Ipolytarnóc, Kőszikla tanösvény

3
Ipolytarnóc, Kőszikla tanösvény
Ipolytarnóc, Kőszikla tanösvény
Ipolytarnóc, Kőszikla tanösvény

Budapesttől 140 km-re található kontinensünk egyik legösszetettebb és látványosan kiépített ősmaradvány lelőhelye, az 510 hektáros Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. Az 1944-ben védetté nyilvánított világhírű természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, egy 20 millió évvel ezelőtti vulkáni katasztrófa által elpusztított ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelye. 1995-ben, az összeurópai természeti örökség részének nyilvánították, Európa Diplomával tüntették ki. 2007-ben a terület világszínvonalú interpretációs eszközökkel gazdagodott; a nagyközönség előtt megnyitotta kapuit az Ősfenyő Belépő fogadóépület. A 4D Motion Theatre szimulációs teremben a vulkánkitörés által elpusztított hajdani élőhelyet, és az akkor élt ősállatokat bemutató hiteles, s egyben látványos térhatású, digitális animáció tekinthető meg. Az épület mellett láthatók azok a 8 millió éves mammutfenyő törzsek, amelyeket a bükkábrányi bányában találtak és szállítottak ide 2007. őszén.

A terület tanösvény-hálózata a geológiai tanösvényhez illeszkedő Geológiai, kőzetparki, biológiai és a kőszikla ösvényekből épül fel.

A természetvédelmi terület fogadóépülete Ipolytarnóctól 1,5 km-re, keletre található.A felső parkoló mellől induló és Botos árokig, majd a Fogadóépületig vezető Kőszikla ösvény vízmosások, tanya romok, kőzetkibúvások és felhagyott kőbányák mentén vezeti látogatóit.


08ac52da82c6f41ac3d1971fdc6374af

A tanösvény 12 állomásán található ismertetők:

Kőszikla bejárat,

Farkas, Hiúz

Alsó-holya tanya

Mogyoróskút

Ősfolyó torkolata

Ipolytarnóc patak

Erdőszegély

Száraz árok

Puhakő-bánya

Erdő

Földtani áttekintés

Ipolytarnóci homokkő


Letölthető PDF: ipolytarnoc_osmaradvanyok.4.pdf

Hossz: 3,64 km
Burkolat minősége: Más: 100% (3,64 km)
Összes emelkedő: 108 m
Összes lejtő: 93 m

Kapcsolódó