 2021. április 22.

A programban való részvétel önkéntes. A jelentkezés során három helyszínt (igazgatóságot) is megjelölhetsz, ezzel is növelve az esélyét, hogy a program résztvevői közé kerülhess! Vedd figyelembe, hogy a választott nemzeti park igazgatóság nem biztos, hogy tud szállást biztosítani számodra, és nem minden esetben tudnak segíteni a területre való eljutásban.

Az ajánlásokat és az igazolásokat küldd el nekünk az ifjukocsagor@furgediak.hu e-mail címre, de tartsd szem előtt, hogy a jelentkezési űrlap kitöltése ez esetben is kötelező!

A jelentkezés nem jelent automatikus felvételt az Ifjú kócsagőr Programba, a gyakornokok kiválasztása több körben történik. A programban maximum 50 gyakornok elhelyezését tudjuk vállalni a magyar természetvédelmi őrök mellé.

A jelentkezések feldolgozása után, 2021. május 16-ig e-mailben értesíti a jelentkezőket a Fürge Diák Iskolaszövetkezet. Visszajelzést azok is kapnak, akik nem jutnak be az első fordulóba.

Május végén történik meg az ifjú kócsagőr és természetvédelmi őr párosok kialakítása a nemzeti park igazgatóságoknál.

A TEREPGYAKORLAT

Az Ifjú Kócsagőr Program nyáron két hét intenzív természetvédelmi őri terepgyakorlattal folytatódik a kiválasztott nemzeti parkban. Aktívan részt vehetsz a természetvédelmi őri feladatokban – vagyis betekinthetsz a természetvédelmi rendészet mindennapjaiba, és megismered a természetvédelmi őri munka szervezését.

Miért éri meg neked a terepgyakorlat?

1. Mert szakmai tapasztalatszerzésre tökéletes megoldás.
2. Mert így biztosíthatod szakmai gyakorlati helyedet.
3. Mert szuper csapat és kellemes légkör fogad országszerte.
4. Mert a munkavégzés változatos.
5. Mert kiváló referenciát jelent szakmai önéletrajzodhoz.

A kéthetes nyári gyakorlatot nemzeti parki területi döntők zárják az augusztus 21. és 31. között. A területi döntőben a nemzeti parkok legjobbjait választjuk ki, és ők lesznek azok, akik az országos döntőben mérik majd össze tudásukat.

A Terepgyakorlatról a résztvevő Ifjú Kócsagőröknek Őri naplót kell készíteni, amiben az élményeikről, a tapasztalataikról és a két hét során szerzett tudásukról kell beszámolniuk.

A DÖNTŐ

Az országos döntő időpontja 2021. szeptember 22-24.

A döntő helyszíne a Duna-Dráva Nemzeti Park.

A védett természeti területeken megrendezésre kerülő eseményen szállást és étkezést minden résztvevőnek biztosítunk. Az eredményhirdetésre az országos döntő 3. napján kerül sor.

A döntőben terepfeladatokkal és személyes beszélgetéssel is találkozhatnak az Ifjú Kócsagőr jelöltek.

Legyél Te a legjobb 2021-ben, és kiemelkedő munkádat szakmai díjjal és egy különleges utazással is jutalmazzuk a csehországi Podyjí Nemzeti Parkba!

Kapcsolódó

2022/1. - 7. Visitors from Kiskunság National Park

2022/1. - 7. Visitors from Kiskunság National Park

2022.08.23. 15:48
Besucher aus dem Kiskunság Nationalpark [13.06.2022-19.06.2022]Am Montag, den 13. Juni kamen Lara und Jakob dann mit nach Eger, um ein bisschen was vom Bükk Nationalpark zu sehen. Am ersten Tag bestiegen wir einen kleinen Aussichtspunkt in Szarvaskő und besichtigten das Western Gate Besucherzentrum.Dienstag unternahmen wir eine kleine Wanderung direkt vom Direktorat aus und am Mittwoch zum Tar-kő Aussichtspunkt. Auch für Marie und mich war dies einer der beeindruckendsten Orte, die wir im Bükk gesehen haben. Danach besichtigten wir gemeinsam mit einem Ranger das Plateau und er erklärte uns einiges über die vorkommenden Pflanzen und einen Schmetterling, der weltweit nur in einem sehr kleinen Umkreis auf dem Plateau zu finden ist. Anschließend fuhren wir zu einem sogenannten „Virgin Forest“, einem Wald, der weder von der Forstwirtschaft genutzt werden darf noch von Wanderern betreten. Somit soll der Wald sich ohne jeglichen Einfluss des Menschen entwickeln. Am Donnerstag fand eine Art Evaluation des Observatoriums und umliegender Attraktionen statt. Wir halfen bei der Vor- und Nachbereitung und nahmen an den Führungen teil. Am letzten Tag des Austausches besichtigten wir in Lillafüred die Szent István-Höhle und die Annahöhle. Bei der Szent István-Höhle handelt es sich um eine Tropfsteinhöhle, in der ein bestimmtes Klima herrscht, welches besonders gut für die Gesundheit sein soll. Deshalb ist ein bestimmter Bereich der Höhle für Touristen gesperrt. Hier haben Leute mit verschiedenen Krankheiten die Möglichkeit sich, mit Schlafsack oder Decke, für ca. drei Stunden täglich hinzulegen, um die Heilungsprozesse im Körper zu unterstützen.Nach diesen zwei gemeinsamen Wochen war der Austausch vorbei. In der Zeit konnten wir alle einiges über sowohl den anderen als auch den eigenen Nationalpark lernen.
Tovább olvasom