Bükk-fennsík - Jávorkúti Tanösvény

2
Bükk-fennsík - Jávorkúti Tanösvény
Bükk-fennsík - Jávorkúti Tanösvény

A Jávorkúti tanösvény földtani, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt. Tájékoztat a Jávorkúti-tó faunájáról, a Jávorkúti Ősfenyves 1876-ban telepített 8 hektáros bükkelegyes állományáról és madárvilágáról, a töbörsorok kialakulásáról és felhívja a figyelmet a Kis-Csipkésnél húzódó sziklafalra, amelynek szerkezetföldtani jelentőségét az adja, hogy az Északi-Bükki és a Déli-Bükki Egység szerkezeti határán helyezkedik el.

Lillafüred felől, a Garadna- majd a Savós-völgyön vezető keskeny műúton gépjárművel Jávorkútig lehet közlekedni. Az indítótábla Jávorkút DNy-i szélén van. A fehér négyzetben átlós kék sávval jelzett, 3 km hosszú útvonal a kiindulóponthoz tér vissza.

A tanösvény egész évben szabadon látogatható.


Jelzés

fehér négyzetben átlós kék sáv

Állomások száma

4

Megközelíthetőség

Lillafüred felől, a Garadna- majd a Savós-völgyön vezető keskeny műúton gépjárművel Jávorkútig lehet közlekedni. Az indítótábla Jávorkút DNy-i szélén van.

Ismeretközlés módszere

tájékoztatótáblás, kirándulásvezető-füzettel rendelkező tanösvény

Ismertető

A Jávorkúti Tanösvény geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket egyaránt nyújt. Tájékoztat a jávorkúti tó faunájáról, az őslucos madárvilágáról, az Ősfenyves"" 1876-ban telepített 8 hektáros bükkelegyes állományáról, a töbörsorok kialakulásáról és felhívja a figyelmet a Kis-Csipkésnél húzódó sziklafalra, mely az Északi-Bükki és a Déli-Bükki Egység szerkezeti határa."

Tájékoztató kiadvány, irodalom

  • Baráz Csaba (szerk.): Bükk-fennsíki tanösvények. Tanösvények a Bükki Nemzeti Parkban 4. Eger, 2004 (Írták: Baráz Csaba, Hevesi Attila, Ilonczai Zoltán, Pelikán Pál, Schmotzer András, Szitta Tamás)
Hossz: 4,21 km
Időtartam: 1:00:00
Burkolat minősége: Más: 47% (1,98 km); Föld: 5% (210,4 m); Murva: 9% (378,72 m); Köves: 38% (1,6 km); Aszfalt: 1% (42,08 m)
Összes emelkedő: 27 m
Összes lejtő: 66 m

Kapcsolódó