A fényszennyezésről – világosan! 2020.05.16. 13:53

A fény nemzetközi napja alkalmából jelent meg A fényszennyzésről – világosan! című szakmai útmutató a természetkímélő éjszakai világítások alkalmazásának elősegítésére az Agrárminisztérium Környezetügyért Felelős Államtitkársága és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság gondozásában.

Az UNESCO kezdeményezésére 2018-tól évente ünnepeljük a fény nemzetközi napját. Ezen a jeles napon a természetes sötét égbolt fontosságára és megőrzésére, valamint a fényszennyezés csökkentésére hívjuk fel a figyelmet.

360 fokos körpanoráma a Hereg-rétről

A megjelent kiadvány az UNESCO célkitűzéséhez közvetlenül járul hozzá. Az útmutató önkormányzatoknak, világítási rendszerek tervezőinek, kivitelezőinek ad hasznos és felelős útmutatásokat fényforrások létesítéséhez. Mindazok számára is kiváló, akik felelősen gondolkodva tenni kívánnak a fényszennyezés kiküszöbölése, csökkentése érdekében. A kiadvány az Agrárminisztérium és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság gondozásában, a Világítástechnikai Társaság szakmai támogatásával, nemzetipark-igazgatóságok, felsőoktatási intézmények, kutatóhelyek, természetvédelmi hatóságok munkatársainak közreműködésével, az agrártárca finanszírozásával készült el. A digitális formátumban közzétett (letölthető INNEN) kiadvány a táj- és természetvédelmi szervezetrendszeren kívül is, széles körben támogatja a mesterséges éjszakai világítás felelős, környezettudatos alkalmazását és ennek előmozdítását.

Több perc alatt készült képen már jól látszik a csillagok látszólagos elmozdulása

A Bükki Nemzeti Park, mint országos jelentőségű védett természeti terület, 2017. júniusa óta Nemzetközi Csillagoségbolt-park is egyben. A Bükki Csillagoségbolt-park egy olyan különleges, alacsony fényszennyezésű területe hazánknak, ahonnan kiválóan megfigyelhetők az égbolt csodái. Célunk, hogy minél többen értesüljenek erről a tényről a nemzeti parkba látogatók, ezért egyes frekventált belépési pontokon a Bükki Csillagoségbolt-park határát is jelző táblákat helyezünk ki. A logó a Nagygöncöl csillagképet, és a Bükk-fennsík peremén húzódó „köveket” ,valamint a Bükk hegység tömbjét szimbolizálja. A Bükki „kövek” (például: Tar-kő, Három-kő, Cserepes-kő) egyben az aspiráns Bükk-vidék Geopark geotópjai is, ahonnan páratlan kilátásban gyönyörködhetünk.

Novák  Richárd
Novák Richárd
látogatóközpont vezető

Kapcsolódó