35 éve világörökség Hollókő 2022.11.12. 09:42

2022. november 11-én tartották meg a Hollókő világörökséggé válásának 35. évfordulóját megünneplő konferenciát, ahol nemcsak az eddig elért eredmények, hanem a partnerkapcsolatok is bemutatásra kerültek. Az évforduló alkalmából szervezett konferencián a Novohrad-Nógrád Geopark és a világörökség közös lehetőségeiről Kedves Csaba tartott előadást.

Az Innotime Hungary Kft évek óta segíti a geopark munkáját, a mostani konferencián is Kedves Csaba, az Innotime Hungary Kft ügyvezetője tartott előadást a geoparkról A Novohrad-Nógrád Geopark - Értékek, trendek, lehetőségek címmel.

Az előadó prezentációjában előbb röviden bemutatta a geopark ismertségéről szóló primer kutatás eredményeit. Kiemelte: ha a geoparkot térségfejlesztési eszközként tekintjük, a geoparkot magát egy termék alapú desztinációként kell tudnunk megjeleníteni a turisták számára, amely esetében a desztinációs USP-ket a geológiai értékekre alapozva, de a kulturális, közösségi értékeket kiemelve kell tudni megjelölni, s amelyet úgy kell menedzselni, mint egy turisztikai desztinációt, a helyi szereplők bevonásával, velük elfogadtatva a fejlesztések és a márkázás irányvonalait. Kiemelt azt is, hogy ebben a desztinációs modellben olyan hálózatos termékek fejlesztése szükséges, amelyek képesek arra, hogy desztinációként meg tudjuk jelenni a térség a turisztikai piacon, de ahol érvényesíteni kell tudni a klaszter típusú együttműködések és kulturális útvonalak tapasztalatait is.

Az előadó kiemelte: nagyon fontos, hogy a térségi menedzsment egyszerre fókuszáljon a térség természeti, gazdasági és társadalmi fenntarthatóságára. Ezzel kapcsolatban hozzátette: az Innotime Hungary a Green Destinations magyarországi partnereként első körben 5 desztináció kapcsán vizsgálja meg, hogy mennyiben felelnek meg a térségek a fenntartható turizmus nemzetközi standardjainak. Ennek egyike a Novohrad-Nógrád Geopark magyarországi oldala. Hat szakmaterületen történik a vizsgálat:

  • Desztinációmenedzsment
  • Természet és táj
  • Környezet és éghajlat
  • Kultúra és tradíciók
  • Szociális jólét
  • Üzlet és vendéglátás

A kutatás eredménye alapján objektív mutatók alapján plasztikussá válik, mely területeken szükséges beavatkozás annak érdekében, hogy egy hosszútávon is fenntartható turisztikai kínálat kerülhessen kialakításra, kialakításra kerülhet egy fenntarthatósági stratégia és meghatározásra kerülhetnek azok a jó gyakorlatok is, amelyek már működnek a geopark területén.

Köszönjük, hogy a konferencián a geopark is bemutatkozhatott, gratulálunk Hollókőnek az eddig elért eredményekhez, s kívánjuk, hogy közös munkával, együtt még sokáig dolgozhassunk a térségért!

Kapcsolódó