A természetvédelmi őrszolgálat ifjú kócsagőröket keres! 2021.03.22. 14:09

Az Ifjú Kócsagőr Programban – az Agrárminisztérium, a 10 Nemzeti Park Igazgatóság, valamint a Fürge Diák Iskolaszövetkezet együttműködésének köszönhetően – a jelentkezőkből kiválasztott gyakornokok megismerkedhetnek a természetvédelem gyakorlati feladataival.

Jelentkezz a már 9 éves programunkra, vegyél részt a megmérettetésben!

Legyél Te a legjobb 2021-ben, és kiemelkedő munkádat szakmai díjjal és egy különleges utazással jutalmazzuk a csehországi Podyjí Nemzeti Parkba!

Jelentkezz,

ha 18 és 24 év közötti vagy,

ha elhivatott vagy a természetvédelem iránt, és

ha szívesen elmélyítenéd tudásodat gyakornokként egy természetvédelmi őr mellett!

A programban való részvétel önkéntes munkát jelent, mely a tapasztalatszerzést célozza meg, jövedelemszerzési lehetőséggel nem jár.

MIT VÁRUNK EL A PROGRAM RÉSZTVEVŐITŐL?

szakmai elhivatottság, önállóság, kreativitás, jó kommunikációs készség szóban és írásban egyaránt,

átlagon felüli kitartás,

megfelelő állóképesség.

Előny, de nem feltétel

szaktanári ajánlás,

dokumentált szakmai múlt, elismerések, verseny eredmények,

természetvédelmi egyesületek munkájában való aktív és igazolható részvétel.

FONTOS TUDNIVALÓK A JELENTKEZÉSRŐL

Jelentkezési határidő: 2021. április 22.

A programban való részvétel önkéntes. A jelentkezés során három helyszínt (igazgatóságot) is megjelölhetsz, ezzel is növelve az esélyét, hogy a program résztvevői közé kerülhess! Vedd figyelembe, hogy a választott nemzeti park igazgatóság nem biztos, hogy tud szállást biztosítani számodra, és nem minden esetben tudnak segíteni a területre való eljutásban.

Az ajánlásokat és az igazolásokat küldd el nekünk az ifjukocsagor@furgediak.hu e-mail címre, de tartsd szem előtt, hogy a jelentkezési űrlap kitöltése ez esetben is kötelező!

A jelentkezés nem jelent automatikus felvételt az Ifjú kócsagőr Programba, a gyakornokok kiválasztása több körben történik. A programban maximum 50 gyakornok elhelyezését tudjuk vállalni a magyar természetvédelmi őrök mellé.

A jelentkezések feldolgozása után, 2021. május 16-ig e-mailben értesíti a jelentkezőket a Fürge Diák Iskolaszövetkezet. Visszajelzést azok is kapnak, akik nem jutnak be az első fordulóba.

Május végén történik meg az ifjú kócsagőr és természetvédelmi őr párosok kialakítása a nemzeti park igazgatóságoknál.

A TEREPGYAKORLAT

Az Ifjú Kócsagőr Program nyáron két hét intenzív természetvédelmi őri terepgyakorlattal folytatódik a kiválasztott nemzeti parkban. Aktívan részt vehetsz a természetvédelmi őri feladatokban – vagyis betekinthetsz a természetvédelmi rendészet mindennapjaiba, és megismered a természetvédelmi őri munka szervezését.

Miért éri meg neked a terepgyakorlat?

1. Mert szakmai tapasztalatszerzésre tökéletes megoldás.
2. Mert így biztosíthatod szakmai gyakorlati helyedet.
3. Mert szuper csapat és kellemes légkör fogad országszerte.
4. Mert a munkavégzés változatos.
5. Mert kiváló referenciát jelent szakmai önéletrajzodhoz.

A kéthetes nyári gyakorlatot nemzeti parki területi döntők zárják az augusztus 21. és 31. között. A területi döntőben a nemzeti parkok legjobbjait választjuk ki, és ők lesznek azok, akik az országos döntőben mérik majd össze tudásukat.

A Terepgyakorlatról a résztvevő Ifjú Kócsagőröknek Őri naplót kell készíteni, amiben az élményeikről, a tapasztalataikról és a két hét során szerzett tudásukról kell beszámolniuk.

A DÖNTŐ

Az országos döntő időpontja 2021. szeptember 22-24.

A döntő helyszíne a Duna-Dráva Nemzeti Park.

A védett természeti területeken megrendezésre kerülő eseményen szállást és étkezést minden résztvevőnek biztosítunk. Az eredményhirdetésre az országos döntő 3. napján kerül sor.

A döntőben terepfeladatokkal és személyes beszélgetéssel is találkozhatnak az Ifjú Kócsagőr jelöltek.

Legyél Te a legjobb 2021-ben, és kiemelkedő munkádat szakmai díjjal és egy különleges utazással is jutalmazzuk a csehországi Podyjí Nemzeti Parkba!

Kapcsolódó

6 Höhlenbesichtigungen mit den Freiwilligen aus dem Kiskunság Nationalpark

6 Höhlenbesichtigungen mit den Freiwilligen aus dem Kiskunság Nationalpark

2023.04.19. 14:25
Marei Im Zeitraum vom 27. November bis zum 4. Dezember 2022 haben uns die beiden Freiwilligen aus dem Kiskunság Nationalpark besucht. Neben der Arbeit hatten wir aber auch die Gelegenheit, Höhlen zu besichtigen. Insgesamt beträgt die Zahl der bekannten Höhlen im Bükk-Gebirge fast 1200 und ist damit von besonderem Wert. Am 29. November 2022 hat uns unser Ansprechpartner im Geopark Balázs mit nach Lillafüred genommen, wo wir an einer Führung in der Anna-Höhle, einer Kalktuffsteinhöhle, teilgenommen haben. Vor dem Betreten sahen wir neben dem Eingang den Szinva-Wasserfall. Wie wir im Inneren feststellen konnten, sorgt dieser Wasserfall dafür, dass die sich an der Decke befindenden Baumwurzeln und Reste weiterer Pflanzen von Süßwasserkalkstein aus dem herunterfließenden Wasser bedeckt werden. Die Länge der Höhle beträgt 400 m. Anschließend ging es weiter zur St. Stephan-Höhle, die sich ebenfalls in Lillafüred befindet, aber mit 1514 m deutlich länger als die Anna-Höhle ist. Diese streng geschützte Höhle ist zudem eine Tropfsteinhöhle. Ein bestimmter Teil der Höhle ist für Besucher:innen selbst mit geführten Touren nicht betretbar. Aufgrund der besonders reinen Luft wird dieser Teil für Krankenhaus- und Therapie-Gruppen genutzt. Nachdem wir am 30. November 2022 zuerst Daten von Bäumen gesammelt hatten, die besonders wichtig für die Biodiversität sind, ist der Ranger Roland mit uns nach Cserépfalu gefahren. Von dort ging es für uns in die Szeleta-Höhle. Diese ist für Besucher:innen nach einem etwas anspruchsvolleren Anstieg zum Eingang frei zugänglich. Ihr besonderer Wert liegt in prähistorischen Funden, auf die Archäolog:innen bei Ausgrabungen gestoßen sind.
Tovább olvasom