Munkatársaink

Csillagászati tárlatvezetők

VARGA-VEREBÉLYI ERIKA

Csillagászként végeztem az ELTE-n, Budapesten. A diploma után három évig az egyetemen dolgoztam doktori ösztöndíjasként, utána összesen 7 évig a Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézetben kutató-segédként, majd kutatóként. Doktori munkámat a csillagközi anyag vizsgálatából készítettem el, de sok más témába is belekóstoltam már, egyrészt mert sok minden érdekel, másrész mert szívesen dolgozom együtt érdekes emberekkel.
Ezeken kívül számomra inspiráló még a hatalmas távcsövek precizitása, mindig örülök, amikor valamilyen komoly műszerrel dolgozhatok. Mióta csillagász lettem fontos feladatomnak tartom azt is, hogy a tudományt megszerettessem másokkal és az akadémiai eredményeket közvetítsem a publikum felé, lehetőleg könnyedén és játékosan, de precízen. Ezért tartottam már kurzusokat egyetemistáknak, szerveztem konferenciákat és tanfolyamokat, készítettem planetáriumi előadásokat, fordítottam és lektoráltam könyveket, és dolgoztam ügyeletes csillagászként is. 2022 őszén érkeztem a Bükki Csillagdába egy nagy rakás lelkesedéssel.

SIOMOS ANGELOS SYLVESTER

Eddig 24 kört tettem meg a központi csillagunk, a Nap körül. A Föld nevű bolygón, azon belül Miskolcon élek. A Bükki Csillagda csapatát 2022 szeptembere óta erősítem. Célom, hogy a látogatóink maradandó élményekkel gazdagodjanak a programok során, miközben érdekes ismereteket szereznek. Már gyerekkoromban is felkeltette az érdeklődésem a csillagászat és az űrkutatás, 2014-ben pedig a miskolci Dr. Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgáló szakköréhez csatlakoztam, ahol egy kiváló amatőrcsillagász közösséget ismerhettem meg, és válhattam a tagjává. Előadásokat hallgattam, távcsöves bemutatókon vettem részt, majd egyre többet segédkeztem, és tartottam saját előadásokat/távcsöves bemutatókat. Ebben a ma is működő közösségben tudtam elsajátítani azt a tudást, amit tovább tudok adni a látogatóknak.A Bükki Csillagdában végzett munka mellett a Miskolci Egyetem Mikoviny Sámuel Földtudományi Doktori Iskola doktorandusz hallgatója, valamint a Bányászati és Energia Intézet tanszéki mérnöke is vagyok egyben. Bár a csillagászat és a bányászat szó szerint ég és föld, mindkettő rendkívül le tud kötni, és szívesen foglalkozom ezekkel a területekkel.

  • ROMENDA ROLAND
  • SZTAKOVICS JÁNOS
  • HÓCZA DÁNIEL
  • ZOLLER GÁBOR

Idegenforgalmi munkatársak

FRIDEL NIKOLETTA

Emlékszem gyerekkoromból, hogy a Bükki Csillagda területén még mészégető kemencék álltak, sok- sok évvel ezelőtt Nagypapám mészégetőként dolgozott itt, mikor még kicsi voltam én is jártam neki segíteni a tüzet őrizni. Vendéglátó technikumon és szlovák kéttannyelven végeztem Miskolcon. Az elmúlt 16 évben a vendéglátás különböző területein dolgoztam. Szakmámnak köszönhetően külföldön is betekintést nyerhettem az olasz vendéglátás rejtelmeibe. Ez számomra egy életre szóló élmény volt, ami által új kultúrát ismerhettem meg, és azóta is tartó barátságokat kötöttem. Szabadidőmben hobbicukrászként tevékenykedem. Egy időre elhagytam Répáshutát, ez alatt az idő alatt szakmai tudásomat bővitettem. A szívem visszahúzott ide és végül itt telepedtem le. Szerencsésnek érzem magam, hogy a szülőfalum közvetlen környezetében dolgozhatom.

SZILVÁSI SZILVIA

Eredeti végzettségem alkalmazott biológus, a Fővárosi Állat- és Növénykertben dolgoztam, majd kereskedelemben és vendéglátásban. Az állatok és növények szeretete kis koromtól elkísér, gyermekkorom nagy részét a nagyszülőknél töltöttem a Bükkben. Pestről költöztem fel Bükkszentkeresztre. Szeretem ezt a kis falut és a környékét, nem tudok betelni vele. Párommal - aki tősgyökeres bükkszenti - délutánonként járjuk az erdőt és gyűjtjük a különböző gyógy- és fűszernövényeket. Gyógynövény technológusként is, ez itt a paradicsom. Szabadidőmben Thai, olajos masszázzsal, herbal masszázzsal, illetve túravezetéssel foglalkozom. A Bükki Csillagda pultjában dolgozva télen-nyáron csodálhatom a körülöttünk lévő természet szépségét. Szerencsésnek érzem magam, hogy itt élhetek és dolgozhatok.

TÖRÖK ESZTER

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnál 2019 óta dolgozom, először a a Szalajka-völgyi Információs Házban, majd a Geopark Panzióban, most pedig a Bükki Csillagdában, bolti eladóként és koordinátorként. Az üzletvezetői tevékenységem mellett végzett szakmáim: játékkészítő/régi játékok restaurálása, a szálasanyagok (csuhé-, gyékény-, szalma-, fűz) kismestere, játszóház-vezető, geotúra-vezető.
Saját tervezésű termés Manócskáimmal a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság védjegybirtokosa lettem, amit boltjainkban is árusítunk.  • VINCZE KLÁRA

Kapcsolódó