Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont

Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont

2

A salgótarjáni Baglyas-kő Vár Természetvédelmi Látogatóközpont elsősorban óvodás és iskolás korosztályok számára kínál színes és élményekkel teli környezeti nevelési programokat, melyek során felfedezzük szűkebb és tágabb környezetünk természeti értékeit. A szervezett csoportok mellett természetesen egyéni látogatásra is van lehetőség, kapuink nyitva állnak minden korosztály előtt.

A terület régészeti múltjába egy kültéri bemutatóhely, valamint egy beltéri kiállítás nyújt betekintést. A Baglyas-kő szikla körüli rövid tanösvény a helyi jelentőségű természetvédelmi terület földtani értékeit és az őket létrehozó vulkáni folyamatokat mutatja be.

A látogatóközpont területén egy madármentő állomás is működik, amely sérült védett madarak átmeneti otthonául szolgál. A madarakat gyógyulásuk után visszaengedjük a természetbe, azonban van néhány állandó lakónk is, akik sérülésük miatt már nem képesek az önálló életre.

Megközelítés:

GPS koordináták: É 48° 6.5387' / K 19°47.3818'

Belépőjegyek ára:

A terület ingyenesen látogatható. Csoportok számára előzetes egyeztetés alapján tudunk szakvezetést, illetve környezeti nevelési programot biztosítani. Ennek részletei a lenti programajánlóban olvashatók.

Nyitva tartás:

Kedves Látogatók!
A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében és a látogatóink védelmében a turisztikai célú barlangjaink, bemutatóhelyeink, erdei iskoláink és környezeti nevelési helyszíneink is bezárnak. A szakvezetéses túrákra és környezeti nevelési foglalkozásra bejelentkezett csoportok részére a lefoglalt/megrendelt programok nem kerülnek megtartásra.
Köszönjük megértésüket, együttműködésüket!

A látogatóközponthoz tartozó zöld terület szabadon, a hatályos járványügyi intézkedések értelmében nyitvatartási időben látogatható.

A rendelkezés visszavonásig érvényes.

március 1-től október 31-ig, hétfőtől-péntekig: 9.00 - 16.00 óráig;

november 1-től február 28-ig, hétfőtől-péntekig: 9.00 - 15.00 óráig.

Ünnepnapokon zárva.


További információ, csoportok bejelentkezése:

tel: +36 32 413-255;

Bócsó Anita környezeti nevelő: tel: +36 30 7107696, e-mail: BocsoA@bnpi.hu


Természetismereti modulok

A jeles zöld napokon meghirdetett ingyenes foglalkozásaink mellett az alábbi programokkal várjuk látogatóinkat. A modulok ára egységesen 600 Ft/fő.

1. Baglyas-kő természeti értékeinek bemutatása szakvezetés keretében

Sérült madarak, szikla, vizes élőhely bemutatása. Egész évben igényelhető.

2. A Baglyas-kő szikla felfedezése – komplex természetismereti modul

Földtan, vulkáni formakincsek, régészet. Mit láthatott Baglyaskő vára? A Baglyas-kő szikla természeti értékei. A terepi foglalkozásrészek mellett a beltéri régészeti kiállítást is megtekintjük. Egész évben igényelhető.

3. „Madarat tolláról…” – komplex természetismereti modul

A madarak jellemzői. A madármenhely sérült lakóinak megismerése: ragadozómadarak, fehér gólya. Gyakorlati madárvédelem és eszközei: odúk, műfészkek, etetők. Egész évben igényelhető.

4. „Mocsárjáró” – a kisvizek élővilágának megismerése

Terepi foglalkozás a baglyaskői kis tavaknál. A program tetszőleges külső helyszínen is igénybe vehető. A maximális csoportlétszám 20 fő. Áprilistól októberig igényelhető.

5. „Rétnéző” – a gyepek élővilágának megismerése

Terepi foglalkozás a baglyaskői gyepen. A program tetszőleges külső helyszínen is igénybe vehető. A maximális csoportlétszám 20 fő. Májustól augusztusig igényelhető.

6. „Avarturkáló” – az erdei életközösség összetettségének felfedezése az avarlakók megismerésén keresztül

Terepi foglalkozás a Baglyas-kő szikla körüli erdőfoltban. A program tetszőleges külső helyszínen is igénybe vehető. A maximális csoportlétszám 20 fő. Áprilistól októberig igényelhető.

7. Dióhéjban a Natura 2000-ről – az ökológiai hálózat fogalmának megismerése játékos formában

Az európai életföldrajzi régiók főbb jellemzői. Gazdálkodás és természetvédelem kapcsolata. Beltéri foglalkozás. Egész évben igényelhető.


Természetvédelmi témájú előadások

Jeles zöld napokhoz kapcsolódó előadásaink rendhagyó nézőpontból mutatják be a minket körülvevő természetet.

Betekintés a természet műhelyébe

Rendhagyó fizika/kémia óra során nyújtunk betekintést a természetben megfigyelhető jelenségek hátterébe, a védett növények és állatok életébe. Ezt a programot főként felső tagozatos és középiskolás diákoknak ajánljuk. Témáink:

  • A víz különleges tulajdonságai – az élet védelmében
  • Színek a természetben – tudomány a szépség mögött
  • A denevérek élete – hanghullámok, radarok és elhárítás
Szabó Lőrinc és az Ipoly, avagy gőték az irodalomban

Ebben az előadásunkban az irodalom és a természetvédelem találkozik. A Nógrád megyei kötődésű költő visszaemlékezései, versei és gondolatai kalauzolnak minket az Ipoly-völgyben. Miközben megdöbbentően pontos természetrajzi leírásokat olvasunk a kisvizek élőlényeiről, szembesülhetünk a máig aktuális természetvédelmi problémákkal is…A Baglyas-kő Vár Látogatóközpont télenNyitva tartás

H - P: 9:00 - 16:00
Szo - V: Zárva

Kapcsolódó