A kedves hölgy esete az apró denevérrel 2022.07.18. 12:19

Egy forró nyári napon, július 14-én, a legnagyobb hőségben egy kimerült denevér pottyant a járdára Miskolcon, az Avas városrészben. A földön heverő apróságra egy kedves hölgy figyelt fel.

Azonnal feltűnt számára, nem lehet természetes, ha egy denevér nappal a járda forró aszfaltján fekszik, kiszolgáltatva a környék összes arra járó macskájának és kutyájának.

Alpesi denevér

Úgy döntött hát, segít rajta. Óvatosan magához vette, megitatta és értesítette a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságot. Tettével életet mentett, amiért ezúton is köszönet illeti meg!

A maximumhőmérséklet alakulása Magyarországon 2022. július 14-én (Forrás: metnet.hu)

A kiérkező Természetvédelmi Őrszolgálat szemügyre vette az addigra már felélénkült kis jószágot és alpesi denevérként azonosította. Bár sérülés nem látszott rajta, a biztonság kedvéért a forró nyári délután hátralévő részét egy árnyas cipősdoboz védelmében, megfigyelés alatt kellett töltenie. Így kipihenhette magát, majd alkonyatkor átmeneti szálláshelyéről szabadon távozhatott.

Denevér a cipősdobozban

Hazai denevéreinkről általánosságban elmondható, hogy nagy arányban fogyasztanak legyeket és szúnyogokat, így részt vállalnak abban a soha véget nem érő küzdelemben, amit az ember ezekkel a számára sok kellemetlenséget okozó rovarokkal szemben folytat.

Mint Magyarországon minden denevér, az alpesi denevér (Hypsugo savii) is védett, pénzben kifejezett természetvédelmi értéke 50.000 forint.

Alpesi denevér és az itatókupak

A szabadon engedés előtt

Kapcsolódó